Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo si červená repa zaslúži miesto na našom stole

  • Publikované:
Prečo si červená repa zaslúži miesto na našom stole

Pre mnoho z nás je červená repa neodmysliteľne spojená so školskou jedálňou, keď táto zavarená „pochúťka“ sprevádzala svojou ľahko plesnivou chuťou každé druhé jedlo. No a tak je dnes celkom bežné, že majú dospelí k červenej repe tak trošku averziu. Vďaka masovému hnutiu zdravého životného štýlu si však repa (v podstatne iných ako školských úpravách) hľadá zpäť miesto v našom jedálničku. A to je veľmi dobre. Prečo?

Známa a obľúbená je repa v Amerike, Austrálii, Ázii... jednoducho kde si len spomeniete. Už starí Babylončania ju využívali nielen ako obyčajné jedlo, ale najmä ako účinný liek a zdravú potravinu. Za čias antických sa červená repa rozšírila do celej Európy a zostala nám dodnes.

Táto koreňová zelenina má veľmi rozsiahle použitie. Môžeme ju konzumovať surovú, sterilizovanú, často sa nakladá, varí alebo pečie. Používa sa ako prísada do buchiet (pre svoje extrémne zafarbujúce účinky aj do sladkých), niekde z nej dokonca robia limonádu. Ale aby sme z červenej repy vyťažili maximum pre naše zdravie, je najvhodnejšie ju jesť surovú. Takže carpacciu, šalátom, koziemu syru a vlašským orechom zdar - čerstvá repa chutí vynikajúco vo všetkých možných kombináciách.

Čo obsahuje?

Najvýznamnejšie zastúpenie v červenej repe majú minerály, vitamíny a stopové prvky:

  • Sodík

  • Draslík

  • Vápnik

  • Železo

  • Vitamín C

  • Vitamíny skupiny B

  • Rastlinné farbivá (zabraňujúce kôrnateniu ciev - pomáhajú proti arteroskleróze)

S čím nám tiež pomôže?

Napríklad s
anémiou. Nedostatok železa sa v tele prejavuje rôzne, ale nikdy nie dobre. Červená repa pôsobí preventívne proti chudokrvnosti a nedostatku hemoglobínu, teda pomáha správnej distribúcii kyslíka po tele. Pôsobením na kardiovaskulárny systém tiež znižuje tlak, čím znižuje riziko infarktu. Spojením s kyslíkom - repa obsahuje látky, ktoré môžu naučiť svaly spotrebovávať počas záťaže menej kyslíka, teoreticky teda zvyšuje výdrž pri športových výkonoch.

Repa je tiež známa ako prostriedok boja proti
rakovine, najmä vďaka obsahu betacyanínu, látky, ktorá preukázateľne proti niektorým formám zákernej chorobe pôsobí. Betacyanín je zároveň aj to, čo dáva červenej repe jej charakteristickú, temne červenú farbu. V boji s rakovinou pomáha tiež obsah betanín.

Stimuláciou nervov v črevách pomáha tiež so
zažívaním, predovšetkým teda s trávením tukov. Ale aj vďaka obsahu vlákniny pôsobí na trávenie viac než pozitívne. Bielkoviny a škroby, ktoré repa obsahuje, vám pomáhajú cítiť sa po nej pomerne dlho sýti, a to za konzumácie minimálneho množstva kalórií.

Pre
tehotné ženy je červená repa jednou z najlepších zelenín - obsahuje kyselinu listovú a spomínané železo, takže významne podporuje ako zdravý vývoj plodu, tak zdravie matky.

Červená repa je plná antioxidantov, fenolov a protizápalových látok, pôsobí teda skvele na zdravie pleti a proti starnutiu.
Predčasné starnutie pleti je spôsobené predovšetkým voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú poškodenie na bunkovej úrovni, a presne proti tomuto si môžete zaobstarať veľmi účinnú zbraň - červenú repu.

A konečne - repa je skvelý
detoxikačný prostriedok. Antioxidanty totiž zďaleka nepôsobia len navonok, ale aj vo vnútri. Ďalej potom obsah metionínu a glycínu betaínu stimuluje bunky pečene a podporuje tak ich funkciu. Šťava z červenej repy pomáha proti ukladaniu tukov v pečeni, je veľmi vhodná pri rehabilitácii nadužívania alkoholu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku