Zobraziť přihlasovací formulár

7 možných dôvodov, prečo sme stále unavení

  • Publikované:
7 možných dôvodov, prečo sme stále unavení

Veľa z nás žije tak intenzívne, že sa vlastnej únave vlastne ani nečuduje. Často obviňujeme stres, veľa práce, starosti s deťmi, neschopnosť povedať nie a tým pádom neskutočne mnoho aktivít, zlú životosprávu... a väčšinou máme pravdu. Kto už skúsil dať si dva tri týždne bohatší na spánok, zdravú stravu, dostatočný príjem tekutín, odrezanie alkoholu a kofeínu, určite zistil, že konštantná únava je jednoducho preč. Ale Nemusí to tak byť vždy. Čo sa môže skrývať za neustálou únavou?

Únava môže byť reakciou organizmu na vonkajšie vplyvy, tak ale tiež symptómom zdravotných stavov oveľa závažnejších. Únavu by sme nemali ignorovať v žiadnom prípade, telo nám to raz vráti aj s úrokmi, ale ak sa nám s ňou nedarí bojovať tradičnou cestou, možno by sme sa mali zmieniť lekárovi.

Anémia, chudokrvnosť

Únava spôsobená chudokrvnosťou je zapríčinená tým, že červené krvinky jednoducho nerozvádzajú po tele dosť kyslíka pre bunky a tkanivá. Môžete cítiť slabosť a tiež sa vám môže krátiť dych. Anémia môže byť
spôsobená nedostatkom železa, niektorých vitamínov, stratou krvi, vnútorným krvácaním alebo niektorými chorobami, ako sú reumatická artritída, rakovina alebo zlyhávanie obličiek. Ďalšie symptómy: Slabosť, zlý spánok, nedostatok koncentrácie, rýchle búšenie srdca, bolesti hlavy a na hrudníku.

Problémy so štítnou žľazou

Hormóny štítnej žľazy kontrolujú náš metabolizmus. Akonáhle nie sú úplne v rovnováhe, naše telo blaznie. Pri zvýšenej funkcii sa nám metabolizmus neprimerane zrýchľuje, pri zníženej naopak spomaľuje.
Ďalšie symptómy: Pri hyperfunkcii je to svalová a celková únava, ale aj zrýchlený tep srdca, neustály pocit horúčavy, nevysvetliteľný úbytok na váhe, kratšia a menej častá menštruácia a zvýšený smäd. Pri hypofunkcii ide opäť o únavu, svalové vyčerpanie aj po malej aktivite, strata koncentrácie, naberáme váhu, zadržiavame vodu, je nám zima, máme silnú menštruáciu a častejšie zápchu.

Cukrovka

Diabetom druhého typu trpí veľa ľudí, bez toho aby im bol diagnostikovaný. Glukóza je látka, ktorá telu vlastne umožňuje fungovať. Problém u ľudí s cukrovkou je (okrem iného) ten, že hladina krvného cukru kolíše a telo je všeobecne vyčerpané z nestálych zdrojov energie.
Ďalšie symptómy: Okrem vyčerpania je to tiež veľký smäd, častejšie močenie, hlad, úbytok váhy, podráždenosť, rozmazané videnie alebo tiež častejšie kvasinkové infekcie.

Depresia

Depresia je oveľa viac než zlá nálada, môže za naše sebahodnotenie, problémy so spánkom, stravovaním aj sociálnymi stykmi. Bez správnej liečby môžu príznaky depresie trvať roky aj celý život. Čítajte, ako ju rozoznať.
 Ďalšie symptómy: Nikto neprežíva depresiu úplne rovnakým spôsobom. Okrem extrémneho nedostatku energie sú v rámci depresie časté tiež zmeny v spánkovom a stravovacom režime, problémy s pamäťou a sústredením, pocity bezmocnosti, beznádeje a negativity. Ak symptómy pretrvávajú dlhšie než dva týždne, už to nemusí „prejsť samo“.

Reumatická artritída

Táto autoimunitná choroba nemusí byť vždy diagnostikovaná včas, pretože jej prvotné prejavy sú veľmi nenápadné. Telo sa obracia samo proti sebe a napáda kĺby, ktorým môže spôsobiť nenávratné poškodenie. Okrem únavy spôsobené sekundárne vzniknutou chudokrvnosťou, má reumatická artritída
ďalšie symptómy: opuchy okolo kĺbov, ich bolesť, ale vzhľadom na autoimunitný charakter je možné jej príznaky zameniť s viacerými chorobami, preto sú lekárske vyšetrenia a dohľad nevyhnutné.

Chronická únava, únavový syndróm

Únavový syndróm je stav, keď ľudia pociťujú maximálnu únavu aj po bežnom fungovaní, vyčerpanie im bráni v aktívnom spôsobe života a bazálne fungovanie ich stojí maximálne množstvo energie.
Ďalšie symptómy: Únavový syndróm nemusí mať žiadnu zjavnú príčinu, ale má niektoré ďalšie znaky. Sú medzi nimi bolesti kĺbov a svalov, neschopnosť koncentrácie, niekedy opuch lymfatických uzlín.

Spánkové apnoe

Ak trpíte spánkovým apnoe, pravdepodobne sa počas noci veľmi často budíte kvôli problémom s dychom. Väčšinou za to môže prekážka v horných dýchacích cestách a ľudia, ktorí touto chorobou trpia, sa môžu prebúdzať v desiatkach až stovkách prípadov za noc. A to potom nie je divu, že cítia únavu.
Ďalšie symptómy: Často ide o chrápanie a následnú celodennú únavu. Ak máte podozrenie, treba sa nechať vyšetriť, pretože spánkové apnoe nás môže doviesť k srdcovým problémom alebo vysokému krvnému tlaku.
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku