Zobraziť přihlasovací formulár

Ako deti pripraviť na nového partnera

  • Publikované:
Ako deti pripraviť na nového partnera

Život síce nekončí, ale značne sa komplikuje. Okrem iného aj tým, že by sme nejakého nového partnera chceli, ale už nie je len na nás, aby sme si ho vybrali, schválili a nasťahovali domov. Nie je to dávno, čo sme sa dotkli témy „randenie“ po štyridsiatke, ktoré v sebe avšak ukrýva všetky možné aspekty života, kedy máme deti, ale už nie partnera - či už sme oň prišli akokoľvek (najčastejšie ale rozvodom alebo rozchodom). Takže... ako to skĺbiť?

Úplne na začiatok si dáme taký malý prehľad, čo je dobré od zoznámenia detí s novým partnerom očakávať a ako na to ísť. Pretože na ružové okuliare a nepremyslené akcie už proste nemáme v živote moc priestor.

  • Nemusíte deti zoznamovať s každým novým partnerom, ak len trošku cítite, že to nie je ono, držte ich radšej od seba. Zoznámte ich až s takým, s ktorým to (navzájom) myslíte vážne.

  • Pripravte na stretnutie obe strany, ako dieťa, tak partnera. Ako? Dočítate sa ďalej.

  • Nečakajte zázraky počas prvého stretnutia. Iskra nemusí preskočiť, na vzťahu bude možno potrebné pracovať.

  • Pomôžte svojim deťom prekonávať negatívne pocity, ktoré môžu mať.

  • Buďte úprimní - zverte tiež bývalému partnerovi, že sa vaše dieťa/deti s tým novým stretávajú. Rozhodne po dieťati nechcite, aby to držalo ako tajomstvo.

  • Buďte diskrétni, to, ako ste si s novým partnerom blízki, deťom dávkujte. Fyzický kontakt ich môže zmiasť, zaskočiť, donútiť žiarliť alebo cítiť ľútosť voči partnerovi bývalému.

Hovoriť s dieťaťom o tom, že nastal čas ponúknuť miesto v živote novej láske, je ošemetné, nech už je dieťa v akomkoľvek veku. Avšak - raz to bude nutné tak ako tak. Hoci udržiavať primeraný vzťah s bývalým partnerom po mnohokrát bolestivom rozchode nie je jednoduché, keď máte deti, jeho vplyv na váš život proste len tak neskončí.

Nech je diskusia úmerná veku

Keď sa začnete zmieňovať o novom „kamarátovi“, s ktorým trávite čas bez svojich detí, ošialite len také deti, ktoré ešte nestihli nabrať múdra o partnerských vzťahoch. Povedzme deti tak do desať rokov, a to už je možno moc. Akonáhle máte doma prepubertiaka, s „kamarátom“ si nevystačíte. A pripravte sa na veľa otázok, v tom lepšom prípade vyslovených nahlas. Puberta ako taká je asi najpálčivejšie obdobie. Hormonálne zmeny, zmeny nálad a istá nevyspytateľnosť robia z pubertiakov obávaných oponentov. Nech už je vaša láska k novému partnerovi akokoľvek silná, stále by sme mali mať prioritu byť dobrým rodičom. So staršími deťmi je veľmi lákavé hovoriť o novom partnerovi, ako by ste boli najlepší kamaráti, čo môže byť umocnené tým, že tak nejako „randíte“ zároveň. Vaše priateľstvo s vlastnými deťmi má určité hranice, ktoré môže byť v takom období ťažké nezotrieť.

Pripravte deti na stretnutie

A to rozhodne neprebehne zo dňa na deň. Sami viete, prečo svojho nového partnera milujete, aké sú jeho skvelé vlastnosti, poznáte svoje deti a tušíte, v čom by si mohli sadnúť. Dieťa je vhodné zaradiť do procesu rozhodovania, čo by ste na prvej schôdzke mali robiť, kam ísť, či do reštaurácie a prípadne akej, alebo či domov... Dieťa po rozvode zažíva pocity neistoty, už tak stratilo súdržnosť rodičov, ktorí si teraz hľadajú niekoho nového. Je vhodné im tak pripomenúť, že sú stále neoddeliteľnou súčasťou vášho života.

Uistite ich, že nejde o „náhradu“

Samozrejme, veľmi záleží na situácii, ale všeobecne - ak majú deti blízky a spokojný vzťah so svojimi biologickými rodičmi, menej pravdepodobne sa budú cítiť ohrozené niekým „zvonku“. Váš nový partner by im nemal byť prezentovaný ako nový otecko alebo mamička, ak je aspoň čiastočná snaha udržať si biologických rodičov v kontakte. Deti často veľmi citlivo vnímajú nové usporiadanie vecí ako ohrozenie vlastných istôt, preto je dobré zdôrazniť, že mamička i otecko sú len jedni.

Počúvajte obavy a spätnú väzbu na partnera

V závislosti na veku dieťaťa je porozvodové „randenie“ viac či menej naliehavá téma. To ale neznamená, že by mali byť deti z diskusie o novom partnerovi vynechané. Pred schôdzkou, počas nej i po nej, pri plánovaní nových a treba spoločných aktivít, pozorujte a počúvajte svoje dieťa. Nikdy by ste si nemali žiadať dovolenie na schôdzku ísť, ale zaradiť dieťa do procesu rozhodovania nemusí byť od veci. Veď to predsa poznáme - pravdepodobne nie raz sa nám už stalo, že ružové okuliare očarenia a zamilovanosti prekryli vlastnosti, ktoré neskôr bili do očí ako neznesiteľné. Dieťa vám môže pomôcť vidieť ich skôr. Nespráva sa váš nový partner k dieťaťu tak, ako by ste si predstavovali? Má z neho dieťa strach? Necíti sa s ním vaše dieťa v bezpečí? Možno by to mohla byť prvá poplašná siréna.

Po rozchode alebo rozvode nie je žiadna správna alebo zlá doba na to, začínať budovať nový vzťah. Život to tak nejako zariadi sám. Vy ale stojíte uprostred troch svetov, toho čisto vášho, toho, kde hrajú hlavnú úlohu vaše deti a toho, do ktorého ešte patrí aj váš bývalý partner. A vo všetkých týchto svetoch je potrebné udržiavať aspoň bazálnu rovnováhu. Bohužiaľ, jedine vy máte v rukách tú najväčšiu mieru komunikácie, preto je treba k nej pristupovať pokojne, s rozvahou, zodpovedne a tak, aby bolo jasné, že šťastie vašich detí je neoddeliteľnou súčasťou toho vášho.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku