Zobraziť přihlasovací formulár

Veci, ktoré pravdepodobne skladujeme na zlých miestach

  • Publikované:
Veci, ktoré pravdepodobne skladujeme na zlých miestach

A ak ste si mysleli, že nevhodne sa dá skladovať iba jedlo, tak ste mali pravdu len čiastočne. Jedlo je jedna vec, ale aké sú najvhodnejšie miesta na lieky, oblečenie alebo napríklad dokumenty a fotky? Zlým skladovaním veľa vecí stráca farbu, sýtosť alebo trvanlivosť, v prípade jedla prispievame nevhodným uskladnením k množeniu baktérií, plesní alebo k strate vitamínov a chuti. Takže - aké sú naše najčastejšie hriechy v skladovaní všetkého možného?

# 1 Dôležité dokumenty. Tiež máte pas v šuplíku v spálni, doklady od auta v skrinke v obývačke, preukaz od psa boh vie kde, rovnako tak rodný a sobášny list? Okrem dokladov, ktoré nosíme v peňaženke, máme doma veľa iných, veľmi dôležitých dokumentov. Od všetkých by sme mali mať kópiu, ktorú uložíme na inom mieste než originál. Originály by sme zase mali skladovať pohromade vo vode a ohňu odolnej schránke, ktorú by sme mohli v prípade núdze proste len chytiť a ísť. Znie to veľmi paranoidne, ale taká schránka nám môže v prípade núdze, ako je napríklad požiar, živelná katastrofa, vlámanie atď. ušetriť naozaj veľa starostí.

# 2 Fotografie. Veľa z nás ešte nepodľahlo zbesilej digitalizácii a má doma obyčajné papierové fotky. Tie majú tendenciu časom blednúť, strácať farbu a ostrosť. Aby sme tomu predišli, je potrebné ich skladovať na tmavom a suchom mieste, kde nebude mať tlač prístup k žiadnej forme kyseliny. Ideálne je skladovať fotky v papierových albumoch a tie v papierových škatuliach s vrchnákmi. A rozhodne by sme ich nemali ukladať v garážach, pivniciach alebo na pôdach - kvôli vlhkosti a/alebo horúčave. Pred uskladnením by sme mali odstrániť všetky nálepky, gumičky, spony atď. Ak už chceme „skladovať“ iba digitálne fotografie, je naozaj dobré ich zálohovať. Zvážte externý pevný disk alebo cloudové úložisko - nikdy neviete, čo sa s vaším počítačom stane.

# 3 Oblečenie. Skladujete sezónne oblečenie v šuplíkoch, válendách alebo iných úložných priestoroch? Tvrdé a neforemné priestory nerobia oblečeniu úplne najlepšie. Šaty sa v nich samozrejme pokrčia, ale ak sú uskladnené dlhodobo, pri niektorých materiálov to pokrčenie nepôjde rozžehlit, môže dôjsť k permanentným zmenám. V plastových vreckách sa zase môže uskladniť aj nechcená vlhkosť a oblečenie tak môže zatuchnúť a postupne tiež žltnúť. Ideálne na skladovanie sú priedušné látkové tašky na zips, do ktorých môžete vložiť napríklad prípravok proti moliam a ďalšiemu nežiaducemu hmyzu.

# 4 Podložka na cvičenie. Najčastejšie na jogu. Poznáte to - na veľa hodín si nosíme vlastnú gumovú podložku. A najhoršie miesto na jej skladovanie je v aute (tam, kde ju pravdepodobne máme „uskladnenú“ skoro všetci). Zmeny teplôt a prípadne priame slnečné svetlo spôsobujú, že materiál krehne a začne sa lámať a drobiť. Ideálne by sme ju mali mať uloženú doma alebo v práci - izbová teplota bez priameho slnka, to jej svedčí.

# 5 Vianočné sviečky na stromček. Veľa z nás už skladovanie vianočných sviečok jednoducho vzdalo - než tú muchlaninu rozmotávať, to radšej za pár stoviek kúpime nové (ono sa to v nákladoch na sviatky stratí). A pritom stačí naozaj málo - rozhodne ale nezmotávať sviečky späť do pôvodnej krabice, to sa potom za rok nebudeme stačiť diviť, koľko uzlov sa v nehybne ležiacej krabici dokáže urobiť. Ideálne je vziať si kus kartónu alebo prázdnu ruličku od kuchynských utierok, a namotať sviečky na ne.

# 6 Nepotrebné veci. A tu máme trošku apel - zhromažďovanie nepotrebných vecí len zaberá miesto. Ak máte nejakú vec (prevažne oblečenie, kabelky alebo topánky), ktoré ste nepotrebovali dlhšie ako rok, je dosť nepravdepodobné, že ten nasledujúci na ne príde reč. Bol ten kus drahý? Predajte ho (aplikácií na predaj oblečenia, ale aj ostatného zariadenia, je viac než dosť). Nechce sa vám? Darujte. Pozrite sa, kde okolo miesta vášho bydliska sú umiestnené zberné kontajnery, vyberte si neziskovú organizáciu, cirkevnú inštitúciu, charitu... čokoľvek. A jednoducho im to, čo nepotrebujete, prineste.

# 7 Lieky. Máte lieky v kúpeľni? Aj keď je to úplne bežné, je kúpeľňa pravdepodobne jedným z najhorších miest na skladovanie liekov. Teplo, vlhko, ale naopak aj zima môžu liekom ublížiť, zmeniť ich štruktúru a tým pádom aj účinnosť. Zásuvka v komode na chodbe, v skrini alebo kdekoľvek mimo extrémne teploty a vlhko je oveľa lepší nápad.

# 8 Víno. Ak majú vaše fľaše vína korok, uistite sa, že vína ležia a korok je zatopený. V opačnom prípade môže korok vysychať a začať prepúšťať vzduch, ktorý by mohol znehodnotiť víno v zatvorenej fľaši. Fľaše by nemali byť vystavené priamemu slnečnému svetlu, nemali by sme ich mať postavené na chladničke ani inde, kde je veľké teplo. V chladničke by sme mali nechávať víno len na vychladenie pred konzumáciou, inak zima tiež vysušuje korok. Akonáhle fľašu raz otvoríme, po vypití pohára by sme ju mali zase zazátkovať a zvyšok dopiť behom pár dní - dlhšie víno dobré nevydrží.

# 9 Koreniny a dochucovadlá. Po otvorení začínajú „vetrať“ a teda strácať chuť - čo je u koreniacich prípravkov naozaj podstatná chyba. Koreniny je najlepšie presypať do vzduchotesných nádobiek a čo najrýchlejšie spotrebovať, všetky dochucovacie prostriedky bez konzervantov by sme mali uchovávať v chladničke - nikde inde.

# 10 Múka. V pôvodnom obale v špajze... to rozhodne nie je ten správny spôsob. Dávate tak priestor na množenie roztočov prípadne inej hávede. Ideálne miesto je niekde v chlade a tme, ale rozhodne vo vzduchotesnej nádobe. Biela múka tak vydrží až niekoľko mesiacov, ale ak používate celozrnnú alebo inú, alternatívnu (napríklad orechovú) múku, tú je potrebné dať do chladničky alebo mrazničky. Majú vyšší obsah tuku, ktorý pri izbovej teplote žltne. Ak si nie ste istí a máte miesto, nechávať múku v chladničke je vždy v poriadku! Aj tak ju ale presypte do vzduchotesného obalu, aby nenasávala okolité pachy.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku