Zobraziť přihlasovací formulár

Čo ničí vlasy, keď spíme

  • Publikované:
Čo ničí vlasy, keď spíme

O tom, že si vlasy ničíme farbením, nešetrným sušením, upravovaním pomocou extrémnych teplôt a podobne, sme si prečítali už veľa a veľa informácií. Ale keďže sme vynaliezaví, vieme si vlasy ničiť aj počas spánku. Ako? Existuje päť najväčších nešvárov, ktoré nám vlasy nielen ničia, ale kvôli ktorým naše vlasy tiež rednú a strácajú pevnosť, zdravie, lesk a pružnosť. A ruku na srdce - aspoň jeden z nich robíme pravidelne vlastne všetci.

Spíme s copom

Ak máte dlhé vlasy, asi viete, že spanie s rozpustenými je tak trošku... no, nepohodlné. Sem tam si ich priľahnete, sem tam vám ich priľahne spolunocľažník, postrapatia sa, ráno nejdú rozčesať, dráždia na tvári (a môžu spôsobovať podráždením akné!), je nám kvôli nim v lete horúco a tak ďalej. Proste nič príjemné. Lenže. Vlasy stiahnuté gumičkou sú extrémne namáhané, vzniká medzi nimi veľké trenie, pevným vrkočom si ich nielen ťaháme od hlavy, ale aj trieme o seba. To spôsobuje ich vypadávanie, oslabovanie a lámavosť v miestach, kde je gumička.
Riešenie: Ak už vlasy stiahnuť, tak úplne voľne a ešte čo najvyššie to pôjde. Ideálne je si vlasy zapliesť do vrkočov po stranách hlavy.

Ideme spať s mokrou hlavou

Niekedy sme jednoducho tak uťahaní, že ako fénovať si hlavu pred spaním prípadne počkať, než vlasy poriadne samy preschnú, to je až vtipná predstava. Problém je, že mokré vlasy sú oveľa krehkejšie než tie suché. Postrádajú totiž prirodzenú ochranu olejov a zacelených vonkajších vrchných vrstiev, ktoré sú umývaním chemicky aj mechanicky poškodené. A tak sa mokré vlasy viac lámu, vypadávajú a štiepia.
Riešenie: ak je ísť spať s mokrými vlasmi nevyhnutné, použite aspoň chvíľu difuzér, aby ste si vysušili korienky. Tak zamedzíte aspoň vypadávaniu vlasov.

Spíme na bavlnenom vankúši

A to je prekvapenie. Bavlna saje - vlhkosť aj prirodzené vlasové oleje, zvyšuje trenie, vlasy po nej jednoducho „neskĺznu“.
Riešenie: Hodváb alebo satén je pre vlasy oveľa príjemnejší. A napokon pre pokožku tváre a krku tiež.

Nevyužívame čas, ktorý máme, keď spíme

„Nechať pôsobiť.“ To je nočná mora každej vyťaženej ženy - a ako kedy? Masky, intenzívna starostlivosť a iné, či už domáce alebo kupované prípravky, sa často majú nechávať pôsobiť v rádoch hodín. Takže cez noc je to ideálne! Principiálne sa musíte vyhnúť len jednej veci, a to je zašpineniu postele, pretože mnoho z produktov na dlhodobú starostlivosť je na báze olejov, ktoré by ste z matraca už nemuseli dostať. Takže naniesť produkt, zabaliť vlasy do igelitového vrecka a uteráka, pod hlavu na vankúš ďalší uterák a ak si chcete byť istá, tak igelit na matrac. Nie je to toľko práce, ako to znie!

Moc kefujeme

Tiež sa riadite babskou radou, že stokrát prekefované vlasy budú hladké a žiarivé? A ideálne pred spaním? Napodiv je opak pravdou - nadbytočné kefovanie (a ešte k tomu často nevhodným nástrojom) vlasy ničí. Moc „ťahania“ nie je pre vlasy dobré, preto je pre rozčesanie ideálny plochý hrebeň so zubami ďaleko od seba. Úplne stačí! Kefovaním aj tak vlasy nevyhladíte k dokonalosti, takže ich nafénujete alebo prežehlíte, preto nie je potrebné dodávať vlasom napätie ešte mechanického rázu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku