Zobraziť přihlasovací formulár

Varovanie pred teplom: Úpal, úžeh a iné hrozby.

  • Publikované:
Varovanie pred teplom: Úpal, úžeh a iné hrozby.

Tohtoročné leto nám dáva zabrať. Zažívame nebývalú vlnu horúčav, ktorá nás láka tráviť čas pri vode, teda vonku. Poškodenie teplom však nie je len abstraktný pojem, v dnešných dňoch je potrebné dávať obzvlášť pozor! K čomu všetkému môže dôjsť? Kto je najviac ohrozený a čo robiť, keď už je problém na svete?

Poškodenie teplom má rôzne prejavy a oplatí sa vedieť ich od seba rozoznať. Príčinami zďaleka nemusí byť len vysoká teplota okolia a ožiarenie slnkom, ale tiež napríklad hromadné alebo športové podujatia, nadmerné oblečenie, vysoká vlhkosť vzduchu... to sa prejavuje poruchou termoregulácie, prehriatím organizmu a stratou potrebnej vody.

Koho sa ohrozenie týka najviac?

Rizikovými skupinami sú dojčatá a starí ľudia, ktorí majú prirodzene spomalenú termoreguláciu, samozrejme aj osoby s kardiovaskulárnym ochorením. Rizikovú skupinu tvoria tiež obézni jedinci, veľká tuková vrstva funguje ako nežiaduca izolácia, ktorá zabraňuje prirodzenému odchodu tepla z organizmu.
 

Úpal

Je poškodenie spôsobené pri akomkoľvek vystavení
teplu. Príčinami môžu byť vysoké okolité teploty (nad 35 stupňov Celzia), porucha vlastnej termoregulácie (napr. zlá funkcia štítnej žľazy) alebo nedostatok tekutín (a teda nedostatok prostriedkov pre tvorbu potu, ktorý telo ochladzuje). Najčastejšie však ide o kombináciu všetkých faktorov.

Príznaky: bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie, závraty, zrýchlený tep aj dýchanie. Velmi zvýšená teplota (nad 40 stupňov), stav môže dôjsť až do bezvedomia s kŕčmi.


Úžeh čiže slnečný úpal


Ide o podráždenie mozgu a mozgových blán v dôsledku priameho slnečného svitu. Vo veľkej väčšine prípadov vznikajú úpal a úžeh spoločne.

Príznaky: Sú veľmi podobné ako prí úpale. Prichádzajú však často s oneskorením, väčšinou v noci po vystavení sa slnku. Sprievodným javom je ešte navyše zatuhnutie šije.

Úžehu sa dá
predchádzať. Je vhodné hlavu v pravidelných intervaloch schladzovať (namáčať, nechávať mokré vlasy), nosiť pokrývku hlavy - najmä u malých detí.


Prvá pomoc proti úpalu a úžehu

  • Umiestniť postihnutého do chladnej a tienistej miestnosti, položiť pri úpale s nadzdvihnutými končatinami, pri úžehu zase hlavou.

  • Vhodné je tiež uvoľniť alebo odstrániť oblečenie.

  • Postupne ochladzovať telo, ale predovšetkým hlavu. Kožu na tele ochladzujeme prúdom vzduchu - ventilátorom, prievanom a pod., na hlavu prikladáme obklady.

  • Pomalé doplňovanie tekutín. Avšak iba voda nestačí! Ideálny je iontový nápoj, osolená voda alebo mierne osladený studený čaj s citrónom.

  • Ak postihnutý upadne do bezvedomia, položíme ho do stabilizovanej polohy a okamžite privoláme pomoc.

Mdloby z horúčavy

Častou komplikáciou veľmi teplého počasia je tiež omdlievanie. Príčinami sú vysoké teploty väčšinou v kombinácii s dlhým státím - teplom rozšírené cievy nestačia na vyživenie mozgu, telo navyše stráca tekutiny v dôsledku nadmerného potenia.

Akonáhle pociťujete vy sami alebo niekto vo vašom okolí nevoľnosť, malátnosť, závraty, poprípade omdlie, treba bezodkladne:

  • Dostať postihnutého na chladné a tienisté miesto, podložiť končatiny.

  • Uvoľniť alebo odstrániť odev.

  • Ochladzovať telo, ale predovšetkým hlavu (pozri vyššie).

  • Dopĺňať tekutiny rovnakým spôsobom, ako pri úpale alebo úžehu.

Tepelná excitácia a kŕče z tepla

Pri veľkej strate tekutín hrozia okrem vyššie spomínaných nebezpečenstiev tiež poruchy jednania, zmätenosť, dezorientácia prípadne delírium. Tu je nutné opatrne dopĺňať tekutiny, ale aj cez smäd je potrebné pomalé dávkovanie. Opäť je okrem vody treba doplniť aj ióny a soľ, preto podávame buď iontový nápoj, osolenú vodu alebo mierne sladký čaj s citrónom. Rovnako tak postupujeme aj v prípade, že sa pri nadmernej telesnej námahe v horúčave objavili svalové kŕče. Po dostatočnom odpočinku a pomalom doplnení tekutín sa stav upraví. Inak platia rovnaké inštrukcie, ktoré už boli spomínané.

Ako trávite sparné leto? Už ste sa niekedy stretli so situáciou, kedy ste museli riešiť zdravotné problémy spôsobené slnkom a teplom? Máte nejaké skúsenosti alebo užitočné rady? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari! 

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku