Zobraziť přihlasovací formulár

Zelený čaj, elixír... všetkého

  • Publikované:
Zelený čaj, elixír... všetkého

Možno existuje niečo, čo je pre náš organizmus ešte o trošku lepšie než voda. (I keď ju nemôže nahradiť.) Je to zelený čaj, nápoj, ktorý pri vhodnom spôsobe a množstve konzumácie a zvolení správnej sorty môže priniesť telu toľko benefitov, že si to ani nevieme predstaviť. Aký je rozdiel medzi čiernym a zeleným čajom? Kde sa zelený čaj vzal? Ako ho vybrať, pripraviť, piť a prečo?

Zelený aj čierny čaj sa pripravujú z lístkov čajovníka, ale je zásadný rozdiel pri ich spracovaní. Čierny čaj prechádza procesom fermentácie (okysličovania) a až potom sa suší. V tom zelenom je naopak zastavená oxidácia, najskôr sa naparí a až potom vysuší. Zelený čaj má tak „prirodzenému stavu“ úplne najbližšie. Dostal sa k nám z Číny, Japonska, Kórey a Stredného Východu, kde je všade po tisícročia obľúbeným nápojom. V Európe má tradíciu skôr čaj čierny, ale v poslednej dobe aj ten zelený získava na obľube. A to je dobre.

Čo zelený čaj obsahuje?

Zelený čaj obsahuje klasické minerály, medzi ktoré patrí vápnik, horčík, draslík, fluoridy a napríklad hliník. Ale k najvýznamnejším látkam patria katechíny, látky, ktoré v tele pôsobia proti rakovine. Ďalšou významnou zložkou zeleného čaju sú polyfenoly, významné antioxidanty, ktoré tiež majú čo do činenia s prevenciou rakovinového bujnenia. Neopomenuteľný je aj kofeín, respektíve teín. Tein je viazaný kofeín (kofeín napríklad v káve je voľný a jeho nástup rýchly a krátkodobý). Tein musíme metabolizovať o trošku zložitejšie než kofeín, teda je jeho nástup pozvoľný a účinky dlhodobejšie a nie tak „agresívny“. V zelenom čaji býva obsah teínu nižší než v tom čiernom, ale je to preto, že má iný spôsob prípravy.

Ako ho správne pripraviť?

Zelený čaj by sme nemali zalievať vriacou vodou. Vodu by sme mali nechať prejsť krátkym varom a následne vychladnúť na teplotu v rozmedzí 60 - 80 stupňov. Až takouto vodou by sme mali zelený čaj zaliať (preto sa z lístkov vylúhuje menej teínu). Vylúhovať by sme ho mali zhruba dve až tri minúty (niektoré kvalitné odrody zeleného čaju môžeme zalievať viackrát - pripraviť z jednej dávky viacero nálevov). Konkrétny spôsob prípravy (ktorý môže zahŕňať aj neprivedenie vody k varu alebo prípravu viac nálevov) závisí vždy od zvoleného typu čaju.

  • Tip Mimibazara: ak máte zelený čaj spojený s horkou až trpkou chuťou, je možno na vine zalievanie čaju vriacou vodou. V takom prípade sa uvoľní naraz moc trieslovín a ďalších látok, ktoré túto nepríjemnú chuť spôsobujú.

Zelený čaj pre zdravie aj krásu

Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu nám môže zelený čaj pomôcť s naozaj mnohými zdravotnými neduhmi. Okrem toho, že vďaka obsahu antioxidantov spomaľuje starnutie organizmu, vie toho oveľa viac.

 

  • Je všeobecne dobrý pre zdravie. Teda neobsahuje nič, čo by nám škodilo. Minerály a bioaktívne látky podporujú náš organizmus na mnohých úrovniach.

  • Je dobrý na hlavu aj proti úzkostiam. Obsahuje stimulant kofeín (teín), avšak v pozmenených väzbách, takže jeho účinok na organizmus je oveľa príjemnejší. Ďalej však obsahuje L-theanín, látku, ktorá má vďaka ovplyvňovaniu niektorých neurotransmiterov vplyv na miernenie úzkosti. Spoločne s obsiahnutým kofeínom majú synergický efekt a „nakopnú“ organizmus k lepším výkonom, sústredeniu aj produktivite omnoho účinnejšie a šetrnejšie, než káva.

  • Zrýchľuje metabolizmus. V dôsledku vlastne predchádzajúceho bodu. Kofeín a vplyv na telesný i duševný výkon má ako neoddeliteľnú súčasť lepšie fungovanie metabolizmu.

  • Znižuje riziko vzniku rakoviny. A to najmä tej žalúdka, hrubého čreva, prostaty a prsníka.

Pozor: Do zeleného čaju by sme nemali pridávať mlieko, znižuje hodnotu antioxidantov!

  • ...ale aj Parkinsonovej alebo Alzheimerovej choroby. Vďaka obsahu katechínu, ktorý má pozitívny vplyv na nervovú sústavu, môže brániť vzniku týchto a iných neurodegeneratívnych chorôb.

  • Má antibakteriálne účinky, pomáha s ústnou hygienou. Zabraňuje vzniku a šíreniu infekcií, a to ako v tele, tak v ústnej dutine. Prispieva tak k prevencii vzniku zubného kazu a všetkých možných zápalov!

  • Prevencia ďalších chorôb. Vie znižovať hladinu krvného cukru, preto tiež pomáha s prevenciou vzniku cukrovky druhého typu, chráni náš kardiovaskulárny systém vďaka tomu, že dáva telu lepšiu schopnosť bojovať proti zlému cholesterolu, predchádza obezite - predovšetkým vďaka pozitívnemu vplyvu na metabolizmus.

Jedna z odrôd zeleného čaju je tiež čaj mačča - matcha, ktorý má vďaka svojim špecifikám ešte ďalšie účinky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku