Zobraziť přihlasovací formulár

Ako stres ničí telo

  • Publikované:
Ako stres ničí telo

Ak si už dlho hovoríme, že „prechádzame náročnejším obdobím“ a mali by sme s tým niečo robiť, ale náročné obdobie sa stalo naším novým štandardom a my čelíme stresu na dennej báze a jeho hladina rozhodne neklesá, je potrebné vedieť, že psychická nepohoda nie je zďaleka to jediné, čo nám stres spôsobuje. Celkom agresívne totiž nakladá s naším telom. Čo všetko sa môže stať?

Že je stres spúšťač, vyvolávač a tiež zhoršujúci faktor mnohých chorôb, ale tiež napríklad zápalov alebo psychických ťažkostí. A keďže veľká väčšina z nás dospela do stavu, kedy nie sme schopní užiť si v pokoji ani obyčajnú rannú kávu nieto raňajky, máme pre vás pár strašiakov. Pretože ak stres od rána rastie a my ho neodstraňujeme, neventilujeme alebo mu nepredchádzame, môžeme čoskoro zaznamenať citeľné škody.

Obrovský spúšťač migrén. Asi sme už všetci zažili situáciu, keď nás z prepätia bolí hlava, cítime sa nesústredene, môžeme dokonca mať aj závraty. Kto ale prežil a prežíva pravé migrény, asi vie, že je to niečo, čo človeka paralyzuje a úplne ho vyradí z prevádzky. Bolesť, ktorá sa rozlieva z čela cez celú hlavu po chrbtici, dvíha sa nám z nej žalúdok, vraciame a zle nám robí sebemenší zvuk alebo lúč svetla, nielen, že nám nedovoľuje sa sústrediť, ale potláča skoro všetky normálne motorické funkcie.

Aj keď existuje medikácia, málokedy sa nám podarí záchvatu migrény úplne vyhnúť, keď už raz začal. Život bez stresu významne napomáha k redukcii takých začiatkov. Aj celých záchvatov.

Väčšinová príčina žalúdočných a zažívacích ťažkostí. Asi sme to do istej miery zažívali niekedy všetci, pred písomkou v škole, skúškou na vysokej, pracovným pohovorom, hádke s partnerom. Nevoľnosť, kŕče v bruchu, hnačky. Stres ovplyvňuje zažívací trakt a bráni telu vstrebávať a spracovávať živiny. Preto pociťujeme buď nadmernú, alebo naopak žiadnu túžbu po jedle. Od bolestí žalúdka po ťažkosti s trávením a nadúvanie, to všetko môže mať na svedomí stres.

Dermatologické problémy. Asi ste si už všimli, že to vyzerá, ako by telo ťažké obdobia ešte sabotovalo tým, že na rôznych úrovniach zlyháva. Pri akútnom strese môžeme zažívať rôzne neštandardné kožné problémy. Od svrbivých vyrážok zdanlivo nejasnej príčiny, po zhoršenie akné, ekzémov, žihľavky alebo lupienky. Aj keď na najčastejší prejav stresu, svrbivú vyrážku, často pomáha obyčajný upokojujúci krém napríklad s aloe vera, niekedy je návšteva dermatológa nevyhnutná. Ale pripravte sa na otázku: „Nie ste v poslednej dobe viac v strese?“

Problémy neurologické, so sústredením a pozornosťou. Prvou a najpodstatnejšou časťou nášho neurologického fungovania, ktorú stres nepriaznivo ovplyvňuje, je spánok. Spánok zaisťuje nielen nervové, ale aj mentálne a ostatné fyzické zdravie, energiu i regeneráciu. Je extrémne časté, že stres pripraví človeka o jednu až dve hodiny spánku denne, a to sa rozhodne spozná. Nedostatok spánku môže zapríčiniť kde čo. Neschopnosť sa sústrediť, rozhodovať, zahmlenú myseľ, pomalosť, nezvládanie pracovných i domácich povinností... a to všetko vedie, veľmi ironicky, ešte k väčšiemu stresu. Keď teda opomenieme, že to môže viesť k problémom s krvným tlakom, ostatným kardiovaskulárnym problémom alebo k dýchacím ťažkostiam. Áno, môžeme brať prášky na spanie, ale tie so sebou zasa nesú ďalšie a nie o moc príjemnejšie vedľajšie účinky.

Najlepšia medikácia na problémy so spánkom je zmena životného štýlu. A rôzne ďalšie zmeny, ktoré vedú čo najpriamejšou cestou k eliminácii stresu z nášho života.

Žijeme vo svete, ktorý nám dáva potrebu baženia po úspechu, luxusu a dostatku. Či už to pre človeka znamená čokoľvek, pravdepodobne to so sebou prinesie tiež stres, duševný diskomfort a neustály tlak, ktorý na sebe cítime. Platíme za to oveľa väčšiu daní, než si väčšinou pripúšťame. A pomaly prichádza doba, keď pokojná myseľ a životná pohoda budú ďaleko cennejšie, než byty, domy, autá a adrenalín.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku