Zobraziť přihlasovací formulár

Čo je dobré vedieť o nevere

  • Publikované:
Čo je dobré vedieť o nevere

Stranou nechajme špekulácie o tom, ako veľmi je alebo nie je monogamia pre človeka ako živočícha prirodzená. Historickým a kultúrnym vývojom ju tu máme, viac či menej ju vyžadujeme a viac či menej sme schopní ju dodržať. Koľkokrát už sme počuli, alebo sami hovorili: „Keby mi bol partner (manžel, partnerka, manželka) neverný, okamžite od neho odchádzam.“ ...no a potom udrie realita. A čuduj sa svete, my väčšinou zostaneme.

Zrada je v očiach toho, kto sa pozerá. Rovnako ako u mnohých iných vecí, aj u nevery máme každý inak nastavenú mieru tolerancie. Ktorú pravdepodobne nezistíme inak, než že sa nám to stane. Základom vzťahu je okrem iného tiež pocit bezpečia. A ak robíte niečo, čím sa váš partner cíti ohrozený, je potrebné toto správanie zmeniť. V rámci nevery môže ísť o rôzne veci, ktoré partnera zraňujú - fyzická nevera, zamilovanie alebo „len“ prostý fakt udržiavanie tajomstva a straty dôvery. Každý z nás by považoval pre vzťah ničivú inú formu nevery. Bohužiaľ, to nebudeme vedieť, kým sa to nedozvieme.

Nevera neznamená koniec vzťahu. Väčšina ľudí žije v presvedčení, že nevera, respektíve odhalená nevera, znamená koniec zväzku. Nemusí to byť ale nevyhnutne pravda - aj keď s veľkou snahou, tak je možné vzťah po nevere reštaurovať, a dokonca napríklad aj na skúsenostiach vyrásť. Možno bude treba manželskú poradňu, možno nie, zaiste ale obrovské dávky komunikácie, pokoja, vysvetľovanie, uvádzanie do súvislostí a pochopenie. Nikde nie je napísané, že po nevere nemôže vyrásť vo vzťahu priateľstvo, dôvera a vášeň.

Väčšina aférok jednoducho zomrie. Je potrebné vedieť, že aj keď je celá záležitosť neuveriteľne príťažlivá, nová, vzrušujúca a boh vie, čo ešte, všetko toto vyhasne a veľmi skoro skĺzne do rutiny, ktorú už podvádzajúci z partnerov tak nejako nemá potrebné. A tak, ak si partner nehľadá paralelný vzťah (čo je v prípade nevier veľmi výnimočné) a ak nenavštívi súd s rozvodovými papiermi v prvých, povedzme troch mesiacoch vzťahu, je vysoko pravdepodobné, že aférku sám skončí.

Dočasná nepríčetnosť je normálna reakcia. Je normálnou až zdravou reakciou, že podvádzaný partner reaguje na novú informáciu o nevere veľmi, ale veľmi intenzívne. Strata chuti do jedla, neschopnosť spať, pracovať, sústrediť sa, depresívne stavy, úzkosti... to je prirodzená reakcia na stratu, a že v takej situácii môžeme hovoriť o poriadnej strate (dôvery, pocitu istoty atď.).

Je dobré neprechádzať si tým sám. Bohužiaľ, ak vás partner podvádza, nie ste v tom sami. Aj keď - v tomto prípade vďakabohu. Pohovoriť si s niekým, kto má podobnú skúsenosť za sebou, je v situáciách tohto typu na nezaplatenie. Ale nemusia byť od veci ani rady platené. Vyhľadať odborníka v tejto situácii je viac ako príhodné. Terapeut vám môže pomôcť prejsť si najťažším obdobím, prípadne aj nasadiť adekvátnu medikáciu.

Zotavenie bude trvať dlho - a nebude jednoduché. Ak sa hneď po afére vrátite k normálu, je možné, že ste tie intenzívne pocity len zamietli pod koberec, snažili ste sa ich potlačiť. Nič sa nedá robiť, tú bolesť si budete musieť odžiť. V dlhodobom horizonte nepomôže predstieranie, že sa nič nestalo a/alebo že je všetko v poriadku. Pripravte sa na roky. A čo viac? Extrémne mätúce môžu byť zmeny pocitov. Chvíľu máte dojem, že ste na dobrej ceste, hneď nato sa rúcate pod ťarchou strachu, že tú bolesť nezvládnete. Každý to bude samozrejme prežívať inak, ale na pocity hore dole je dobré sa pripraviť. Rovnako tak na to, že je potrebná neuveriteľná dávka trpezlivosti.

Neponáhľajte sa pustiť takúto správu do sveta. Je extrémne lákavé neverníka vystaviť pranierovaniu čo najširšej verejnosti. Rodina a priatelia budú dozaista „na vašej strane“, čo však znamená, že vás môžu s veľkou pravdepodobnosťou nabádať, aby ste z manželstva vycúvali. Lenže... to nemusí byť to, čo chcete. Sami viete, čo pre vás vaše manželstvo znamená, a to sú veci absolútne neodovzdateľné - nevysvetliteľné nikomu druhému. Počúvanie cudzích názorov a rád, hoci dobre mienených, môže prehlušiť to, čo sami chcete.

Nezabudnete. A odpúšťate pre seba. Na neveru partnera človek nikdy nezabudne. Čas, ochota, komunikácia a práca na vzťahu ale zabezpečí, že spomienky blednú a strácajú na bolestivosti. Nezabudnúť je ale dobrá vec, pretože poučiť sa dá ako z dobrých, tak zlých skúseností. Odpustenie je dar, ktorý pri takomto zážitku dávate... ale sami sebe. Bez neho vás aj tie bledé spomienky budú rezať ostro ako žiletky. Bohužiaľ, zachrániť vzťah po nevere je v rukách predovšetkým partnera podvádzaného, nie podvádzajúceho. Ten sa musí rozhodnúť pre to opäť veriť, nepripomínať, nezneužívať a za svojím rozhodnutím si stáť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

krupka4557 30. 4. 2017, 21:48
(pusa) (pusa)