Zobraziť přihlasovací formulár

Čo všetko môže za zlý dych?

  • Publikované:
Čo všetko môže za zlý dych?

Niekedy nás zápach z úst netrápi len ráno a vyčistenie zubov nemusí byť vždy dostatočným riešením. Nikto to nemá rád, každý sa chce zlého dychu zbaviť čo najskôr, ideálne nadobro. To samozrejme nejde, ale ak sa vám zdá, že predsa len niečo nie je úplne v poriadku, prinášame vám niekoľko dôvodov, prečo majú niektorí ľudia so zápachom z úst väčší problém než iní.

Ústa sú plné baktérií. Než si poviete fuj, zadržte - sú to dobré baktérie. Pomáhajú nám drviť a tráviť jedlo, potrebujeme ich pre zdravé fungovanie zažívacieho ústrojenstva. Zlé je, keď sa pridajú baktérie iné a/alebo tie dobré hynú.

Nepreskakujte raňajky. Raňajky sú hlavné jedlo dňa, a to pre úplne celé telo. Bez raňajok sa v ústach neaktivujú slinné žľazy dostatočne a ústa sú nadmieru vysušené. Aj keď si vyčistíte zuby, použijete niť aj ústnu vodu pred tým, než odídete z domu, bez raňajok na svieži dych zabudnite.

Káva farbí zuby a spôsobuje zlý dych. Ale jej milovníkov to aj tak neodradí. Avšak káva spôsobuje škvrny na zuboch a vysušuje ústa. Ale nielen to, celkovo dehydratuje. Nič z toho nie je dobrá správa, ale všetko sa dá riešiť. Zuby prírodne vybielite, doplníte čo najviac vody a ideálne vynecháte jednu až dve šálky kávy denne.

Nie všetky baktérie sú dobré. V ústach žijú dobré, ale aj zlé baktérie. Tie zlé majú svoje hlavné stanovište predovšetkým na jazyku, takže nezabudnite pri čistení zubov vyčistiť tiež jazyk. Môže to byť nepríjemné, ale zbaví vás to zápachu z úst veľmi spoľahlivo.

Niť a medzizubné kefky. Nie je to príjemná téma, ale čo hnije, nevonia. A to hovoríme o zvyškoch jedla, ktoré sa môžu každému aj napriek tomu najlepšiemu čisteniu kefkou držať medzi zubami. Takže, ak ste si ešte nezvykli, skúste na tom pracovať - je to otázka pár týždňov, než si vytvoríte zvyk. Ale budete z neho benefitovať do konca života.

Spanie s otvorenou pusou. Veľa ľudí dýcha ústami, aj keď práve nemajú upchatý noc neodbytnou nádchou. Často v noci dýchame otvorenými ústami, keď ideme spať moc unavení, a i to spôsobuje zlý ranný dych. Pusou dýchajú tiež ľudia, ktorí trpia alergiou a majú chronicky opuchnuté sliznice. Čo s tým? Iba si na to dávať pozor a dýchať nosom kedykoľvek je to len trošku možné.

Prijímame moc bielkovín. Nie nadarmo sa hovorí, že pri zdravom stravovaní je dobré mať živiny v rovnováhe. Ono totiž všetkého veľa škodí. Súčasným trendom je vyškrtávať z jedálnička sacharidy a pridať na bielkovinách, pretože budujú svalovú hmotu, udržujú nás sýtych atď. Ale akonáhle ideme cestou stravy nadbytočne bohatou na proteíny (najmä tie živočíšne), okrem iných problémov sa môžeme stretávať aj s nie práve ľúbezným dychom.

Niektoré lieky. Nikto nezmení alebo nezruší svoju medikáciu len preto, že spôsobuje zápach z úst. Ale ak s týmto problémom bojujete a chcete odhaliť jeho príčinu, vedzte, že lieky môžu byť ona. V takom prípade je potrebné zaviesť dodatočné opatrenia, ako je predovšetkým maximálna hygiena, hydratácia, a vyvážená strava.

Pohárik na večer. Každý má iné zvyky, a ak medzi tie vaše patrí dať si po práci, po uložení detí alebo len tak na večer pohárik dva, môžete sa trvalo dehydrovať, slinné žľazy nebudú stíhať produkovať toľko slín, ktoré podporujú životnosť tých správnych baktérií v ústach a problém (s dychom) je na svete.

Bojíte sa zubára? To veľa ľudí. Ale rôzne problémy s ústnou dutinou, ako sú kazy, plak, problémy s ďasnami atď. môžu spôsobovať okrem bolesti aj nevábny dych. Nie je iné riešenie než postaviť sa svojmu strachu a navštíviť toľko neobľúbenú ordináciu zubného lekára. Aspoň raz za rok!

Ovocie a zelenina sú zdravé. A nielen pre telo, ale aj pre dych. Tým, že jeme čerstvé ovocie a zeleninu, stimulujeme svoje slinné žľazy k väčšej produkcii slín, ktoré pomáhajú nielen rozomlieť potravu, ale tie „nadbytočné“ vyčistia ústnu dutinu od batérií, ktoré živiť nechceme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku