Zobraziť přihlasovací formulár

Holenie žiletkou a podráždená koža

  • Publikované:
Holenie žiletkou a podráždená koža

Nie každému sa chce nežiaduce chĺpky na tele odstraňovať trhaním, tá bolesť predsa len nie je nezanedbateľná... ostatne ani čas, ktorý takáto úprava zaberie. Ale keďže móda zatiaľ velí dámam od mihalníc dole pestovať chĺpkov čo najmenej (a pánom diktuje pravidlá len o niečo málo zhovievavejšie), bez žiletky sa nezaobídeme. Lenže časté holenie môže našu pokožku nielen dráždiť, ale tiež poškodzovať. A to dosť permanentne. Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robíme?

Keď hovoríme o holení, hovoríme o relatívne veľkých plochách kože. A tak uviesť sa (na pár hodín) do požadovaného, zamatovo hebkého stavu, aj za použitia žiletky zaberie dosť času. Aj preto sa snažíme uľahčiť a efektivizovať prácu, ako to len ide. Niektoré vychytávky ale moc na prospech veci nie sú. Čo nám teda spôsobuje podráždenie, začervenanie, vysúšanie, pupienky a podobné neduhy?

Holíme nasucho. Aj keď sem tam sa tomu pravdepodobne nevyhne nikto, holiť kožu nasucho je naozaj zlé. Samozrejme záleží na tom, ako veľmi citlivú pokožku máte, ale ak sa na škále citlivosti pohybujete v polovici kloniacej sa k „veľmi“, toto by ste rozhodne mali vynechať. Holiace gély, krémy a dokonca aj obyčajná voda pomáhajú žiletke ľahšie kĺzať po pokožke a vy sa tak vyhnete podráždeniu, začervenaniu a nepríjemnému pocitu. Dokonca predídete aj bolestivým porezaniam - všetci vieme, že tie spôsobené pri holení žiletkou, bolia ako čert aj keď skoro nie sú vidieť.

Používame žiletku moc dlho. Tupá žiletka? Au. Nielen, že výsledok nie je tak hebučký, ako by sme si predstavovali, ale naša pokožka bude oveľa viac podráždená. Tupými žiletkami sa tiež oveľa častejšie porežeme, pretože musíme vyvíjať väčší tlak - a čím staršia je žiletka, tým tiež zvyšujeme riziko prípadnej infekcie. „Jednorazové“ holítka by sme nemali používať dlhšie ako týždeň, tie dlhodobejšie už záleží na uvážení. A nezabudnite, že žiletky sa tupia, aj keď ich nechávate voľne v kúpeľni - bez krytu a vo vlhku.

Holíme proti smeru rastu chĺpkov. Opäť veľmi záleží na citlivosti vašej pokožky. Ak ju ale máte citlivejšiu, holenie proti smeru by malo byť absolútne zakázané. Síce sa dostaneme bližšie pokožke a oholenie bude hladšie, chĺpky holené proti smeru svojho rastu majú ale oveľa väčšie tendencie neskôr zarastať. Navyše holenie proti smeru samo o sebe dráždi pokožku, takže potom budete oveľa častejšie zažívať nepríjemné bolesti a pálenie.

  • Tip Mimibazara: Holenie proti smeru rastu je o to bolestivejšie, čím kratšie chĺpky holíme. Ak máme periódu medzi holením dlhšiu a chĺpky stačia o pár milimetrov povyrásť, nie je výsledný efekt tak dramatický.

Ponáhľame sa. Ak sa pri holení ponáhľame, s oveľa väčšou pravdepodobnosťou vynecháme niektoré miesta (a taký neoholený prúžok na nohe vie byť pomerne smiešny), ale tiež sa častejšie porežeme. A keď sa už ponáhľame pri holení, často nemáme tak úplne čas počkať, až ranka prestane krvácať.

  • Tip Mimibazara: Ak už ste doslova medzi dverami, pritlačte na ranku tampón namočený vo vodičke, ktorú používate na zmatnenie, stiahnutie pórov. Miesto vydezinfikujete a zároveň stiahnete kožu okolo. Potom ranku ešte pretrite antiperspirantom (nie deodorantom) - oboje pomôže zastaviť krvácanie vďaka zvieravým účinkom na pokožku.

Moc tlačíme na žiletku. Zvlášť na tie tupé, pozri body vyššie. Žiletky, zvlášť tie s viacerými čepieľkami, odvedú skvelú prácu, aj keď na ne pôjdeme zľahka. Čím viac budeme tlačiť, tým sa pokožka stane nerovnejšia a tým sa pravdepodobnejšie porežete.

Nepeelingujeme. Vedeli ste, že ideálne pred tým, než sa začneme holiť, je odstrániť starú pokožku? Nielen, že vďaka tomu budeme na chvíľu najhladšie na celom svete, ale žiletka nikde o nič nezavadí, teda nemáme takú šancu sa porezať. Rovnakým postupom ale hlavne výrazne zamedzíme zarastaniu chĺpkov!

Neošetrujeme po. Naniesť zvláčňujúce telové prípravky je ideálne hneď ako vylezieme zo sprchy alebo vane. Zamknete tak v koži potrebnú hydratáciu - ktorú je vďaka holeniu viac ako treba. Pretože po peelingu a oholení bude mať koža tendenciu sa vysúšať aj v prípade, že suchá pleť nie je váš štandardný typ.

Ak by sme mali vždy urobiť všetko tak, ako je správne, pravdepodobne by nám holenie zabralo naozaj veľa času. Ale stojí to za to - o pokožku je treba sa starať, keď ju už tak zbavujeme prirodzenej ochrany, ako sú chĺpky. A keď by sme mali mať čas len na jednu vec navyše, vždy by sme mali zvoliť následnú starostlivosť, čiže krém, mlieko, olej... čokoľvek vám po holení vyhovuje.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku