Zobraziť přihlasovací formulár

Dajte zbohom tuku na bruchu

  • Publikované:
Dajte zbohom tuku na bruchu

A to ideálne čo najrýchlejšie. Ak je ho tam totiž moc, spôsobuje oveľa viac než len nepríjemný vizuálny zážitok. Zvýšená masa orgánového tuku totiž môže za nejedno chronické, ale aj fatálne, ochorenie. Môže ísť o cukrovku, kardiovaskulárne problémy (predovšetkým vysoký tlak), ochorenie pečene alebo mozgovú mŕtvicu. Avšak zbaviť sa tuku na bruchu je trochu ťažšie, než by sa nám páčilo. Prečo je tomu tak a čo teda môžeme robiť?

V jednom z našich minulých článkov sme sa už venovali problematike, ako tuk na bruchu zhodiť, respektíve tomu napomôcť vynikajúcim prírodným sirupom
. Všetci vieme, že sa nám tuk na bruchu nepáči, čo ale už možno nevieme, je, že a ako veľmi nám škodí.

Dobrý aj zlý tuk

Konkrétne v oblasti brucha, respektíve hrudníka, nájdeme dva typy tuku. Ten prvý je klasický,
podkožný, ktorý máme na celom tele. Tuk, ktorý robí málinko väčší bodrel, je tuk orgánový, alebo tiež útrobný alebo viscerálny. Je húževnatejší než tuk podkožný, a má ho každý - aj keď sú nám vidieť rebrá a máme brucho ploché ako doska, orgánový tuk máme vždy. Plní totiž svoj biologický účel, chráni orgány pred otrasmi a zimou, je zdrojom energie a zásobárňou niektorých vitamínov.

Lenže orgánový tuk je pomerne záludný. Nevytvorí nám žiadnu „pneumatiku“, žiadnu „okrasnú kožnú riasu“. Len sa nám rozšíri pás. Jeho naberanie nie je v priamej úmere s naberaním toho podkožného. Viscerálny tuk súvisí veľa s hladinou hormónov v tele - všimnite si, že dispozíciu pre neho majú skôr muži, ženy až po prechode, kedy výrazne ubudne ženských pohlavných hormónov a pomer medzi nimi a tými mužskými sa zmení.

Ako to zistiť?

„Moc“ orgánového tuku máme s väčšou pravdepodobnosťou, keď prekročíme medzné hranice tzv. WHR indexu. WHR index, waist hip ratio, je pomer obvodu pásu a bokov. Ak je u žien väčší ako 0,85 a u mužov ako 0,95, jedná sa o alarmujúci stav, kedy je pás proste už „moc široký“. A my by sme s tým mali začať niečo robiť.

  • Pozor: WHR index nevypovedá nič o tom, či máme nadváhu, alebo nie. Je to pomerové číslo, udáva rozloženie tuku v tele, nehodnotí jeho množstvo!

  • Zaujímavosť: Vo všeobecnosti za najatraktívnejšie sú považované ženy, ktoré majú pomer pásu a bokov 0,70. A vôbec nezáleží, či majú 90 alebo 50 kíl, ani akú majú veľkosť pŕs!

Čo s nadbytočným orgánovým tukom

Orgánový tuk nie je nič, na čo by sa dalo stopercentne zamerať. Jeho elimináciu budú vždy musieť sprevádzať systémové opatrenia, ako sú:

  • Zníženie príjmu jednoduchých cukrov

  • Dostatočný príjem vlákniny, predovšetkým tej rozpustnej

  • Poctivý príjem bielkovín a ďalších živín, ktoré sú súčasťou vyváženej stravy

  • Kardio aj anaeróbny pohyb (spaľovanie aj posilňovanie)

A okrem týchto univerzálnych rád pre všeobecnú stratu tuku nie je zlé opýtať sa svojho praktického lekára alebo gynekológa na vyšetrenie hormonálnej hladiny. No a potom môžete podporiť metabolizmus účinnými látkami, ktoré sú obsiahnuté v prírode.

Koktail na zdravé spaľovanie

Na spaľovanie brušného tuku vám môžu pomôcť tiež vitamíny, minerály a ďalšie látky, ktoré obsahuje ovocie, zelenina a bylinky. Budete potrebovať:

  • 1 uhorku

  • 100 g čerstvého ananásu

  • 100 g zeleru

  • Veľkú hrsť petržlenu

Všetko dajte do mixéra alebo smoothie makeru, rozmixujte a pite nalačno každé ráno. Do kokteilu nemusíte pridávať vodu, uhorka (a napokon aj ananás) jej obsahuje dosť. Takýto koktail by ste mali vypiť zhruba do 15 minút od jeho prípravy, aby ste z neho využili čo najviac živín, ktoré sa môžu narušením štruktúr začať znehodnocovať. Doprajte si aspoň 14 kúr, uvidíte, že sa budete cítiť lepšie!



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Annieo 26. 5. 2017, 10:01