Zobraziť přihlasovací formulár

7 dôvodov, prečo je naša pokožka suchšia a suchšia

  • Publikované:
7 dôvodov, prečo je naša pokožka suchšia a suchšia

Aj keď máme v arzenáli najlepšiu kozmetiku a naša pleť je skôr normálna, zčista jasna sa môže stať, že sa nám tvár alebo pokožka tela jednoducho začnú vysušovať zdanlivo bez príčiny. Šupinatenie, podráždenie a rôzne poškodenia, ktoré dohromady môžu viesť k trvalým škodám a predčasnému starnutiu. Dobrá správa je, že ak sa podarí identifikovať, čo začalo pleť vysušovať, môžeme to celkom jednoducho napraviť. A my pre vás máme hneď sedem nenápadných dôvodov, prečo môže k vysúšaniu pleti dochádzať.

Máte nepriateľské prostredie v spálni. Konkrétne teda hovoríme o vlhkosti vzduchu. Keď spíme, naše teplota sa zvyšuje, čo vedie k väčšiemu odparovaniu vlahy z pórov (transepidermálna strata hydratácie). Takže je vhodné hydratovať nielen pleť, ale aj vzduch v spálni. Špeciálne zvlhčovače vzduchu sú jedna možnosť, mokrý uterák na kúrenie druhá.

Dráždi vás parfém alebo iné vône. Aj keď voňajú nádherne, parfumy a iné vône môžu obsahovať látky (predovšetkým alkohol), ktoré pleť vysušujú. Aj keď si parfum pochopiteľne nestriekame na tvár, väčšinou sa parfumová hmla dostane aj na ňu. Navyše parfum nie je jediná možnosť - parfumové zložky obsahuje veľa telových mliek, krémov alebo masiel, ak máte zrazu pocit suchej pokožky po tele, skontrolujte zloženie svojho hydratačného krému. A ak máte suchú pokožku prirodzene, čokoľvek s parfumom alebo moc umelou vôňou bude prirodzenú suchosť pokožky ešte zhoršovať.

Horúca, horúca sprcha. Horúca sprcha síce pôsobí ako balzam na dušu, ale i ako vysušovač na pokožku. V horúcej vode sa rozpúšťajú a odplavujú prirodzené olejové ochranné bariéry pleti a tá zostáva suchá a vystavená nepriaznivým vplyvom okolia. Ak sa sprchujete viackrát denne v horúcej sprche, vedzte, že pre pleť ideálne je raz denne v stredne teplej až vlažnej vode.

Chlór nie je kamarát. Ak chodíte plávať, nemusí byť vaša suchá pokožka žiadnou záhadou. Chlór je obsiahnutý ale aj v bežnej vode, ktorú máme doma, pretože v nej zabíja baktérie (ale svoju agresivitu na našej pokožke nijako netlmí). S domácou vodou nič moc neurobíme, ale s bazénom áno – skôr ako sa ponoríte do vody, namažte sa hydratačným krémom, stačí miesta najväčšieho vysúšania. Krém bude fungovať ako bariéra a chlór sa toľko k pokožke nedostane.

Niekedy je to genetika. Alebo Ďakujem, mami a oci. Niektorí ľudia sa proste rodia s pokožkou, ktorej bunky neobsahujú dostatok bielkoviny, aby zadržali vlahu. Preto je potrebné tomu prispôsobiť aj rutinu starostlivosti o ňu. Hľadajte výrobky s ceramidmi a lipidmi, ktoré pomáhajú budovať a posilňovať ochrannú bariéru.

Zradné produkty proti starnutiu pleti. Často by sme tipovali, že produkty proti starnutiu pleti by ju mali vyživovať a dostatočne hydratovať. Lenže tak často obsiahnuté zložky, ako sú retinol alebo kyselina glykolová, salicylová alebo peroxidová často pleť nadmerne vysušujú. To sa ale dá napraviť - aplikujte ich až po hydratačnej starostlivosť. Tú naneste ako prvú, chvíľu počkajte, a až potom naneste prostriedky proti starnutiu pleti.

Tvrdá voda. Ak voda, ktorú bežne používame na umývanie, obsahuje nadmerné množstvo minerálnych látok, má vysušujúci efekt na našu pokožku. Spoznáte to však ale tiež napríklad na svojich vlasoch, sú tiež oveľa suchšie. Preskúmajte možnosti filtrovania vody alebo používanie zmäkčovacích prostriedkov. Ak sa s tvrdou vodou nedá nič robiť, musíte sa venovať hydratácii viac než starostlivo.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku