Zobraziť přihlasovací formulár

Matcha, kráľ medzi zelenými čajmi

  • Publikované:
Matcha, kráľ medzi zelenými čajmi

Možno už ste o ňom počuli. Matcha zelený čaj sa pridáva ako ingrediencia do káv, zmrzlín, smootihies, ale samozrejme sa tiež bambusovou metličkou rozmiešava s vodou a pije sa ako najvyššia sorta zeleného čaju. Čím sú tieto čajové lístky rastlín pestovaných v prísnom tieni tak výnimočné? Ako vedia nahradiť kávu, extrémne účinne detoxikovať telo a dokonca pomôcť spaľovať tuky?

História a tradícia

História čaju matcha siaha kam inam, než do starovekého Japonska (kam sa však čaj dostal z Číny). Pôvodne sa používal ako liečivé tonikum, neskôr si vydobyl svoje miesto v upokojujúcich a blahodárnych rituáloch zeleného čaju. Dosť ale o pôvode, zaujímavý je tiež spôsob jeho pestovania.

Matcha, respektíve tencha (ako sa nazývajú špeciálne spracované čajové lístky) patrí medzi tzv. zatieňované čaje. Mesiac pred tým, než sa čaj zožne, sa celé plantáže zakryjú svetlo takmer neprepúšťajúcou plachtou. Akonáhle nemajú rastliny prístup k svetlu, musia to málo, čo majú, maximálne využiť - začnú produkovať enormné množstvo chlorofylu a ďalších látok. Laicky povedané zvýšia lístky koncentráciu svojich účinných látok. Lístky sa potom ručne zbierajú, orezávajú sa stonky aj žilky (rebrovanie v listoch), usušia. Skladovanie prebieha v mraze, aby čaj neprišiel o svoje bohaté zloženie. Lístky sa nadrvia na jemný prášok na žulových kameňoch a sú distribuované do celého sveta.

Najväčšou výhodou čaju matcha („Mača“) je to, že lístky nelúhujeme a nevyhadzujeme, ale vlastne ich v podobe nadrveného prášku konzumujeme celé. Preto sa nám do tela dostane nebývalé množstvo prospešných látok.

Čaj matcha obsahuje predovšetkým:

  • Teofylín - látka podobná kofeínu, ale bez negatívnych vedľajších účinkov

  • L-theaniny - prírodné aminokyseliny

  • Vitamíny (A, C)

  • Minerály (železo, draslík, vápnik)

  • Vlákninu

...a ďalšie. Má preto nezanedbateľné účinky na naše zdravie. Ako silný antioxidant pôsobí proti predčasnému starnutiu buniek, podráždeniu, infekciám, pomáha udržiavať v rovnováhe hladinu hormónov, podporuje metabolizmus a spaľovanie tukov, je vhodný na energiu a výdrž, ovplyvňuje produkciu serotonínu a dopamínu - zlepšuje nám teda náladu, pomáha s trávením, drží na uzde cholesterol i krvný cukor.

Vďaka teofylínu má
podobné účinky ako káva, len o trošku lepšie. Nevzniká na ňom závislosť a netrápite sa rýchlym nástupom a odznievaním vplyvu kofeínu, nespôsobuje problémy v ústnej dutine - zuby po ňom nemajú škvrny. Vďaka matcha sa lepšie sústredíte a dokonca sa, na rozdiel od kávy, po ňom zlepšuje pleť.

Ako ho pripraviť

Klasický matcha čaj spoznáte na prvý pohľad. Je to sýto zelený prášok, z ktorého môžete pripraviť studené i teplé nápoje, pridať ho do pečenia, do smoothies, do pudingov, zmrzlín... receptov nájdete veľa. Matcha sa však nezalieva vriacou vodou, je potrebné nechať vodu zavariť a asi desať minút chladnúť.

Na prípravu klasického čaju matcha budete potrebovať špeciálnu misku, lyžičku i metličku, pretože matcha prášok by nemal prísť do styku s kovom.

Ako chutí?

Matcha čaj má jemnú príchuť, ľahko sladkastú a v dozvukoch mierne trpkú. Trpkosti sa zbavíme jednoducho - čaj môžeme dosladiť (trstinovým cukrom, medom, agávovým sirupom...). Chuť matcha je síce jemná, ale dostatočne výrazná, s matcha práškom nemusíme úplne hýriť, stačí ho štipka.

Nevýhody a upozornenie

Matcha má jednu veľkú nevýhodu - tým, že čajové lístky rovno konzumujeme, majú niektoré odrody, dodávatelia a pestovatelia problémy s obsahom olova, ktoré v niektorých oblastiach obsahuje pôda, v ktorej je čaj pestovaný. Aj preto by čaj nemali konzumovať deti a dospelí nie častejšie ako raz denne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku