Zobraziť přihlasovací formulár

Krvácate z ďasien? Možno preto, že...

  • Publikované:
Krvácate z ďasien? Možno preto, že...

...príčin môže byť veľa. Od mechanického poškodenia po autoimunitné ochorenia. Pri krvácaní ďasien je dôležitejšie než inokedy niektoré veci robiť, a niektoré zase nie. Podstatné ale je, že aj keď niekedy dôvod na obavy nie je a zvládneme vec vyriešiť vlastnými silami, je potrebné sa sústrediť na slovo „vyriešiť“. Rozhodne by sme stav krvácania ďasien nemali podceňovať a nechávať bez povšimnutia. Čo všetko sa vlastne môže s telom diať?

Najčastejšou príčinou krvácania ďasien je zápal. Nie je to ale jediné možné vysvetlenie:

Mechanické poškodenie. Aj keď to zďaleka nie je najčastejšia príčina, úplne ju vylúčiť nemôžeme. Ak máte kefku na zuby o sile štetín kefy na podlahu, je možné, že si nejakú tú ranku spôsobíte prostou silou. Krok číslo jedna - vymeniť kefku.

Vynechané miesto. Baktériám trvá približne 24 hodín, aby spôsobili zápal. Takže ak krvácate, je to veľmi často nestarostlivou alebo inak nedostatočnou zubnou hygienou. Nie je teda účel ju ešte mierniť, ale naopak - pustiť sa do nej s plnou vervou. Je potrebné poriadne vyčistiť všetky miesta, kde by sa baktérie mohli združovať, a teda spôsobovať krvácanie. Kvalitná zubná pasta, dobrá, mäkká a hustá kefka, zubná niť a/alebo medzizubná kefka - to by mali byť vaši ranní a večerní najlepší priatelia. A je potrebné sa pripraviť na to, že správne čistenie zubov netrvá dve minúty.

Hormonálna búrka. V puberte, tehotenstve alebo pri menopauze sme viac náchylní k tvorbe zubného plaku, ktorý môže spôsobiť krvácanie z ďasien. V stavoch hormonálnej nerovnováhy treba venovať ústnej hygiene špeciálnu starostlivosť.

Životný štýl. Zaujímavá korelácia je medzi krvácaním z ďasien a životom vysokoškolských študentov. Tí totiž často stelesňujú všetko, čo telu bráni zabíjať infekcie v ich zárodkoch - a teda aj ničiť baktérie v ústach. Ide predovšetkým o nedostatok spánku, stres a stravu chudobnú na vitamíny a minerály (vysokoškolské roky sú plné presne týchto vecí). Pre zdravé zuby sú dôležité bielkoviny, zelenina (vláknina - kvôli správnemu imunitnému systému, respektíve tvorbe dobrých baktérií v črevách) a vitamíny C a D.

Niektoré lieky. Vedľajšie účinky bývajú pľuha. Rovnako, ako spôsobujú zápach z úst, môžu predovšetkým antidepresíva a lieky na krvný tlak spôsobovať sucho v ústach, teda nedostatok slín a tým pádom aj živnú pôdu pre baktérie. Výsledkom môžu byť začervenané, opuchnuté a krvácajúce ďasná. A to už je potom na poradu s lekárom, ktorý vám lieky predpisuje.

...niečo vážnejšieho. Či už to chceme alebo nechceme počuť, krvácanie z ďasien môže značiť vážne problémy s imunitou. K najzávažnejším ochoreniam imunitného systému patrí bohužiaľ leukémia alebo napríklad HIV. Ak krvácate z ďasien viac než týždne v kuse, nesnažte si na to zvyknúť. A rozhodne vyhľadajte lekára.

  • Okrem starostlivej hygieny môžete so zápalom ďasien bojovať aj prírodnou cestou (myslíme samozrejme spoločne so starostlivou hygienou!). Pomôcť vám môžu napríklad med, kurkuma, kokosový olej alebo aloe vera. O všetkom si môžete prečítať v našom článku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Marie908 4. 6. 2017, 22:02
Ahojte, toto leto idem do USA a mavam casto problemy s dasnami, myslite ze sa to da dovtedy vyliecit? dentista ma podozrenie ze pojde o zapal korienka, vravel o 3 mesacnej kure, avsak ja uz za mesiac letim, je to tam drahe ak si to dam az v usa urobit? ako pozeram tu mam servis zdarma https://estavisa.sk/ myslite ze mi s tym pomozu? dakujem