Zobraziť přihlasovací formulár

Arašidy, podzemnica olejná a strukoviny

  • Publikované:
Arašidy, podzemnica olejná a strukoviny

Čo majú tieto veci spoločné? No... vlastne všetko, arašidy tak, ako ich poznáme, sú botanickým názvom podzemnica olejná a zďaleka to nie sú oriešky, ale strukovina. Čo to znamená pre ľudské telo? A ako je najlepšie arašidy konzumovať, aby sme z nich dostali čo najviac najlepšieho? A prečo si na ne dať ale naozaj veľký pozor?

Arašidy alebo podzemnica olejná, patria do čeľade bôbovitých, rovnako ako napríklad cícer, hrach alebo šošovica, a radia sa medzi strukoviny. Strukoviny obsahujú veľa bielkovín, ale aj minerálov a vitamínov. Arašidy k tomu ešte navyše obsahujú naozaj enormné množstvo tukov, a to tých zdravých. Medzi zastúpenými látkami je veľa antioxidantov, ale tiež látok vyvolávajúcich vážne alergické reakcie.

Arašidy medzi nami

Podzemnica olejná je rastlina, ktorá pôvodne rástla divoko v južnej Amerike, odkiaľ sa rozšírila už ako kultivovaná do celého sveta. Je pomerne nenáročné ju pestovať, rovnako, ako strukoviny všeobecne - nepotrebujú moc bohatú pôdu, dobre sa im darí aj bez hnojív v prostredí s minimom dusíka. V súčasnosti je najväčším producentom arašidov Čína, ale úplne pokojne si ich môžete vysadiť na vlastnej záhradke.

Pre a proti arašidom

Arašidy obsahujú predovšetkým veľké množstvo bielkovín a nenasýtených tukov (a to až 50%). Sacharidy obsahujú tiež, ďalej potom vitamíny predovšetkým skupiny B (thiamín, niacín, B5, B6, B9). Medzi najhojnejšie zastúpené minerály patrí vápnik, horčík, fosfor a zinok. Nezanedbateľné množstvo koenzýmu Q10 tiež stojí za zmienku. Čo je ale tiež veľmi dôležité je silný antioxidant
resveratrol , ktorý okrem antioxidačných a antibakteriálnych účinkov tiež ovplyvňuje imunitu, krvný tlak a metabolizmus.

Veľmi častá je bohužiaľ alergia na arašidy, najčastejšie zapríčinená látkami konglutinin a vicilin. Zaujímavé je, že napríklad pražením sa výskyt alergénov zvyšuje - je to teda pravdepodobne najnebezpečnejšia forma úpravy „búrskych orieškov“.

Vďaka obsahu tých pozitívnych látok nám ale arašidy môžu pomôcť so všelijakým neduhom. Vďaka antioxidantom chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov, teda pred ich predčasným starnutím a iným poškodením. Vďaka zdravým tukom pôsobia napríklad pozitívne na kardiovaskulárny a nervový systém, vedia dokonca ochrániť pred vznikom zubného kazu.

Nie len na zobanie

Ak poznáte arašidy len z mištičky na stole alebo aspoň letmo z ázijskej kuchyne, možno budete prekvapení, že majú aj iné využitie. Medzi najznámejšie patrí svetovo preslávené
arašidové maslo, ktoré sa prekvapivo hodí ako na slané, tak sladké úpravy.

  • Tip Mimibazara: ak chcete naozaj zdravú bombu plnú živín, zamiešajte si lyžicu arašidového masla do rannej ovsenej kaše.

Ideálne je ho kombinovať na pečive s marmeládami kyslejšej chuti, ale napríklad aj s tuniakom. Aj keď sú tieto kombinácie chutí netradičné, sú prekvapivo dobré!

Z arašidov je ale tiež vynikajúci olej. Ten je vhodný ako na vyprážanie, tak na dochutenie zastudena. Bohužiaľ ten, ktorý je lisovaný za studena a obsahuje tak najväčšie množstvo živín, obsahuje tiež najväčšiu koncentráciu alergénov. Stopy arašidov i arašidového oleja sa vyskytujú v mnohých potravinách, u ktorých by sme to nečakali (na vine sú väčšinou spoločné spracovateľské závody). Ak teda trpíte alergiou, pozorne si čítajte zloženie a upozornenia - nie vždy by ste potenciál výskytu arašidov odhadli na prvý pohľad!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku