Zobraziť přihlasovací formulár

Akého make-upu sa po štyridsiatke radšej vzdať

  • Publikované:
Akého make-upu sa po štyridsiatke radšej vzdať

Nie je žiadnym prekvapením, že s pribúdajúcim vekom sa na našom tele mení kde čo, koža na tvári, tvárové kontúry a sýtosť nevynímajúc. S postupujúcim vekom je potrebné meniť starostlivosť, ale tiež make-up rutinu. Čo nám pristalo a lichotilo v tridsiatke, môže v štyridsiatke páchať viac škody než úžitku. A to čo sa vyživenia pleti týka, tak estetiky. Čo by sme mali v tomto veku už radšej vynechať?

Okolo tridsiateho piateho roku veku sa začínajú s ženským telom diať zmeny. Slabne produkcia pohlavných hormónov, telo produkuje do kože menej tuku, tá ochabuje (áno, v tvári predovšetkým) a má sklon k vysušovaniu. Takže potrebujeme hydratovať a brať ohľad na drobné vrásky, ktoré už, či chceme alebo nie, pravdepodobne máme. Z kozmetickej taštičky teda budeme musieť pár vecí vyhodiť.

Drsné peelingy

Keď je nám dvadsať, bunky pokožky tváre sa obnovia približne za 28 dní. Keď preskočíme štyridsiatku, aj táto perióda sa predĺži - na kompletnú obnovu môžeme čakať až 40 dní. Koži trvá dlhšie sa ozdraviť, regenerovať, obnoviť. Ak chceme použiť peeling, nemali by sme ho používať príliš často a rozhodne by sme sa mali vyhnúť tomu mechanickému. Vhodnejšie bude siahnuť po jemnejších, chemických variantoch.

Pleťové vody s obsahom alkoholu

Väčšina toník, ktoré majú pleť „vypnúť“, obsahujú alkohol. Používame ich, keď máme mastnú pleť alebo problémy s akné. Lenže alkohol extrémne vysušuje, a to už naozaj nechceme. Je potrebné siahnuť po olejoch a iných hydratačných a upokojujúcich zložkách. Starostlivosť po umytí tváre by teda v žiadnom prípade nemala alkohol obsahovať - čo by ale obsahovať mala/mohla, je kyselina hyaluronová, aloe vera alebo esenciálne oleje.

Mydlové čističe

Používate na tvár čistiace prípravky s obsahom mydla? Alebo sprchový gél? Alebo najhoršie - mydlo? Vedzte, že aj ono extrémne vysušuje pleť. Siahnite radšej po nepenivých prípravkoch, čítajte zloženie, a čo obsahuje mydlo, tomu sa vyhnite. Tvár rovnako dobre vyčistíte čistiacim olejom, mliekom, krémom alebo balzamom. Tie navyše zanechajú vašu pokožku nepoškodenú a dostatočne hydratovanú.

Príliš hutné korektory a rozjasňovače

Áno, hovoríme predovšetkým o tých, ktoré používame na rozjasnenie okolia očí (- zamaskovanie kruhov pod nimi). Koža na tomto mieste je tenká odjakživa, ale s pribúdajúcim vekom sa pridávajú ešte drobné vrásky. Pri používaní moc hutného korektoru skončíme nakoniec tak, že si len zvýrazníme niektoré záhyby a čiary. Je na čase siahnuť po tekutej forme, tú naniesť a ešte než zaschne, vatovým tampónom poklepať, nech vsiakne prebytočný materiál.

Trblietavé tiene

Trblietavé tiene sú sporné v každom veku, ale v tom, kedy viečka ľahko ochabujú a okolo očí sú vrásky, do ktorých sa trblietavý prášok rád, často a intenzívne usadzuje, by to malo byť zakázané. Takéto upozorňovanie na prejavy starnutia by nemal chcieť vlastne nikto. Trblietavé tiene by sme mali vymeniť za púdrové, hladké alebo krémové.

Metalické lícenky

Nematné, lesklé lícenky sú veľmi moderné, ale opatrne by sme s nimi mali zaobchádzať nielen s ohľadom na vek, ale tiež na typ pleti. Pre zrelšiu pleť je používanie tváreniek celkom chúlostivá téma, zvlášť takých, ktoré majú nasimulovať ľahký rumenec (nie tých, pomocou ktorých konturuje tvar tváre - bronzery). Niekedy je lepšie použiť iba rozjasňovač na najvyššie miesto lícnych kostí, to tvár opticky pozdvihne.

Vodeodolná maskara

Naše mihalnice slabnú, trvá im dlhšie vyrásť a sú všeobecne náchylnejšie na vypadávanie. Vodeodolná maskara ich veľmi zaťažuje, ale jej odstraňovanie ešte viac. Ak máme nejakú mihalnicu oslabenú, aplikácia alebo odličovanie vodeodolnej maskary ju celkom stopercentne vytrhne. A na odličovanie maskary by sme nemali používať ťažké oleje! Ideálne je maskaru odlíčiť v alebo po sprche.

Moc tmavý alebo moc lesklý rúž

Pery sa časom „rozpíjajú“, strácajú presné kontúry. Tmavým rúžom tento fakt len zdôrazníte, hoci sú dnes rúže v odtieni „plum“ (tmavo fialovej až hnedošedej) veľmi moderné. Rovnako tak veľmi svetlo ružové alebo moc lesklé rúže len zvýraznia známky starnutia okolo úst. Ideálne je tmavo ružová farba krémovitého povrchu, ktorá pekne nasimuluje plnosť pier. Rozhodne nezanedbávajte hydratačné balzamy a dostatočný pitný režim!

Zmatňujúci púder

Zmatňujúci krycí púder už nie je to, čo na zrelšiu pleť potrebujeme. V zahraničí sa vžilo označenie "caky" [kejky] od slova cake, torta. Vzhľad polevy na torte je niečo, čo jednoducho rozhodne nechceme, aby sa týkalo našej tváre. Namiesto hutných farebných púdrov siahnite po tom transparentnom a rozhodne ho nanášajte kvalitným štetcom a nie labutienkou. Výhodou transparentných púdrov je aj to, že ich môžeme naniesť opakovane cez deň a nezmenia farbu nášho make-upu. Len pozor na tie vrstvy!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku