Zobraziť přihlasovací formulár

Najlepšie prírodné ingrediencie na mastnú pleť

  • Publikované:
Najlepšie prírodné ingrediencie na mastnú pleť

Ľudia s mastnou pleťou majú výhodu, nemajú toľko vrások, pleť nestráca na pružnosti, lepšie uzamyká vlhkosť... a tak ďalej. Lenže musíme počkať tak do päťdesiatky, aby sa tieto výhody prejavili. Do tej doby je mastná pleť skôr utrpenie než požehnanie. Pretože nikto nechce vyzerať ako v puberte, keď oslavuje tridsiate piate narodeniny. A tak už sme asi vyskúšali masky, čistiace prípravky, krémy... niečo pomohlo, niečo nie. Ale čo z prírodných látok na mastnú pleť zaberá najlepšie?

Svoj typ pleti zmeniť nemôžeme, môžeme sa ale naučiť s ním žiť v pokoji a mieri. A keďže skúsenosti s kozmetickými prípravkami, ktoré sú napchaté chemickými účinnými látkami, sú úspešné len niekedy a len u niekoho, stále viac z nás sa obracia k čistej prírode. Alebo teda aspoň k tak čistej, ako to len ponuka drogérií, parfumérií a špeciálnych predajní umožňuje. Využívanie drastických prípravkov, ktoré pleť nadmerne vysušujú alebo dezinfikujú (v mnohých prípadoch oboje naraz) totiž často vedie k opačnému než vytúženému efektu - pleť sa nám mastí čím ďalej viac. A tak to poďme skúsiť jemnejšie.

Príroda - jemná, ale účinná

Jablčný ocot. Je dobrý snáď skoro na všetko, od lupín po menštruačné kŕče. Jablčný ocot dokáže odstrániť prebytočnú mastnotu a pekne tónuje pleť. Rovnako tak ju čistí, obsahuje antimikrobiálne zložky, takže funguje ako prevencia a liečba akné. Je pomerne silný, takže ho odporúčame riediť 3: 1 s vodou. Ráno si opláchnite tvár vlažnou vodou a vyčistite ho vatovým tampónom namočeným v roztoku. Má tiež svoje ale: nevonia zrovna najpríjemnejšie a jeho efekt nevydrží celý deň. Pleť bude iste zdravšia, ale popoludní vás znova privíta vaše lesklé ja.

Aloe Vera. Rovnako ako jablčný ocot má aj aloe vera vypínacie (ale nie vysušujúce) účinky na pleť, navyše prirodzené upokojujúce účinky aloe zamedzujú prípadné začervenanie. Je vhodné zaobstarať si buď rastlinku, alebo koncentrovaný a čistý aloe vera gél. Môžete ho použiť ako podkladovú bázu pod make-up, aplikujte na vyčistenú pleť po rannej rutine. Efekt je chladivý a vypínací, ale nie zvieravým dojmom. Produkcii mazu aloe samozrejme nezabráni, ale významne ju obmedzí a pleť ozdraví. T zóna už nebude toľko raziť. S aloe sa vlastne nedá nič pokaziť.

Levanduľový hydrosol. Je dobré odstraňovať prebytočný olej, ale niekedy to môžeme prehnať a naša pokožka ho začne produkovať ešte viac. Preto nie je od veci zaradiť do starostlivosti produkty, ktoré vyživia - hydrosoly sú napríklad kvetinové vody - esenciálne oleje, ale menej koncentrované. Levanduľa obsahuje prírodné protizápalové látky, čo u aknóznej a mastnej pleti vyložene uvítame. Ideálne v kombinácii s aloe vera - rozprášte trošku levanduľového hydrosolu na tvár, nechajte zaschnúť a až potom naneste make-up, BB cream alebo čokoľvek, na čo ste zvyknutí. Rozdiel sa dostaví, popoludní ho spoznáte určite. Ak vám však nevadí levanduľová vôňa.

Ružová voda. Ružová voda má skvelé účinky - vie hydratovať suchú pleť, ale aj tónovať tú mastnú. Ak používate cez deň zmatňujúce obrúsky, skúste na to ísť opačne - miesto vysušovania pleti ju hydratovať. Môžete k tomu využiť ružovú vodu v rozprašovači, alebo ju používať ako tonikum na čistenie každé ráno. Vôňa nie je tak agresívna ako u levanduľového hydrosolu, ale spôsob použitia sa líši - ružovú vodu môžete na osvieženie pleti používať niekoľkokrát denne, levanduľa by vás vysušila.

Jojobový olej. Zatiaľ sme sa zameriavali iba na odstránenie prebytočného oleja, ale aj mastná pokožka potrebuje cez noc výživu a hydratáciu. Jojobový olej je veľmi podobný prirodzenej mastnote, ktorú pokožka na tvári produkuje, takže sa dostane hlbšie do pokožky. Aplikovať by sme ho mali večer na vyčistenú pokožku, vsiakne sa behom jednej dvoch minút. Pri pravidelnom používaní bude pleť cez deň o poznanie menej mastná.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku