Zobraziť přihlasovací formulár

Symptómy, ktoré by žena nemala ignorovať

  • Publikované:
Symptómy, ktoré by žena nemala ignorovať

Poznáte to, deti, manžel, rodina, práca, domácnosť, domáci maznáčikovia, sem tam je niekto chorý, rodičia potrebujú pomoc. Život ženy je skutočný záprah, aj keď sa to všetko deje s láskou a vrelosťou, ktorých je schopná len milujúca mama. Často sa ale stane to, že pre samú starostlivosť o blaho okolia zanedbávame starostlivosť o seba sama. Prechodiť chrípku nie je nič výnimočné (úprimne, kto si môže „dovoliť“ si na týždeň ľahnúť?), ale ženy často ignorujú aj omnoho závažnejšie symptómy.

Je niečo iné ignorovať nádchu a ignorovať neočakávané krvácanie. Jednoducho, ruku na srdce, každá z nás má strach, že sa do ohrozenia zdravia dostanú naši milovaní, ale čo sa týka seba, máme tak trošku dojem nesmrteľnosti. Ak pravidelne chodíte na preventívne prehliadky a nepodceníte nič abnormálne, čo sa vášho zdravia týka, gratulujeme. Pre ostatné máme dôrazné odporúčanie až varovanie - toto rozhodne nepodceňujte. A nebojte sa „obťažovať“ lekára!

Mimomenstruačné krvácanie. Áno, existuje ovulačné krvácanie, krvácanie zo zabudnutej antikoncepcie atď. Svoj cyklus poznáte sama najlepšie, niečo už ste s lekárom konzultovala, spoznáte, kedy to jednoducho nemá byť. Ale obzvlášť venujte pozornosť krvácaniu v období menopauzy. Môže byť znamením všetkých možných vecí, medzi ktoré patria aj niektoré typy rakoviny.

Bolesť zápästia, necitlivosť, brnenie prstov. To všetko patrí medzi prejavy syndrómu karpálneho tunela, čo je neurologické ochorenie, ktoré sa dá operovať, ale neliečené môže viesť k trvalému poškodeniu svalov alebo nervov.

Rýchly a nevysvetliteľný úbytok na váhe. Strata váhy je väčšinou niečo, čo by nám zas až tak nevadilo. Ale ak ste neurobila žiadne zmeny v jedálničku a/alebo ste nezačala významne cvičiť, nie je strata váhy znamením ničoho dobrého. A hovoríme o širokej škále príčin, od stresu a psychických záležitostí po rakovinu hrubého čreva. Napríklad.

Nadúvanie a plynatosť. Oboje často súvisí s menštruačným cyklom alebo zmenou jedálnička, ale ak sú symptómy pretrvávajúce, nie je na čo čakať. Bolesti brucha, nadúvanie, plynatosť a časté nutkanie na močenie sú príznaky rakoviny vaječníkov, ktorej sa nie nadarmo hovorí tichý zabijak.

Nadmerné močenie. Ak sa vám zmenila potreba dôjsť si na záchod na až zarážajúcu frekvenciu pri relatívne rovnakom pitnom režime. Nemusí ísť o nič, môže ísť o cukrovku, ale aj ďalšie diagnózy.

Bolesť zubov. A to nie toho jedného, na ktorom máte kaz a už dlhšie ako pol roka sa objednávate k zubárovi. Ak bolia zuby ako celok, začala ste neznášať teplotné zmeny a horúce alebo studené vám robia extrémne zle, ak vás bolia alebo opúchajú ďasná, môže to byť príznakom infekcie alebo významne zníženej obranyschopnosti (a teda aj napríklad niektorých autoimunitných ochorení).

Zmeny pŕs. Nie každá hrčka je rakovina, ale na prsiach sa nemenia len ony. Samozrejme, ak si nahmatáte akúkoľvek hrčku, cesta k doktorovi by mala byť úplne bezprostredná, rovnako tak ale ak sa objavia jamky v koži alebo jej lokálne zvraštenie, bradavky, ktoré sa obracajú dovnútra, zmena ich veľkosti, výtok z bradaviek alebo začervenanie ich alebo kože na prsiach.

Vaginálny diskomfort a rôzne zmeny. A to zmeny predovšetkým v pachu. Toto je veľmi intímna záležitosť, o ktorej sa veľká väčšina žien hanbí hovoriť - a to aj so svojím lekárom. A tak potom, čo vyskúšame všetky možné voľne predajné gély, tablety alebo výplachy a príznaky nevymiznú, nezostáva nič iné, než zamieriť do ordinácie. A ak sa objaví k tomu všetkému horúčka, skúste sa radšej na voľne dostupnú liečbu vykašľať a ísť k doktorovi rovno!

Zmeny na koži. Všetci sa tak trochu máme v oku, takže akonáhle vám začne pripadať, že niektoré vaše znamienko mení veľkosť alebo farbu - na kontrolu s ním! Rovnako tak s rôznymi škvrnami a novými hrbolčekmi, hrčkami alebo výrastkami. Venujte pozornosť aj objavujúcim sa a zase miznúcim hrčkám na koži (napríklad na chodidlách) a povedzte o nich lekári!

„Niečo ako chrípka.“ A sme pri tom slávnom prechádzaní chrípky a jej podobným stavom. Potenie, nevoľnosť, závraty, únava, tlak alebo bolesť na hrudníku, bolesť brucha alebo chrbta veľmi často ignorujeme, pretože sú podobné chrípke a „bežnému“ sezónnemu prechladnutiu. Ale v kombinácii s častou bolesťou napríklad dolnej čeľuste, krku, nedostatku dychu atď. môže ísť aj o príznak infarktu. Tieto príznaky môžu trvať niekoľko dní alebo hodín vopred, takže ak cítite, že tak úplne nie je akútny útok agresívnej chrípky, nepodceňujte to.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku