Zobraziť přihlasovací formulár

Zvyky, kvôli ktorým sa nás držia kilá

  • Publikované:
Zvyky, kvôli ktorým sa nás držia kilá

Je ich určite viac, ale my ich pre vás máme pripravených celkom šesť. Sú to najbežnejšie chybičky, ktoré síce vychádzajú zo spôsobu života a často ich pokladáme za nezmeniteľné, ale keď sa chce, ide všetko. Ak sa vás budú niektoré z nasledujúcich vecí týkať (a tajný tip je, že sa každého z nás týka väčšina), nechcite ich odstrániť všetky naraz, skúste skôr zvážiť, ktorý zvyk vám pácha najväčšiu škodu, a zamerajte sa na naň.

Naša vôľa nie je všeobjímajúca a na ceste za zdravým životným štýlom, zhadzovaním kíl a dobrým jedlom sme urobili už veľa ústupkov, takže sa nesmieme nechať zastrašiť tým, že je toho pred nami ešte moc. Ale aspoň si načrtnime cestu.

Preskakujeme a vynechávame jedlá, desiaty. Áno, mali by sme denne prijať okolo dvoch tisíc kcal, plus mínus v závislosti na tom, či sme muž, žena a akú máme fyzickú aktivitu a metabolizmus. Keď sa budeme držať dvoch tisíc, mali by sme jesť trikrát denne po päťsto a zostávajúcich päťsto rozdeliť do dvoch až troch desiat. Tak. A kto to robí?

Ak nedodávame telu energiu pravidelne, nielen, že si bude viac ukladať na horšie časy, ale bude sa nám zároveň oveľa horšie kontrolovať náš apetít. Jednoducho pri nepravidelnej strave je možné, že nás budú prepadať úplne neovládateľné chute a teda i jedlá. Hovorí sa, že keď niečo robíme tri týždne, stane sa z toho zvyk. Takže... tri týždne nás delia od stavu, kedy nám pravidelné stravovanie príde ako úplne bežná vec.

Jeme moc rýchlo. To poznáme všetci. Na obed máme slabých tridsať minút, večeru sfúkneme v aute, cez víkend si niečo strčíme do úst počas upratovania, starosti o deti a varenia veľkého obeda. Lenže - čím menej času máme na jedlo, tým viac toho zjeme. Mozog dostane signál o sýtosti až zhruba po tridsiatich minútach od začiatku konzumácie, a všetci vieme, že za pol hodiny sa toho dá zjesť viac ako dosť. Ak jeme v rýchlosti, len odhadujeme, koľko by sme toho zjesť mali. Je to ťažké, ale aspoň na „veľké jedlá“ by sme si mali dopriať minimálne spomínanú polhodinku. A jesť v pokoji a pomaly. Zjeme menej, ale najedení budeme lepšie.

Cez víkend sa odtrhneme z reťaze. Zdravé stravovanie by malo vychádzať z našej rutiny, každodennosti, zvyku... nie je to rovnaké ako chodiť do práce, nie je to nič, od čoho by sme mali potrebovať na víkend voľno. Navyše cez víkend do seba dostávame často veľa nezdravých látok (ako sú nasýtené tuky - hranolky, chipsy, sladkosti, sem tam nejaká domáca buchta a nezdravá nátierka na rodinnej oslave... proste doplňte sami). Zaťažíme tým metabolizmus, ale vypustíme do tela aj abnormálne vlny rôznych látok vrátane hormónov, ktoré nám v pondelok zavelia sa znova prejesť. A tak si zarábame na pondelkovú traumu, ktorá okrem nástupu do práce zahŕňa aj potlačenie chutí a potrieb sa poriadne napchať. Riešením môže byť takzvané cheat meal ( „klamavé jedlo“), nie celý cheat víkend. Povoľte si jedno jedlo, ktorým trošku oklamete svoj normálny režim a doprajete si „víkend“ aj v jedle.

 

Slané snacky. Všetci sa bojíme cukru, cukru, cukru (sem tam i tuku). Ale soľ je tiež metla, pokiaľ ide o dodržiavanie zdravého stravovania. Soľ nám dodáva do tela sodík, ktorý nás núti nezriadene konzumovať (kde čo) a ešte k tomu spôsobuje vysoký krvný tlak. Samozrejme - ak je ho moc. Chipsy alebo popcorn sa nám asi nebude chcieť nahrádzať mrkvou alebo zelerom... aj keď by to nebolo zlé a dokonca nás to možno uspokojí viac, ako si myslíme. Niekedy je totiž to chrumkanie to, po čom vlastne prahneme. Ďalším variantom je nákup neslaných druhov snackov (ktoré však nie sú netučné) a dosoľovať si ich doma. Viditeľnej soli pridáme oveľa menej než tej, ktorá by bola normálne použitá v „recepte“.

Alkohol, alkohol, alkohol. Metla ľudstva, ale tiež metla všetkých diét a všetkého zdravého stravovania. Skúste si jeden týždeň zaznamenávať, koľko piva, vína alebo panákov do seba za týždeň dostanete. Nikomu nepodsúvame alkoholizmus, ale pohár vína k večernej pohodičke pri televízii je tiež niečo, čo by sme nemali chcieť. Okrem prázdnych kalórií nám alkohol tiež podkopáva vôlu. Často si dáme aj niečo na jedenie v čase, keď by sme za normálnych okolností hlad ani chuť necítili. A keď už, tak suché červené víno je to, čo si môžeme dopriať (obsahuje najmenej cukru).

Drobné ujedania pred spaním pri televízii. Zase, ak to bude uhorka alebo mrkva, vlastne prečo nie. Ale vieme, že väčšinou to sú úplne iné veci, že? Prijímame kalórie, bez toho aby sme nejaké spaľovali, a potom to celé ešte zabijeme tajnou zbraňou - spánkom. Navyše jedlo pred spaním môže spánok oddialiť, môže sa nám zle zaspávať a častejšie sa budíme, čo vedie k potrebe konzumácie väčšieho množstva jedla cez deň (telo potrebuje energiu, ktorú regeneráciou nedostalo). Ako proti tomu bojovať? Ideálne by bolo, keby večerné sledovanie televízie bolo spojené s nejakou aktivitou, ako je napríklad rotoped alebo iné cvičenie, žehlenie, upratovanie a podobne. Teda vystríhať sa jedlu a ešte k tomu spaľovať. Ale... tento ideál znie dosť zle uskutočniteľný. Počítajú sa však aj malé úspechy! Uvidíte, čo bude jednoduchšie, či si vziať miesto chipsov mrkvu, alebo sa vzdať aj jej a vyliezť si pekne na trenažér.
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku