Zobraziť přihlasovací formulár

Veci, ktoré vzťah upevnia, alebo zničia

  • Publikované:
Veci, ktoré vzťah upevnia, alebo zničia

Pamätáte si na vetu, ktorú hovorí oddávajúci - v dobrom aj v zlom? Ono sa to sľubuje dobre, keď si to „v zlom“ ešte tak úplne nevieme predstaviť. Avšak nie je len dobré a zlé, ale aj iné. Proste v každom manželstve (poťažmo vzťahu) nastanú situácie, s ktorými sme buď nepočítali, alebo si ich jednoducho len nevedeli predstaviť. A tak prichádzajú krízy, ktoré manželstvo buď rozvrátia, alebo upevnia. Ale každopádne zmenia.

Narodenie dieťaťa. Dobre, toto by sme asi nemali nazývať krízou, ide o naplnenie zväzku dvoch ľudí, splnenie biologického účelu párovania. Ale s dojčením čo dve hodiny, nedostatkom spánku, medzi špinavými plienkami, telesnými zmenami a absolútnou nechuťou k sexu (aspoň prvých pár týždňov až mesiacov) sa ľahko stráca sústredenosť na manželstvo a vzťah. Je absolútne nevyhnutné o všetkých prebiehajúcich zmenách s partnerom hovoriť, tak nejako sa naladiť na rovnakú notu. To sa bohužiaľ nedeje automaticky, takže bez správneho vysvetlenia vecí môže dochádzať k rôznym nepríjemnostiam.

Neplodnosť. Tá je skutočne skúšobným kameňom každého vzťahu. Pretože mať dieťa je pre väčšinu párov stále métou, ďalším prirodzeným krokom. S ťažkosťami s počatím a následnými procedúrami diagnostickými, ale aj liečebnými, nikto z nás dopredu nevie, ako sa bude vyrovnávať. Nie je to nič jednoduché ani fyzicky, ani psychicky, navyše sa často objavujú pocity menejcennosti, sebaobviňovanie (alebo obviňovanie partnera), strata vízie do budúcnosti, identity. Jednou z najdôležitejších vecí je sa sústrediť skôr na riešenie ako na samotný problém. Samotnú možnosť, že deti budú problém, by sme mali zvážiť už pri vstupe do manželstva - ako sa staviate k tomu, že by váš vzťah mohol byť bezdetný? A ako sa tvárite na adopciu? Podobné otázky by mali byť aspoň vzaté do úvahy ešte predtým, než si poviete svoje „áno“.

Nevera. Tá môže znamenať automatický koniec vzťahu, ale nie nevyhnutne. Akonáhle sa prestaneme cítiť výhradne ako obeť, hladina sa upokojí, môžeme začať na celú aféru nazerať inak. Vo vzťahu dvoch ľudí sú napospol vždy obaja „spolupáchatelia“ - často máme na partnerovej nevere tiež svoj podiel, hoci je to názor pomerne nepopulárny. Ak sa rozhodneme vypočuť príslovie, že čo nás nezabije, to nás posilní, a podvádzajúci partner je s nami v tomto na jednej lodi, môžeme sa pustiť hlbšie do problému - prečo k nevere došlo a ako tie veci, ktoré ju spôsobili, napraviť.

Vážna choroba. Ono totiž v dobrom aj v zlom má pokračovanie - v chorobe aj v zdraví. A chorobou sa nemyslí angína. Vážna choroba jedného z partnerov vie ovplyvniť vzťah so všetkým. Záleží na miere porozumenia, opory a pomoci, ktorú ste si navzájom ochotní poskytnúť. Tu sa naozaj ukáže, aké sú osobnosti v skutočnosti. A zďaleka nemusí odchádzať len zdravý partner. Často sa stane, že pri vážnej chorobe alebo zranení začne svoj život prehodnocovať partner postihnutý, ktorý pozorne sleduje (aj na podvedomej báze) správanie svojej druhej polovičky, a vyvodzuje závery.

Starostlivosť o chorých rodičov. Alebo iného nemohúceho člena rodiny. Je to vlastne prijatie nového dieťaťa do rodiny, avšak dieťaťa, ktoré má často oveľa väčšie nároky na váš čas, než to skutočné. Ak ochorie rodič a vy sa o neho chcete starať, je treba mať na pamäti, že cez všetky príkoria, energiu a nepohodlie, ktoré vás to bude stáť, je to dobrá vec. Ale zároveň by vaše vlastné partnerstvo nemalo ísť na druhú koľaj. Vyhraďte si čas pre seba, aj keď to bude asi ťažšie ako zvyčajne.

Strata práce alebo finančné problémy. Peniaze nie sú problém, kým nie sú problém. A vedia zavariť, aj keď ich je veľa, nieto, keď ich je málo. Kľúčom k úspešnému preklenutiu nepriaznivej finančnej situácie je neobviňovať partnera. Či už je na vine strata práce (vlastnou vinou alebo z objektívnych príčin), závislosti alebo niečo iné, je vždy potrebné sústrediť sa na pomoc, nie na vinníka. Finanční poradcovia vám môžu pomôcť s kdečím, rovnako tak terapeuti alebo priatelia.

Väčšina párov sa „stretáva“ skoro so všetkými týmito krízovými situáciami, momentmi a dobami, ktoré nanovo definujú vzťah, prehodnocujú perspektívy a skúšajú, ako pevný je zväzok. Ak v rámci problému nenecháme zájsť frustráciu moc ďaleko. Všetko sa dá zvládnuť a prekonať, ak neviazne komunikácia a nenecháte v sebe problémy narásť viac, než je nevyhnutne potrebné.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku