Zobraziť přihlasovací formulár

Čo majú spoločné úprava vlasov a depresie?

  • Publikované:
Čo majú spoločné úprava vlasov a depresie?

O depresiách často nevie ani ten, kto nimi trpí. Tie, ktoré získame počas života, totiž mávajú reálny základ - máme dôvod cítiť sa pod psa. A tak jednoducho nepríde divné, že sa nám do života zakráda apatia, nemáme z ničoho radosť. Depresia sa ale nemusí vždy prejavovať len paralyzujúcim smútkom. V počínajúcich štádiách sa môže prejavovať symptómami, ktoré nie vždy k depresii priradíme. Aké to sú?

Odhaliť depresiu v čo najmenej pokročilom stave je kľúčové preto, aby sme sa čo najskôr vrátili k svojmu pôvodnému, veselému ja. Takže sa skúste zamyslieť nielen nad tým,
ako vyzerá depresia klinicky, ale ako ju zachytiť, keď sa do nášho života ešte len vkráda.

Bolesť.

Depresia je často sprevádzaná chronickou bolesťou, veľmi často chrbta, respektíve drieku. Má to svoje opodstatnenie na biologickej, ale aj psychickej úrovni. Akonáhle je nám zle na duchu, vnímame oveľa intenzívnejšie každú ďalšiu bolesť, nepohodlie alebo okolnosť, ktorá nám ešte priťažuje. Ďalšími typickými bolesťami sú bolesti žalúdka alebo hlavy.

Váha.

Ľuďom s depresiou sa väčšinou „do ničoho nechce“. A to zahŕňa napríklad aj nákup a varenie. Stravovanie začína trpieť, chuť do jedla nie je a depresívny človek sa stravuje nezdravo, ale tak, aby musel vynaložiť čo najmenšiu námahu. To zahŕňa fast foody, sladkosti, jedlo večer a pod. Zlá výživa sa nutne prejaví aj na nálade a fyzickom stave... a tak sa dostávame do začarovaného kruhu.

Mrzutosť a nie práve najlepšie naladenie sa môžu stať naším novým „normálnym“ rozpoložením. A k hnevu nám stačia aj ozajstné maličkosti. Ak sa raz dostaneme na negatívnu stranu spektra nálad, je podráždenosť a napríklad aj hádavosť náš nový štandard.

Prázdnota.

Väčšina z nás má motiváciu, ktorá nás donúti ráno vstať, postarať sa o domácnosť, urobiť si raňajky a jednoducho začať fungovať. Ale s depresiou? Naopak. Dlhodobo sa môžeme cítiť proste nijak. Žiadne pozitívne emócie, otupenosť... a úsmev? Ani omylom. Prečo aj. Ak sa cítite, že idete na akýsi neutrál, vaše správanie má „zombie“ charakter a chce sa vám ľudí, činnosti a udalosti najlepšie odtláčať preč, možno to nie je iba obyčajná zlá nálada.

Dávali ste si normálne večer po večeri k televízii pohárik vína... a zrazu je z neho celá fľaša? Mnoho ľudí v depresiách požíva alkohol viac, než by bolo zdravé. Alkohol síce otupí hrany tej najpálčivejšej emocionálnej bolesti, ale dlhodobo môže depresie prehlbovať. A bojovať vedľa depresie i napríklad so začínajúcou závislosťou, to nám rozhodne nepridá.

Sociálne siete.

Tie sú dnes príznakom, spúšťačom, príčinou a riešením kde čoho. Ale ak ste prilepení k svojmu účtu a vaše sociálne interakcie prebiehajú radšej online než v reálnom svete, ak ste schopní stráviť hodiny bezmyšlenkovitým pozeraním, u koho je čo nové, možno len chcete utiecť od reálnych myšlienok a pocitov. Samozrejme od tých nepríjemných.

Snívanie.

Cez deň. Stane sa vám, že prejdete svoju zastávku, sedíte a pozeráte do prázdna a pri tom premýšľate, aké by to bolo mať úplne iný život? Denné snívanie je typické pre kreatívnu myseľ rovnako tak, ako je typické pre počiatky depresie. Mozog proste chrlí alternatívy k realite, vediete vnútorné monológy, opakujú sa vám fantázie, predstavujete si, plánujete si... viac, než je to u vás bežné? Aj to je útek od neutešenej nálady.

Rozhodovanie.

Vajcia natvrdo alebo vaječina? Čítať alebo sa pozerať na televíziu? Ísť spať alebo vyžehliť? Ísť autobusom alebo električkou? Aj bežné každodenné rozhodnutia vám môžu robiť väčšie problémy. Depresia paralyzuje nielen pocity šťastia, ale aj schopnosť rozhodnutia aj napriek tomu, že máte dostatok argumentov. A najhoršie je sa rozhodnúť, čo vlastne robiť chcete, nedarí sa prioritizovať... a tak sa denné činnosti zmrštia na absolútne minimum, rovnako tak ako akcieschopnosť.

Možno vám to bude pripadať úsmevné, ale nečakané zanedbávanie vzhľadu je tiež možným prejavom depresie. Pretože depresívnym ľuďom na sebe nezáleží, nepotrebujú sa prezentovať ostatným ani sebe. Ak vás skôr tešilo vstať o pol hodiny skôr a urobiť zo seba pred odchodom z domu reprezentatívnu bytosť, a teraz je vaším najlepším kamarátom suchý šampón a maximálne korektor na kruhy pod očami, možno... možno nie je všetko úplne v poriadku. A skôr ako na make-upu a obliekaní sa tento problém prejaví na úprave vlasov. To je totiž rutina, ktorú získavame najneskôr. Takže ide prvá cez palubu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku