Zobraziť přihlasovací formulár

Falošní priatelia, máme ich všetci

  • Publikované:
Falošní priatelia, máme ich všetci

Ani to nemusia byť ľudia, ktorých považujeme za priateľov. Ale určite to poznáte, vo vašom okolí sa objaví niekto, kto je stelesnená dobrota, má o vás úprimný záujem a chce vám pomáhať a byť dobrým priateľom... alebo nie? Veľa tak prapodivne milých ľudí má skryté motivácie, na ktoré prídete v tú najmenej vhodnú dobu. A môžu vám aj ublížiť. Ako rozpoznať ľudí, ktorí vyzerajú, že to s vami myslia dobre, ale v skutočnosti im ide o niečo iné?

Život je séria pokusov a omylov a ani cez akékoľvek skúsenosti nemáme nikdy isté, že sa nespálime v úsudku. A naučiť sa rozpoznať ľudí, ktorí sa nás svojou zdanlivou dobromyseľnosťou budú snažiť manipulovať prípadne z nás nejako benefitovať, to je schopnosť veľmi žiaduca. Ušetrí nás totiž veľkých sklamaní.

Spočiatku sú veľmi starostliví, ale potom...

...sa naplno prejaví, že sledujú svoje vlastné záujmy, svoju vlastnú agendu. Môže ísť o pracovné úľavy, stráženie detí, požičiavanie peňazí, zháňanie informácií, čokoľvek. Svojou starostlivosťou a záujmom si vás naklonia na svoju stranu a pomerne rýchlo začnú svoju pozíciu zneužívať. Pokúste sa takýmto ľuďom vyhnúť. Dôverujte svojmu inštinktu. Nemusí to nutne znamenať, že nebudete otvorení novým priateľstvám, len je dobré mať na pamäti, že veľa priateľstiev v dospelom veku sa uzatvárajú vlastne skôr ako strategické aliancie. Chráňte si svoje emócie.

Zdajú sa veľmi krehkí, avšak...

...vašu empatiu, súcit a ochotu začínajú rýchlo zneužívať vo svoj prospech. Ide to raz dva a vy zrazu vidíte, že obetujete svoje potreby na naplnenie ich. Aj keď vám ponúkajú fragmenty priateľstva, málokedy sú úprimné. Existuje niekoľko varovných znamení, jedným z nich je napríklad fakt, že sa takýto ľudia nikdy neriadia vašimi radami. Zo začiatku vyzerajú vďačne za vaše slová, skúsenosti a dobre mienené pripomienky, avšak donekonečna opakujú stále jeden a ten istý vzorec negatívneho správania. A vlastne nakoniec chcú, aby ste ten vzorec opakovali s nimi.

Opakujú vám, čo je pre vás dobré, aj keď...

...už od vás stokrát počuli, že a akú máte vlastnú cestu, že viete, čo so sebou, viete si poradiť. Falošní priatelia v skutočnosti nepočúvajú, vaše názory a osobnosť ich zaujíma len do tej miery, do akej ich môžu využiť. Ste pre nich platformou na demonštráciu vlastných názorov, majú túžbu po kontrole (a to môže byť nebezpečné). Ich motivácia a pohnútky môžu byť rôzne, k takémuto správaniu sa často nevedomky uchyľujú osobnosti s narcistickými rysmi. A všeobecne v tom nemusí byť z ich strany primárne zlý záujem, ale efekt je pre „obeť“ veľmi nekomfortný.

Vyzerajú, že o vás majú záujem, ale naopak...

...keď chcú zastihnúť oni vás, podarí sa im to vždy. Keď ale vy chcete zastihnúť ich, to už je iná pesnička. Opäť ide o ich potrebu kontroly, kontaktom smerom k vám si overujú, že ste stále k dispozícii, ignorovanými pokusmi o kontakt z vašej strany si svoju pozíciu zase udržujú. A vždy vás uchlácholia veľmi vrelými výhovorkami a často aj sypaním popola na hlavu, prečo ste ich vlastne nemohli zastihnúť. Ale tak sa nesprávajú ľudia, ktorým na vás záleží. Vďaka naozajstným priateľom sa vždy cítite lepšie, nie horšie.

Ak sa nad svojimi vzťahy s niektorými ľuďmi zamyslíte racionálne, vyplynú fakty, ktoré si nechceme pripustiť, ktoré nechceme vidieť. Málokto si rád priznáva, že ho niekto zneužil, ale netreba to brať ako poklesok, prehru alebo poníženie. Niekedy je na čase postaviť sa sami za seba a zbaviť sa ľudí, ktorí nám v živote len berú. A priznať si zlý úsudok a nevhodne investované emócie. To sa ale stáva, dôležité je, akonáhle si jedovatosť priateľstva uvedomíme, kontakty prerušiť alebo obmedziť na takú mieru, aká je len možná.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku