Zobraziť přihlasovací formulár

Podarilo sa nám schudnúť. A čo ďalej...?

  • Publikované:
Podarilo sa nám schudnúť. A čo ďalej...?

Veľa ľudí sa v myšlienkach i činoch upína k momentu, až zhodia nejaké to kilo. A niekedy je tých plánovaných kíl dosť. Nech už vám vyhovuje akýkoľvek štýl cvičenia, úpravy jedálnička a ostatných návykov, príde doba, keď ste so svojím telom spokojní (samozrejme s výhradami, tie má každý). Ale... čo teraz? Ako si so sebou poradiť?

Myšlienka „až“ býva často tak intenzívna, že úplne vymaže to, čo bude potom. Navyše často aj roky sa snažíme do momentu „až“ dospieť... ale čo teraz?

Ste to stále vy

Zaujímavé na zhadzovaní váhy je to, aký veľký význam tomu prikladáme. Niekedy sa zamieňa štíhly za šťastný, bohužiaľ. Veľké rozčarovanie môže prísť v momente, keď si uvedomíte, že zníženie váhy a to, že ste dosiahli svoj cieľ, nemalo vlastne až taký efekt na kvalitu vášho života. Samozrejme nehovoríme o zdravotných problémoch, ale napríklad o problémoch na poli medziľudských vzťahov, práce, aktivít a pod. Často človek vezme riešenie svojej váhy do rúk preto, že podvedome dúfa, že tak vyrieši aj ostatné problémy. Často to tak ale nie je.

Samozrejme, často na ceste za vysnívaným telom dôjde aj k zmene osobnosti, ktorá so sebou prinesie pozitívne efekty do iných oblastí života, ale hlavné je sa neupierať na to, že (s)chudnutie je univerzálnym riešením problémov.

Telo je iné, myseľ zostala

Kilá sú preč, ale to, ako o sebe premýšľame, môže zostať rovnaké ešte veľmi dlho. Zvlášť, ak sme sa s váhou potýkali od mladosti. Veľa ľudí, ktorí schudnú, majú problémy napríklad s oblečením, nie sú schopní si kupovať správnu veľkosť, zaobstarávajú si veľké veci alebo chodia v starých. Prijať zmenu tela v mysli je náročnejšie, než by mohlo vyzerať. Treba prestať sa vyhýbať pohľadu do zrkadla, pozrieť sa na seba v novom svetle a novom oblečení.

Tiež býva ťažké začať sa venovať aktivitám, o ktorých ste si mysleli, že u nich budete vyzerať buď hlúpo, alebo ich nezvládnete. Aj potenciál toho je preč, obavy ale zostávajú. Veľkou pomocou bývajú priatelia, dajte na nich, skúste si so sebou na šport, ktorý chcete vyskúšať, na aktivitu, ktorej sa chcete venovať, vziať psychickú podporu.

Ako vás vidia ostatní

Robila vám pozornosť vždy trošku problém, pretože ste sa cítili hodnotení, pod kritickými pohľadmi? Teraz sa na vás možno bude pozornosti upierať viac, aj keď naskrz v tom pozitívnom. Ale pachuť neistoty zostáva. Navyše u svojich známych budete budiť pozornosť, ak vaše telo prešlo zmenou, všimnú si ju. A budete „čeliť“ vetám typu: „Vyzeráš úžasne.“ Je na tom niečo zlé? Nie, ak si to nevezmete moc osobne a neurazíte sa za to, že skôr ste také veci nepočúvali a nebudete svojich blízkych osočovať z povrchnosti.

Tiež často budete počuť, že ste schudli moc a vyzeráte choro. A viete čo? Ono to nie je vždy len o vás. Ľudia na vás boli zvyknutí a vy ste im vzali to, čo bolo známe. A to ľudia nemajú radi. Niekedy si tú neľúbosť na vás chcú len vyliať.

Vy a vaši milovaní

Vaša váha a cesta za tou ideálnou môže ovplyvniť členov vašej rodiny, partnerov, blízkych. Pomerne dosť ľudí má prejedanie a nezdravý životný štýl ako súčasť riešenia problémov v rodine. Často sa potom stáva, že zmena životného štýlu je len projekciou stavu, keď jeden z partnerov je pripravený tento problém riešiť. A ten druhý nie je. A tu vzniká potenciál konfliktu.

Často sú motivácie k zníženiu váhy a „dostaniu sa do formy“ sexuálneho charakteru. Partner sa domnieva, že keď zmení svoj fyzický vzhľad, intímny život sa zlepší... a ono často nie. So zmenou tela k lepšiemu môže prísť aj nadobudnutie sebavedomia, ktoré paradoxne môže zväčšiť priepasť medzi partnermi. Ale dôležité je si uvedomiť, že ak niečo také vzťah rozvráti, rozvráti už dávno rozvrátené - v zdravom partnerskom vzťahu sú obaja tak nejako na jednej lodi, nech sa deje čokoľvek.

Často môže spôsobovať problémy aj nový životný štýl a rytmus. Boli ste zvyknutí si dávať ráno spoločnú kávu a raňajky? Zrazu vstávate skôr a chodíte cvičiť? Hoci veľa ľudí sa sťažuje na rutinu, v kútiku duše každému v nejakom ohľade vyhovuje. Zmenou rutiny uvádzate partnera do neistoty, čo sa deje a diať bude.

...avšak. Ak ste sa ocitli v situácii, kedy čelíte problémom kvôli vášmu novému a ťažko odpracovanému novému ja, ide len o to, vyrovnať sa s prekvapením. Len vy sami viete, aké sú motivácie, ako sa cítite a cítiť chcete. Nenechajte sa zviklať, urobili ste niečo pre svoje zdravie, zmenili ste životný štýl, odkryli cestou niekoľkých problémov, ktoré by možno zostali zametené pod kobercom. Všetko sa stalo z nejakého dôvodu a riešenie problémov máte vo svojich rukách. A vo svojej hlave. 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku