Zobraziť přihlasovací formulár

Čarovný nápoj menom čierny čaj

  • Publikované:
Čarovný nápoj menom čierny čaj

Všetci ho poznáme a zrejme aj máme doma v kuchynskej linke. Všeobecne však nie je ohlas čierneho čaju až tak veľký, ako by si tento nápoj zasluhoval. Čierny čaj má však toľko bohumilých vlastností a pozitívnych účinkov na telo, že je vyložene škoda degradovať ho na raňajkový nápoj okyslený citrónovou šťavou a osladený niekoľkými lyžičkami cukru. Aj keď, čo si budeme hovoriť, presne s touto jeho podobou má väčšina z nás spojené spomienky na detstvo a nie je lepšieho nápoja ku chrumkavému chlebu namazanému maslom a medom.

Napriek tomu sa vám na nasledujúcich riadkoch pokúsime ukázať čierny čaj v inom svetle, vyzdvihnúť tie jeho vlastnosti, o ktorých ste dosť možno do dnešného dňa nevedeli, a nalákať vás na ochutnávku jeho možných alternatív.

Kde sa vzal?

Čierny čaj je rastlina rastúca v exotických destináciách ako Jáva, Keňa, Nepál či Cejlón. Jeho prakolískou, z ktorej sa vďaka historickým udalostiam postupne rozšíril do celého sveta, je však Čína. Za to, že dnes čierny čaj poznáme aj u nás, vďačíme britským moreplavcom, ktorí ho v jeho tekutej podobe ochutnali pri objavovaní sveta naprieč kontinentmi. A pretože im veľmi zachutil, vychutnávajú si Briti jeho plnú chuť zjemnenú kvapkou mlieka dodnes, a ani my si bez neho už nedokážeme európsky trh predstaviť.

Postup spracovania

Označenie čierny čaj je odvodené od temnej a pritom krásne priezračnej farby lúhu z listov. Mohlo by sa zdať, že existuje toľko typov čajovníkov, koľko poznáme čajov. Ale nie je tomu tak. Čierny aj zelený čaj
 pochádzajú z rovnakého druhu čajovníkového kríku. Iba postup spracovania sa líši. Čierny čaj vzniká odtrhnutím čajových lístkov, ktoré sa po miernom a cielenom zavädnutí rolujú do malých roličiek a dosušujú. Vďaka vyparovaniu vody, porušeniu štruktúry lístkov a uvoľneniu špeciálnych štiav sa tak naštartuje proces tzv. fermentácie, pri ktorej začínajú pracovať enzýmy a vznikať látky pre čierny čaj podstatné.

Následne sa čajové lístky spracovávajú rôznymi spôsobmi, prípadne sa ešte upravujú (pravdepodobne najznámejšou vonnou úpravou je earl grey, čierny čaj aromatizovaný olejom citrusu bergamot). Čierny čaj sa k zákazníkovi môže dostať v celku, natrhaný na menšie časti, alebo rozomletý na prášok. Kým niekto preferuje plnú chuť listov, niekto naopak ocení praktickosť papierových sáčkov s čajovým práškom. Preferencie zákazníkov sú rôzne. U všetkých foriem spracovania však platí, že sa oplatí priplatiť si za kvalitu. Čajové vrecúška bez informácie o čaji a krajine pôvodu, ktoré stoja pár korún, nám pravý pôžitok zo šálky prinesú málokedy.

Ktoré látky organizmus ocení a prečo?

Kofeín (v prípade čaju sa identická látka označuje ako teín) je látka, ktorej účinky poznáme z kávy. Kofeín je stimulant veľmi dobre pôsobiaci na našu nervovú sústavu. Potláča únavu, podporuje koncentráciu a vedľa toho pôsobí blahodárne na obehový systém - krátko po konzumácii rozširuje naše cievy, čo môžeme zaznamenať pocitom zrýchleného tepu. Aj preto je často vyhľadávaný športovcami pred fyzickou aktivitou, čoby povolený doping a stimulant k lepšiemu výkonu.

  • Tip Mimibazara: Hoci sú kofeín a teín látky totožné, ich drobné odlišnosti sú dané práve dvojitým typom nápojov. Kým v káve funguje kofeín ako okamžitý stimulant a únavu zaženie prakticky ihneď, v čaji sa teín vďaka prítomnosti alkaloidov rozkladá postupne, jeho účinok nastupuje až cca po 45 minútach a účinkuje až niekoľko hodín. Ak potrebujete teda „nakopnúť“ ihneď, siahnite po káve. Ak potrebujete ale dlhodobú energiu, lepší bude čierny čaj.

Polyfenoly čiže triesloviny sú látky, ktoré robia čaj čajom v zmysle jeho toľko charakteristickej vône a jemne horkastej chuti. Polyfenoly sú výbornými antioxidantmi a ich pravidelný príjem vo forme čajov, pravého kakaa či kvalitného červeného vína pôsobí čoby prevencia zápalov, infekcií, kardiovaskulárnych ochorení i rakovinového bujnenia. A sú to práve polyfenoly, ktoré v spolupráci s enzýmami udržujú v rovnováhe hladinu cukru v našom tele. Vďaka tomu môžeme čiernemu čaju pripísať ďalšiu veľmi žiadanú vlastnosť, a síce podporu spaľovania tukov.

Vitamíny a minerály - tých v čiernom čaji nájdeme celý rad. Konkrétne je bohatý na vitamín C, E, K, B1, B2, B12 a na minerály draslík, železo, sodík, vápnik a zinok. Okrem toho v čiernom čaji nájdeme dôležitý fosfor, ktorý skvele kompenzuje jeho snáď jediný nedostatok, teda zafarbovanie zubnej skloviny. Fosfor ju totiž chráni pred zubným kazom a posilňuje jej odolnosť.

  • Tip Mimibazara: Čierny čaj patrí medzi potraviny, ktoré vás v zime spoľahlivo zahrejú zvnútra. Vďačíme za to jeho schopnosti rozpohybovať metabolizmus a dať do pohybu tráviace procesy v tele. Vedzte teda, že ak vás kedykoľvek prepadne pocit studených nôh či zimnica, vaša hrejivá deka si najlepšie porozumie práve so šálkou čierneho čaju.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku