Zobraziť přihlasovací formulár

Mamy, ktoré stretávame

  • Publikované:
Mamy, ktoré stretávame

Akonáhle čakáte dieťa alebo už máte novonarodené doma, stávate sa nielen mamou, ale aj magnetom na ostatné matky. Je to logické, stretávate ich u doktora, na ihriskách, na prechádzkach. A pretože socializácia je dôležitá, často sa s nimi dávate do reči. Je dokonca možné, že nové prichádzajúce „mamy“, ktoré sú v rovnakej životnej fáze, na nejakú dobu nahradia vašich priateľov z čias „pred“. A to, že ostatné matky treba stretávať, učiť sa od nich, naberať skúsenosti, silu aj motiváciu, je extrémne dôležité, asi nie je potrebné zdôrazňovať. Čo sa od nich môžeme naučiť?

Od veľa nastávajúcich mamičiek dnes počujeme, že nechcú byť „také tie matky“. Čo presne to znamená, to sa asi nikdy nedozvieme, však v mnohých hlavách vládne presvedčenie, že materská dovolenka = „mäknutie mozgu“. A tak je niekedy združovanie matiek s matkami považované za nežiaduce, ešte by sa v tom mohli podporovať...! A tak, aj keď by si novopečené (ale aj skúsenejšie) mamičky chceli rozprávať o tom, čo prežívajú ich deti a ony s nimi, sú spoločnosťou tak trochu tlačené do vzdelávania, združenia sa s bezdetnými kamarátkami, práce a jednoducho kontaktu s „normálnou“ populáciou. Ale pozor, málokde je toľko potreba zdravého kompromisu, ako v tejto situácii. Kontakt s ostatnými mamičkami potrebujeme, je nenahraditeľný, nutný a príjemný. Čo sa môžeme od ostatných naučiť?

Skúsená mama. Matky, ktoré majú deti v rôznom veku, sú staršie, pokojnejšie a vlastne už ich nič nevyvedie toľko z miery - to sú presne tie, ktoré vám dajú na výchovu detí väčšiu perspektívu. Oveľa skôr než novopečené mamy vás upokoja, keď vaše dieťa nie a nie naučiť sa na nočník. Trebárs to má jej teenager za sebou tiež a nevyrástol z neho menejcenný kus. Skúsených matiek sa držte, majú v zásobe dobré rady, ale hlavne odstup, ktorý matkám jedného dieťaťa často toľko chýba.

Novopečená mamička. Keď okolo vás pobehuje váš trojročný drobček a vy vidíte na prechádzke mamičku, ktorá má v kočíku pármesačného drobčeka, plnou silou vám to pripomenie, aké to bolo. A vy veľmi dobre viete, že mladá mamička netúži po ničom inom o moc viac, než sa bez strachu opýtať na to, čo ju zaujíma, zveriť sa s tým, čo ju trápi. A pre vás nebude na škodu si pripomenúť, čo všetko už máte za sebou... Ale hlavne, dáte jej istotu, že veci budú lepšie, únava prejde, radosti bude čím ďalej viac a problémy úplne iné.

Pracujúca matka. Môže to byť z akéhokoľvek dôvodu. Za matkou, ktorá aj napriek mladému veku svojho dieťaťa pracuje, sa vždy skrýva buď zaujímavý a clivý ľudský príbeh, alebo zaujímavá osobnosť. Tak ako tak, pracujúce matky sú veľkou inšpiráciou pre ostatné. Než začneme súdiť, je dobré si ich vypočuť. Trebárs zistíme veľa vecí aj o sebe.

Mamička v domácnosti. Klasická rodičovská dovolenka znamená, že so svojím dieťaťom trávime pár rokov najviac času my samy. A tak, keď stretneme mamičku, ktorá je na tom podobne, mali by sme byť jedno veľké ucho - čo celé dni robí? Kam chodí? Ako sa baví? S kým sa stýka? Pozná nejaké prima ihrisko, zábavné centrá? Ako trávi svoj čas? Nekonečné inšpirácie, ale hlavne - potenciál tráviť ten čarovný čas vo viacerých ľuďoch.

Matka, ktorá nesúhlasí s naším spôsobom rodičovstva. Keď príde na rodenie a výchovu detí, je toľko rôznych názorov, smerov, poučiek, rád a dokonca aj trendov, že v podstate nemôžeme nájsť jednoduchú odpoveď na tie najjednoduchšie otázky. Každá matka si vyberie, čo jej je najbližšie, ako to sama najlepšie cíti, a podľa toho vezme výchovu a starostlivosť do rúk. Niektoré matky sú veľmi militantné a o tom, že s vami v niečom nesúhlasia, sa dozviete veľmi skoro. Či už si svoj názor nechávate pre seba, alebo nie, či už sa rada púšťate do diskusií, obhajujete svoj názor a presviedčate o jeho správnosti ostatné, alebo si to všetko nechávate pre seba, hlavne počúvajte. Z oponentúry sa môžete vlastne najviac dozvedieť, ak si zachováte pokojnú hlavu a otvorenú myseľ. Skoro z každého stretnutia s matkou, ktorá má absolútne odlišný prístup k výchove, než aký máte vy, si odnesiete užitočné informácie. Buď také, ktoré vás vo vašom štýle len utvrdia, alebo i napríklad iné, ktoré vám trošku rozšíria obzory.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku