Zobraziť přihlasovací formulár

Keď je kávy trochu moc

  • Publikované:
Keď je kávy trochu moc

Káva je v súčasnej dobe veľkou témou, ako huby po daždi vyrástli kaviarničky, pražiarne a vôbec miesta, kde si môžeme dopriať výberovú kávu s patričným rituálom (a keď si požiadame o mlieko alebo cukor, pravdepodobne budeme vykázaní). Väčšine z klasických konzumentov kávy sú ale zrná, praženie a netradičné spôsoby prípravy celkom jedno. Pretože odjakživa nám káva symbolizuje rannú pohodu, pracovnú pauzičku, poobednú pohodu a popoludňajšie posedenie. Lenže... ono kofeínu môže byť na jedno telo až moc. Ako poznáme, že to s kávou už tak trošku preháňame?

Káva je vec kultúrna, hoci je kofeín návykový, so závislosťou v pravom slova zmysle sa potýka naozaj málokto (alebo to málokto vôbec zistí). Lenže kofeín na nás môže mať veľmi nežiaduce účinky aj bez závislosti. Ako poznáme, že pre viac kofeínu prestalo byť v našom živote miesto už pred nejakou tou šálkou denne?

Sme máličko... no, podráždení. Kofeín je látka, ktorá má účinky - a to predovšetkým na nervový systém. Kofeínová podráždenosť teda nie je len tak prázdny pojem. Kofeín blokuje adenozinové receptory, teda pôsobí proti spánku a únave, ale zároveň tiež stimuluje produkciu adrenalínu a dopamínu, takže človek je tak nejako viac „pripravený na boj“. Nadmerná stimulácia sympatikového nervového systému vyvoláva zvýšený tep, nervozitu, úzkosť, podráždenosť a často tiež podráždenosť sprevádzajúce neadekvátne výbuchy hnevu. V takom prípade by sme nemali kávu úplne odstrihnúť, len skúsiť prejsť čiastočne na bezkofeínové varianty.

Máme cez deň návaly únavy. Energiu a pozornosť nám dodáva jedlo a spánok. Kofeín nám dodáva falošnú energiu, núti telo využívať núdzové zásoby z pečene, ktoré potom musíme zase načerpať niekde inde. A tak má káva rýchly nástup, ale akonáhle jej účinky odznejú, telo zostáva vyčerpané. Ak vám príde, že potrebujete denne viac a viac kávy, aby ste zostali bdelí, opak je pravdou - nepotrebujete viac kávy, ale lepšiu životosprávu. Zamerajte sa na stravovanie!

Na záchode sa dvere netrhnú. Kofeín pôsobí močopudne. Takže, ak pijeme kávu pravidelne, asi sa častejšie dostavujeme na záchod. Káva nemá s pozitívnym pitným režimom nič spoločné, naopak - odvodňuje nás. A ak nezvýšime príjem vody, môžu sa dostaviť problémy spojené s dehydratáciou. Od suchých pier po ochorenie obličiek.

Tiká vám oko. Alebo palec. Alebo... niečo. Poznáte také to drobné šklbanie v periférnych častiach tela, ktoré síce nebolí, ale zato je pekelne otravné? Zvlášť, keď sa mu nechce prestať? Toto môže spôsobovať kofeín a to hneď dvomi spôsobmi. Tým prvým je, že kofeín zvyšuje nervosvalovú dráždivosť, tým pádom máme „rozcuchané nervy“ nielen obrazne, ale aj naozaj. No a tým druhým je spomínaná dehydratácia - z tela nám odchádza oveľa viac minerálov a ostatných látok, než by malo, takže nám chýba okrem iného aj horčík.

Spánkový režim je absolútne mimo kontrolu. Kofeín dokáže nabúrať spánkový režim, aj keď si posledný dúšok dáme aj viac ako šesť hodín pred spánkom. Z dlhodobého hľadiska vie káva nabúrať aj celý cirkadiánny rytmus, teda adaptáciu tela na dvadsaťštyrihodinový cyklus obehu Slnka a striedania svetla/tmy.

Musíme... to... ehm, ehm... ale rýchlo. Káva, a to aj tá bezkofeínová, má laxatívne účinky. Súvisí to ako so zrýchľujúcim účinkom kofeínu na metabolizmus, tak s prirodzeným laxatívnym účinkom kávy (aj keď jeho presný pôvod nie je zatiaľ uspokojivo preukázaný). Teoreticky by sa to dalo pokladať vlastne za pozitívny účinok kávy, ale je to omyl. Akákoľvek preháňadlá (aj tie slabučké) a zrýchľovače metabolizmu sú pre telo návykové - v konečnom dôsledku budete musieť pre rovnaký efekt zvyšovať dávky a bez účinnej látky „to“ pôjde len s ťažkosťami.  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

mickey 22. 1. 2017, 8:34
este by ste tak mohli uvadzat zdroje t\ychto vyplodov,lebocasto su to stare veci,dnes uz vyvratene....a mozno tymto metiete niektore slabsie povahy (N)