Zobraziť přihlasovací formulár

Čo a prečo škodí pri chorobe?

  • Publikované:
Čo a prečo škodí pri chorobe?

Keď je nám ouvej, často si chceme dopriať aspoň nejaké to dobré jedlo a pitie, aby sme si nejako vynahradili tú trýzeň, s ktorou sa stretávame. Ovšem niektoré potraviny, hoci sa javia ako nevinné alebo dokonca ako dobrý nápad, môžu nášmu stavu ublížiť. Zameriame sa na tak „obyčajné“ ochorenia, ako sú chrípka, prechladnutie, bolesť v krku a žalúdočné alebo črevné ťažkosti. S tými sa sem tam jednoducho stretneme, či už chceme, alebo nie. A keď už máme na návšteve nejakého toho bacila, čím ho rozhodne nehostit?

Káva

  • Kedy je nevhodná? Skoro pri akejkoľvek chorobe, ale obzvlášť pri ťažkostiach s trávením.

  • Prečo je nevhodná? Kofeín pôsobí diureticky, močopudne, takže nás dehydratuje. A v prípadoch, keď strácame vodu (napríklad pri zvracaní alebo hnačkách) potrebujeme tekutiny naopak v tele čo najviac udržať.

Zlá“ správa je, že keď telo bojuje s infekciou alebo vírusom, potrebuje hydratáciu pre správnu funkciu imunitného systému. K tomu môže kofeín stimulovať metabolizmus poťažmo svalovú aktivitu, a tým vracanie alebo hnačku ešte viac zintenzívniť.

Pomarančový džús

  • Kedy je nevhodný? Keď máme kašeľ alebo infekciu v krku.

  • Prečo je nevhodný? Kyslosť citrusov je bežne osviežujúca, však tiež pomerne agresívna. Ak máme podráždenú sliznicu v hrdle (i kašľom), môže nám spôsobiť ešte väčšie ťažkosti.

Kyselina citrónová jednoducho nie je upokojujúca látka, ktorá by pôsobila dobre na tkanivá. Ani na podráždený žalúdok nie sú citrusy vhodné. A rozhodne v nevhodnosti konzumácie dominuje grepfruit!

Sladkosti

  • Kedy sú nevhodné? Skoro pri každom type choroby, obzvlášť opäť pri ťažkostiach s trávením.

  • Prečo sú nevhodné? Cukor môže dočasne potlačiť efektivitu imunitného systému a schopnosť bielych krviniek bojovať s baktériami.

Po konzumácii sušienok, čokolády, cukríkov a tak ďalej, je náš imunitný systém pár hodín oslabenejší. A tak sa môže stať, že si svoju chorobu sladkosťami len predlžujeme. A navyše - cukor je potravou pre infekcie, napríklad pri tých kvasinkových by sme sa tým nesprávnym cukrom mali úplne vyhnúť.

Sódovky

  • Kedy sú nevhodné? Akákoľvek choroba, špeciálne žalúdočné a črevné ťažkosti.

  • Prečo sú nevhodné? Nápoje colového typu, ale aj niektoré iné, kombinujú cukor, kofeín a ešte k tomu sa pridávajú bublinky, ktoré prispievajú k nadúvaniu, dráždia žalúdok a stimulujú krvný obeh okolo žalúdka a tým pádom teda aj svalovú činnosť (môžu zhoršiť zvracanie).

Nebezpečenstvo potom predstavujú aj umelé sladidlá, ktoré sú pre trávenie pomerne nevhodné. Pre správnu hydratáciu voľte v ťažších časoch pokojne športové iontové nápoje alebo kokosovú vodu, oboje hydratujú lepšie než čistá voda, nedráždia žalúdok ani zažívanie (samozrejme pri správnom výbere).

Chipsy, chrumky, strúhanka

  • Kedy sú nevhodné? Pri podráždení hrdla, kašli, infekciách.

  • Prečo sú nevhodné? Možno vám to bude pripadať ako maličkosť, ale kedykoľvek sa vám zle prehĺta alebo máte kašeľ, je váš krk podráždený - a všetko, čo je tvrdé a chrumkavé, ho mechanicky dráždi ešte viac.

Okrem obľúbených snackov môžeme doplniť aj napríklad müsli alebo sušienky. Čím viac budete hrdlo dráždiť, tým dlhšie sa bude hojiť.

Alkohol

  • Kedy je nevhodný? Kedykoľvek, pri akejkoľvek chorobe, obzvlášť pri ťažkostiach so žalúdkom.

  • Prečo je nevhodný? Kvôli svojmu dehydratačnému efektu a obsahu cukru.

Alkohol telu prospieva naozaj málokedy, a keď je oslabené chorobou, je to ešte horšie. Navyše - pravdepodobne už jeho konzumácia začne v dehydrovanom stave, takže budete rýchlejšie opití a k tomu budete alkohol horšie odbúravať.

Mlieko

  • Kedy je nevhodné? Predovšetkým pri zápche, pri kašli alebo angíne a chrípke.

  • Prečo je nevhodné? Mliečne výrobky obsahujú laktózu, teda typ cukru. Zároveň spôsobujú väčšiu produkciu a hustnutie produkovaných hlienov.

Obe tieto vlastnosti sú pri stavoch, ako sú problémy s vyprázdňovaním alebo infekcia v hrdle, na obtiaž. Je však pravdou, že citlivosť na mliečne výrobky je u každého iná.

Vyprážané a tučné jedlo

  • Kedy je nevhodné? Keď máte problémy so žalúdkom.

  • Prečo je nevhodné? Nie nadarmo sa hovorí, že vyprážané a mastné jedlá sú „ťažké na žalúdok“. Skrz zažívací systém sa pohybujú oveľa pomalšie než iné jedlá a môžu spôsobiť dlhšie ťažkosti aj pálenie záhy.

Rovnako tak spôsobujú kŕče v črevách, takže môžu zhoršiť alebo dokonca vyvolať hnačku, takže... hamburgery, fast foody a vyprážané si nechajte na potom.

Ostré jedlá

  • Kedy sú nevhodné? Keď máte nádchu.

  • Prečo sú nevhodné? Kapsaicín obsiahnutý v pálivých koreninách síce pomáha na trávenie, ale môže podráždiť dýchacie cesty a spustiť nádchu alebo ju ešte o niečo zhoršiť.

Ak teda máte tečúcu nádchu, nie je ostré jedlo to pravé. Možno to poznáte, aj keď ste úplne zdraví, tak poriadne štipľavé jedlo môže spôsobovať, že sa vám zrazu roztečie z nosa. A čo potom, keď už je nádcha na svete.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku