Zobraziť přihlasovací formulár

Správne obliečky = dobrý spánok

  • Publikované:
Správne obliečky = dobrý spánok

Je to tak. Spánkom, teda v perinách, trávime tretinu každučkého dňa, čo je vo výsledku obrovská a veľmi dôležitá časť nášho života. V posteli totiž odpočívame po náročnom dni a v posteli tiež naberáme sily na deň ďalší. To, ako sa v lôžku cítime, má teda významný vplyv na kvalitu nášho spánku a na kvalitu odpočinku ako takého.

Samozrejme, to, ako spíme, záleží hneď na niekoľkých faktoroch. Dôležité je dodržiavanie návykov pred zaspaním, uvoľnená psychika, prázdny žalúdok, kvalitné matrace a rad ďalších atribútov, o ktorých sme už na Mimibazari písali
. Rovnako dôležitý je však aj výber posteľnej bielizne. Naša koža si na odpočinok žiada príjemné materiály, aby nebola podráždená a aby sme sa cítili ako v bavlnke. Iné materiály oceníme v lete, keď pokožka potrebuje schladiť, a iné v zimnom období, kedy vonku prituhuje, a my sa túžime schúliť do hrejivého pelechu.

Základom je bavlna

Bavlnené obliečky patria medzi evergreeny posteľnej bielizne. Určite si ich pamätáte už z detstva. A pretože sa čoby spoľahlivo mäkké, pružné, savé a priedušné osvedčili naprieč generáciami, nezahanbili ich ani konkurenti z radov moderných tkanín. Je pravdou, že tie sú šetrnejšie napríklad k vašim vlasom, však stará dobrá bavlna disponuje celým radom kladov. Najväčšou výhodou bavlnených obliečok je popri vyššie uvedených vlastnostiach ich nízka cena a odolnosť materiálu i farby. Že je bavlna krčivý materiál a musí sa žehliť? Veríme, že za ten úžasný pocit zo zaľahnutia do vzorne vyrovnaného a čerstvo voňavého perinového raja polhodina pri žehliacej dosky stojí.

Aj klasická bavlna môže osloviť každého

Cenovo dostupnejšiu alternatívu bavlnených obliečok, tzv.
polybavlnu, ocenia najmä tí, ktorí razia heslo „praktické a lacné“, a tiež tí, ktorí si radi doprajú časté prezliekanie lôžka a s ním spojenú zmenu motívov i farieb. Pre tieto účely sú obliečky z tzv. polybavlny, s obsahom 35% bavlny a 65% polyesteru, ideálne. Tento typ povlakov je ľahší, jemnejší a hrejivejší než klasická bavlna. Popri tom sú obliečky po vypraní rýchlo suché a na rozdiel od klasickej bavlny bez prímesi ich nemusíte žehliť.

Ak si aj počas spánku radi doprajete luxus a pritom zostávate priaznivci bavlny, mohli by vás osloviť bavlnené obliečky
deluxe, ktoré sa vyrábajú z bavlny s vyššou gramážou. Výsledkom sú obliečky pevnejšie, odolnejšie, ale súčasne jemnejšie na dotyk. Ich cena je síce vyššia ako u klasickej varianty, však stále zostáva v porovnaní s ostatnými materiálmi relatívne nízka.

  • Tip Mimibazara: Chcete, aby si vaša nová posteľná bielizeň udržala krásne a výrazné farby? Potom ju perte vždy naruby, so zapnutým zipsom či gombíkmi. Voľte radšej dlhší prací program s nižšou teplotou a vyhnite sa agresívnym pracím prostriedkom.

Pre luxusný zážitok zo spánku je vhodný damašok

Možno ho poznáte z päťhviezdičkových hotelov - mäkučké a krásne jemné damaškové obliečky vytkávané pozdĺžnymi saténovými prúžkami. Zaľahnutie do nich by sa skutočne dalo prirovnať k zaľahnutiu na oblaky. A tento zážitok, žiaľ bohu, tiež niečo stojí. Damaškové obliečky sú zo všetkých typov materiálov cenovo najnáročnejšie, nie sú ale nedostupné. Svoju vyššiu obstarávaciu cenu vám navyše vykompenzujú veľkou pevnosťou a odolnosťou pri údržbe, ktorá z nich robí materiál takmer „večný“. Tak prečo si ho nedopriať? Damaškové lôžkoviny sú vyrobené zo stopercentnej špeciálnej bavlny „atlas grádl“, ktorú navyše, ako jednu z mála, ocenia tiež alergici.

Praktikov poteší krep

Krep je materiál nerovný, na oko trochu ledabolý, typický striedaním hladkých a zvrásnených častí. Krepové obliečky si zamiluje každý, kto preferuje praktickosť a mäkkosť pred precízne nažehleným „škrobeným“ lôžkom. Krep je totiž vďaka svojim vlastnostiam materiál skutočne oslobodzujúci - o pokrčený vzhľad si vyložene hovorí a žehlička je mu predmet úplne cudzí. Jeho veľkou výhodou je prítomnosť bavlny a teda všetky jej kladné vlastnosti, ako priedušnosť, savosť a v neposlednom rade cenová dostupnosť. Ak existujú nejaké zápory krepu, dostávame sa prekvapivo opäť k jeho najväčšiemu benefitu. Onen „nedbalý vzhľad“ totiž zďaleka nevyhovuje všetkým.

Bavlnený satén oceníme počas letných nocí

Obliečky z bavlneného saténu vznikajú z kvalitnej priadze s jemným leskom na povrchu a sú veľmi jemné na dotyk. Posteľnú bielizeň z tohto materiálu si zamilujete najmä v lete, kedy oceníte jeho prirodzene chladivý efekt. Hoci si satén vyžaduje špeciálne zaobchádzanie pri praní (teplota maximálne 40° C, veľmi šetrné pracie prostriedky), počas horúcich nocí ho nič nenahradí. V prípade saténu odporúčame zamerať sa na zloženie a byť nekompromisní. Ľahko nás môže zmiasť ponuka saténových obliečok vyrobených z polyesteru. Ten sa na rozdiel od bavlneného saténu výrazne leskne a tvári sa veľmi luxusne, avšak môžeme byť čoskoro sklamaní jeho sklonom k vyťahovaniu nitiek pri najmenšom zachytení látky a minimálnou odolnosťou.

V zime zahreje flanel aj mikroplyš

Flanel a mikroplyš sú skvelou voľbou pre všetky zimomravé typy. A v zime ako keď ich nájdete.

Flanel je vyrobený z bavlny, v tomto prípade špeciálne česanej, aby vznikli mäkké a hrejivé vlákna, pričom sa rozhodne nešetrí na gramáži a hustote - v oboch prípadoch platí, že čím väčšia, tým príjemnejšia na dotyk. Ak sa neuspokojíte s hebkosťou flanelu, vedzte, že obliečky z mikroplyšu sú na dotyk ešte mäkšie a príjemnejšie. Skutočne máte pocit, ako by ste hladili plyšovú hračku. Tento variant je zo všetkých materiálov najhrejivejší a odporúčame ho do skutočne mrazivých nocí. U oboch typov obliečkok by sme si mali dať extra pozor na proces prania a vždy sa riadiť odporúčaniami výrobcu. Iba tak udržíme vlákna mäkké a hrejivé dlhodobo.

  • Tip Mimibazara: Ak chcete dosiahnuť maximálnu hrejivosť, oblečte flanelové alebo mikroplyšové obliečky na prikrývku plnenú dutým vláknom alebo perím. Tieto materiály si vzájomne výborne rozumejú a vy budete zaručene v teple. 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku