Zobraziť přihlasovací formulár

Je vaše dieťa pripravené zostať samo doma?

  • Publikované:
Je vaše dieťa pripravené zostať samo doma?

Veľmi citlivá otázka pre každého rodiča. Je potrebné zvážiť toľko faktorov! Môžeme stretávať prváčikov, ktorí sa vypravujú sami do školy, cestujú mestskou hromadnou dopravou a popoludní si doma vytiahnu z chladničky olovrant, ale tiež pubertiakov, ktorí ani nevedia, ako si zapnúť mikrovlnku. Čo je dobre a čo je zle, to nemôže rozhodnúť nikto, ale je pár vecí, ktoré by sme ako rodičia mali zvážiť, než dieťa pošleme ústrety samostatnosti.

Samozrejme nehovoríme o tom, kedy necháme deti doma samotné na víkend, ale napríklad na tri hodinky popoludní, kedy proste chceme mať iný program. Odborníci sa veľmi opatrne zhodujú, že správny vek na toto je okolo desiateho až jedenásteho roku, samozrejme v závislosti na mnohých faktoroch.

...teší sa?

Jeden z aspektov, ktorý je potrebné vziať do úvahy, je, že deti trpia rôznymi formami úzkosti a strachov. Niektoré deti to majú, ako sa hovorí, na háku, iné predstava pobytu doma bez prítomnosti ostatných desí. Ak nechávame úzkostlivé dieťa samotné doma príliš skoro, môže to mať vplyv (ako ostatne všetko) na jeho neskorší vývoj, vrátane sklonom experimentovať napríklad s drogami a tak ďalej. Na druhú stranu potom môžete mať doma dieťa, ktoré vás z domu doslova vyháňa, pretože sa na chvíle bez dozoru vyložene teší. Tak aj tak, rozhodnutie by malo byť primárne objektívne.

U starších generácií problém samoty nebol tak výrazný, ako je u detí dnes. Oveľa viac fungovala rodinná alebo priateľská výpomoc so strážením, ženy častejšie zostávali doma atď. Dnes je potreba dieťa postrážiť alebo ho jednoducho zvyknúť na to, že s ním nebudeme stále, o trošku vyššia.

Čo by malo dieťa vedieť ľavou zadnou

Či chceme alebo nie, doba nie je najbezpečnejšia. Dieťa by preto malo byť oboznámené s niekoľkými pravidlami... napríklad:

  • Vedieť správne hovoriť do telefónu. Žiadne „som sám doma, mamička tu nie je“. Najlepšie je do telefónu cudzím ľuďom povedať, že mamička alebo otecko teraz nemôžu k telefónu, a keby volajúci nechal číslo, ozvú sa mu za chvíľu. Pretože nechcete, aby si váš domov vytipoval nejaký podvratný živel v momente, keď máte dieťa samotné doma.

  • Mať povedomie o núdzových telefonátoch. Požiar, úraz, ale aj nahlásenie lúpeže alebo podivných indivíduí - to všetko by dieťa malo aspon teoreticky zvládnuť (snáď k praktickej skúške nikdy nedôjde). Keď ho nechávate samotné, nie je od veci nechať dôležité telefónne čísla napísané na viacerých miestach v dome a vyriešiť s potomkom prípadné scenáre, „keby niečo“.

  • Nepanikáriť a zvládnuť jednoduchú prvú pomoc. Dieťa by malo vedieť, kde v dome alebo byte máte lekárničku, čo robiť, keď sa popáli, bude mu tiecť krv z nosa alebo si podvrtne členok.

  • Nie je od veci vedieť nahodiť poistky. Samozrejme - asi nebudete nútiť dieťa chodiť nahadzovať poistky pre panelový dom, ale nechcený výpadok prúdu môžete riešiť poistkami v byte. Koniec koncov, táto zručnosť chýba nejednému z nás, že? Keď sa dieťa ocitne samo a potme, malo by vedieť, kde je baterka (alebo mobil) a čo a ako s poistkami. Tu však apelujeme na adekvátny vek dieťaťa a nácvik pod dohľadom rodičov!

  • Čo keď začne horieť v kuchyni? Tínedžeri už by mali vedieť veci typu, že na „mastný“ oheň sa voda naozaj nehodí. A ako s tým naložiť (keď už prevencia zlyhala)? Keď vzplanie olej na panvičke, treba ho zadusiť múkou... a podobne. Učiť sa podobné veci môže byť poučné ako pre dieťa, tak pre rodičov.

  • Kontaktovať vás. Aj keď „to naozaj nejde“, dieťa by malo mať možnosť vás v prípade najvyššej núdze kontaktovať. Mnohí z nás to pokladajú za samozrejmosť, ale mnohí tiež nie. Vziať dieťaťu možnosť dovolať sa na „vyššie miesta“, ktorá zatiaľ vždy pomohla, to je na mieste až oveľa, oveľa neskôr. A možno nikdy.

Pravidlá a zodpovednosť bez dozoru

Je toho veľa, čo sa bez vášho dozoru môže stať alebo diať. Niektoré veci sú nevinné, iné majú potenciál sa trošku zvrhnúť. Dohodnite si s dieťaťom základné pravidlá, povolenia, zákazy a zodpovednosti, ktoré nastanú, keď bude samo. A pre istotu - spíšte si ich! Môže to byť napríklad:

  • Môže si pozvať domov kamarátov? A koľko? I prípadne tých opačného pohlavia?

  • Za akých okolností otvorí dvere, keď niekto zazvoní? Alebo to bude mať zakázané úplne?

  • Aké aktivity sú úplne a bez diskusie vylúčené?

  • Nastavíte na televíziu alebo internet rodičovský zámok, aby sa dieťa nedostalo k nevhodnému obsahu?

  • Čo má po dobu vašej neprítomnosti robiť? Umyť riad? Urobiť si úlohy? Alebo to nie je potrebné?

  • Ako bude môcť kontaktovať vás alebo inú zodpovednú osobu?

  • Dieťa by malo vedieť, kde ste - necháte mu svoj itinerár?

  • Ak sa oneskoríte - dajte vedieť! Deti vedia mať starosti tiež, to sa netýka len rodičov!

A ako je to s vami a vašimi deťmi? Ako ste riešili prvé ponechanie osamote? A čo v prípade súrodencov, viac detí? Máte nejaké tipy, skúsenosti alebo historky? Podeľte sa s nami na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku