Zobraziť přihlasovací formulár

Kozmetika, ktorej sa s mastnou pleťou oblúkom vyhnite

  • Publikované:
Kozmetika, ktorej sa s mastnou pleťou oblúkom vyhnite

Áno, čo nás v mladosti neskutočne trápi, doceníme v neskoršom veku - mastná pleť je menej náchylná na tvorbu vrások. Ale je to dostatočná útecha? Pravdepodobne nie. Nič sa nedá robiť, kto nemá alabastrovú pleť, ktorá má póry len údajne, ale naopak zápasí s nadmernou tvorbou mazu, veľmi dlho hľadá produkty, ktoré udržia pleť aspoň v norme. Čomu je ale treba sa vyhýbať?

Produkciu mazu ovplyvňuje veľa faktorov. Niektoré z nich máme v rukách my, niektoré toľko nie. Za mastnou pleťou môže stáť prostredie, v ktorom sa pohybujeme (prašné, smog), počasie, hormóny, náš psychický stav (úzkosti, depresie), ale predovšetkým dedičnosť.

Ako ju môžeme ovplyvniť pozitívne? Všetci s mastnou pleťou by mali starostlivo dbať o životosprávu. Dostatok spánku, vitamínov (predovšetkým skupiny B), ale predovšetkým by sa s okamžitou platnosťou mali začať vyhýbať cigaretám, alkoholu a kofeínu. No a v neposlednom rade je potrebné sa o pleť dobre starať.

Čistenie, výživa a ochrana

Mastná pleť so sebou nesie veľmi často rozšírené a upchaté póry (čierne bodky), akné, častejšie infekcie alebo výskyt ekzémov. Na mastnej pleti sa „lepšie“ usadzujú nečistoty z okolia, preto je potrebné ju starostlivo čistiť vhodnými prípravkami nie viackrát ako dvakrát denne. Pretože, paradoxne, čím viac mastnú pleť mazu nešetrne zbavujeme, tým viac sa mastí - produkuje maz na svoju ochranu. Vhodný výber produktov je preto kľúčový. Rovnako tak sú chyby, ktorých sa vo výbere dopúšťame, viac fatálnejšie.

Je potrebné sa vyhnúť:

  • Nevhodným olejom. V poslednej dobe sú esenciálne oleje v starostlivosti o pleť doslova hitom. Len niektoré z nich sa ale hodia na starostlivosť o mastnú pleť (napríklad ten hroznový naopak produkciu mazu redukuje). Tiež si dávajte pozor na čistiace olejové prípravky - používajte kozmetiku určenú na mastnú pleť. Niektoré oleje môžu byť využité efektívne na čistenie pleti, ale je potrebné ich potom zmyť, nenechávať „pôsobiť cez noc“.

  • Množstvu prípravkov na boj s akné. Mnoho takejto kozmetiky (alebo lokálnych liečiv) pleť vysušuje. To môže paradoxne viesť k väčšiemu výskytu nechcených pupienkov, pretože vrchné vrstvy pokožky sa stiahnu a bránia cirkulácii mazu. Naviac je jeho produkcia zvýšená, pretože pleť má potrebu sa pred vysušovaním chrániť. Pri mastnej pleti je čo sa boja s akné týka vhodné používať maximálne jeden dva prípravky (komplexné a/alebo lokálne), a zvyšok čistiacej a ošetrujúcej rutiny zachovať čo najjemnejšiu.

  • Nevhodným make-upom. Mastná pleť je na výber make-upu celkom oriešok. Sama o sebe by potrebovala make-up čo najľahší, ale čo sa zjednotenia farby týka je často potrebný stredne krycí až krycí make-up. Tu pomôže len vhodné zloženie a kvalitná podkladová báza. Vyvarujte sa silikónom a olejom, minerálne make-upy tiež používajte obozretne a rozhodne si nechajte poradiť. Vyskúšajte najskôr tester, nech viete, ako sa make-up na pleti chová cez deň. Kvalitné make-upy na mastnú pleť nie sú lacná záležitosť, preto je potrebné venovať výberu špeciálnu starostlivosť.

  • Príliš mnoho vlasovým produktom. Áno, vlasovým. Laky na vlasy, oleje, vosky a ďalšie stylingové prípravky sú pre pleť veľké zlo. Už ich nanášanie môže viesť k zaneseniu pórov, ale celodenné povievanie vlasov okolo tváre (a s tým samozrejme spojený kontakt) pleť veľmi dráždi ako mechanicky, tak, prostredníctvom práve vlasových prípravkov, chemicky.

  • Všetkému, čo má moc ťažké zloženie. Spoznáte to na prvý pohľad, dotyk. Tvárové masky, krémy, balzamy, ale aj mydlá, nič, čo by mohlo na tvári i po opláchnutí zanechávať zvyšky akéhokoľvek oleja popr. iných látok, ktoré by mohli upchávať póry. Miesto celotvárových masiek je vhodnejšie používať peeling s obsahom napríklad kyseliny salicylovej, ktorá reguluje tvorbu mazu. Ale pozor: To, že je pleť mastná, zďaleka neznamená, že je hydratovaná. Ľahké hydratačné krémy vhodné na mastnú pleť sú tiež nevyhnutnou starostlivosťou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku