Zobraziť přihlasovací formulár

8 spôsobov, ako sa udržať bdelí - aj bez kofeínu

  • Publikované:
8 spôsobov, ako sa udržať bdelí - aj bez kofeínu

V práci, doma, cez víkendy, na dovolenkách... zahmlenie mysle nás zastihne kdekoľvek. Poznáte ten pocit, keď nemôžete akoby zaostriť myšlienky, sústredenie nehrozí a to, čo by vám za normálnych okolností trvalo pár minút, zaberie pokojne celý deň? Pohotovosť myslenia a ono toľko žiaduce „prebudenie“ si chceme väčšinou zaistiť pomocou kávy. Ale príjem kofeínu nie je to jediné (a ani to najzdravšie), ako sa prinútiť k bdelosti.

Naša energie závisí od mnohých okolností, ako sme sa vyspali, ako sme sa najedli, aké riešime problémy atď. A celkom často sa stáva, že tej energie potrebujeme viac, než koľko jej máme. A ak sa chceme vyhnúť káve, čo by sme teda mali robiť?

Terapia svetlom. Aj keď by sa nám ráno chcelo zostávať v prítmí a vystavovať sa (ne)príjemnej realite dňa postupne, skúste to šokom. Priame vystavenie sa ráno priamemu svetlu naladí naše receptory na to, že „už je deň“. V zime sa takáto terapia praktizuje trochu ťažšie, zvlášť ak musíte vstávať skoro - teda za tmy. Nie je od veci (ak trpíte zlými náladami) zájsť si sem tam aj do solária - ale bezpečne!

Terapia chladom. Ak je niečo, čo by sme ráno naozaj robiť nechceli, je dávať si studenú sprchu. Ale bohužiaľ, to je presne ono - ak ste zvyknutí skočiť si ráno do sprchy, zakončite ju dvojminútovkou, počas ktorej budete postupne ochladzovať vodu. A ak je aj toto moc, skúste si ráno aspoň umyť studenou vodou tvár.

Terapia smiechom - dlhodobá. Neodopierajte si dobré komédie, návštevy divadiel, kina, posedenie s priateľmi, u ktorých viete, že vás od smiechu budú bolieť brušné svaly. Smiech extrémne zrýchľuje prekrvenie, a teda aj zásobenie kyslíkom a živinami potrebné časti tela.

Terapia smiechom - krátkodobá. Pozrite sa na žartovné zvieracie video, vypnite, zasmejte sa. Aj taký drobný kontakt s prírodou v kombinácii so smiechom, veselosťou, dojatím a ďalšími pozitívnymi emóciami pomôže mozgu k reštartu.

Terapia cukrom. Pozor, nie čokoládou alebo inými sladkosťami s vysokým glykemickým indexom. Ovšem nič sa nedá robiť, to, čo telu dodáva reálnu energiu (nenúti telo vyplavovať tú zo zásob, ako to robí kofeín), sú kalórie. Na udržanie hladiny krvného cukru sú potrebné sacharidy a vláknina. Ideálne teda vyskúšajte napríklad pečené sladké zemiaky a lyžicu pasty z mletých orechov, avokádo alebo vajíčka.

Terapia... žuvačkou. Žuvanie žuvačky je vlastne moc dobrá vec. Vďaka tomu, že zvyšuje prekrvenie a okysličenie v oblasti hlavy, napomáha tak pozornosti, sústredeniu, rýchlosti reakcií atď. Najvyššie účinky má zhruba 15 minút, tak ju využívajte strategicky!

Terapia dychom. Robili ste niekedy jogu? Ak áno, asi poznáte dýchanie ohňa - kapalabháti. Ide o rýchle dychové cvičenia, kedy je všetok nádych a výdych vykonávaný pomocou brušných svalov. Samotný preklad slova znamená prečistenie hlavy, preto vyskúšajte: Dýcha sa rýchlo v dvoch až troch sériách (každá rýchlejšia než predchádzajúca). Posediačky zatneme brušné svaly a mocne brucho stiahneme smerom k chrbtici - to je výdych. Vzhľadom na vytvorenie drobného vákua, nádych príde automaticky. Zo začiatku sa kontrolujte v zrkadle, hrudník by sa vám nemal ani pohnúť, len brucho intenzívne stláčate a uvoľňujete.

Terapia farbou. A to čo najčervenšia. Tá podnecuje našu aktivitu - a ako ju mať čo najužitočnejšie a čo najbližšie? Nalakujte si nechty. Naozaj, pomôže to. Samozrejme ale červená farba kdekoľvek vo vašom prostredí pomôže pozornosti a aktivite.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku