Zobraziť přihlasovací formulár

Nenechajte sa na dovolenke ničím zaskočiť

  • Publikované:
Nenechajte sa na dovolenke ničím zaskočiť

Alebo užitočné tipy, ako prežiť cestu autom. Boli doby, kedy sa auto vyťahovalo z garáže len cez víkend alebo na dovolenku. Dnes najazdíme stovky kilometrov týždenne, nemáme problém zájsť si na víkend do inej krajiny a niekoľkohodinové služobné cesty autom tiež zďaleka nie sú výnimkou. Lenže sú na cestách situácie, s ktorými si u nás hravo poradí takmer každý, ale v cudzine by sme sa s nimi stretávať nechceli. Ako sa pripraviť na letnú dovolenku autom?

Nekvapká, netečie, neuniká?

Nič sa nedá robiť, pred dlhou cestou by ste mali svoje auto nechať skontrolovať odborným okom. Mnohé autoservisy už takúto prehliadku ponúkajú a je vhodné tých pár stoviek za ňu obetovať. V rozpočte na dovolenku sa to už pravdepodobne stratí a predsa chcete, aby vám v pohode fungovali brzdy, chladenie aj klimatizácia. Ak si takúto prehliadku zabezpečíte sami, nezabudnite okrem oleja tiež na chladiacu a brzdovú kvapalinu a vodu do ostrekovačov! Tie sú v zahraničí (a na pumpách obzvlášť) oveľa drahšie ako u nás.

Svetlá svietia, stierače stierajú?

V autoškole nás učili urobiť takúto kontrolu auta pred každou jazdou. Realita je dosť iná, a či sa touto radou niekto riadi, to ťažko povedať. Každopádne, pred dlhšou cestou je viac než vhodné auto raz dookola poctivo obísť. Aj zbežným pohľadom by ste poznali, že je niečo v neporiadku, napr. brzdové kotúče, či z auta niekde niečo „netrčí“ atď.

...a klimatizácia klimatizuje?

Klimatizácia síce ešte nepatrí k úplne štandardnej výbave každého vozidla, ale tiež už nie je vnímaná len ako vec pre komfort. Chladnejší vzduch, chladnejšia hlava - v teplotách nad 25 stupňov Celzia sa človek oveľa rýchlejšie unaví, zmalátní a má pomalšie reakcie. V otázkach zdravia je to s klimatizáciou jasné - rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by nemal byť väčší ako 5 stupňov, v extrémnych prípadoch 10. Tiež by studený vzduch nemal fúkať priamo na tvár alebo nohy, ideálne nasmerovanie klimatizácie je na okienka smerom od tela. Rozhodne si ju nechajte vyčistiť, inak klesá jej účinnosť a množia sa v nej roztoče a vírusy...

Rozložte váhu

Sami viete, že keď šoférujete prázdne a plne naložené auto, je to rozdiel. Nezabudnite, že pri plnom osadenstve, s batožinou a zapnutou klimatizáciou nemá auto taký výkon, na aký ste zvyknutí. Na to si dajte pozor najmä pri odhadovaní vzdialenosti pri predbiehaní. Čo najviac vecí naukladajte do kufra auta, do kabíny patrí naozaj len to najdôležitejšie. Nielen pre váš komfort, ale aj pre zachovanie jazdných vlastností auta. A rozhodne odolajte pokušeniu skladovať veci za zadnými sedadlami na plate kufra. Pri prudkom brzdení môžu tieto predmety spôsobiť vážne zranenia!

Navigácie ako priateľ i nepriateľ

Pri každej ceste do neznáma ďakujeme za vynález GPS navigácie. Nemusíme hľadať v papierovej mape, čo chvíľu stáť ani strácať nervy s rozporuplným čítaním mapy. Ale pár odporúčaní:

  • Ak na navigáciu nie ste zvyknutí, vyskúšajte si ju najskôr na známej trase (pretože jeden zle pochopený príkaz vás môže stáť čas, nervy aj peniaze).

  • Aktualizujte si mapy a všetky podklady.

  • Skontrolujte, že máte k dispozícii všetku potrebnú kabeláž (pre synchronizáciu, nabíjanie atď.).

  • Úplne pre istotu... majte so sebou tiež obyčajnú, offline, papierovú mapu. 

Vodič má hlavné slovo?

Jedno zo zásadných, ale nie vždy dodržiavaných pravidiel. A to by sa malo týkať štýlu jazdy, výberu hudby alebo nastavenia klimatizácie. Bohužiaľ, bez vodiča sa nejde, takže by mal mať k dispozícii všetok komfort. Čo samozrejme neznamená, že nemusí brať ohľad na ostatných pasažierov! Ak je jeho štýl jazdy príliš riskantný, hudba hlasná, cigareta zapálená, nechce robiť prestávky podľa ostatných atď., každý má právo sa ozvať! Ideálne je stanoviť si určité pravidlá ešte pred cestou. Rovnako tak je vhodné si pripraviť dostatok tekutín, jedla a hygienických prostriedkov, aspoň zhruba si stanoviť prestávky a dohodnúť sa na ostatných veciach.

Doklady, papiere, pravidlá a náležitosti

Samozrejme by ste si mali overiť, či nemáte prepadnutú STK alebo vodičský preukaz, ale tiež sa zoznámiť s formalitami cieľovej aj tranzitných krajín. Poistenie, asistenčná služba, roaming s internetom, pravidlá cestnej premávky na kruhových objazdoch, križovatkách, na diaľniciach v mestách? Viete, že v niektorých našich susedných krajinách sa trebárs nesmie šoférovať naboso alebo v žabkách? Koľko viest musíte mať v aute? Okrídlené „nevedomosť neospravedlňuje“ platí v cudzine dvojnásobne!

... a pre pokoj duše

Skontrolujte, že máte všetky náležitosti nielen k autu, ale aj ku všetkým pasažierom, na pobyt, k vášmu domácemu miláčikovi (ak ho beriete so sebou). Doklady o zaplatení, identifikačné preukazy, preukazy poistenca, cestovné poistenie, platobné karty (fungujú vám v zahraničí?), slovníček, telefónne čísla na ambasády... Nechajte itinerár vašej cesty niekomu doma, kto by v prípade, že sa nebudete ozývať, vedel, kde sa máte nachádzať.

Určite máte veľa vlastných tipov, ako sa na dovolenke nenechať zaskočiť. Čo patrí k vašej rutine pred dovolenkou? Pomôžte ostatným na Mimibazari a podeľte sa o svoje rady!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku