Zobraziť přihlasovací formulár

Spíte dosť, ale napriek tomu ste unavení?

  • Publikované:
Spíte dosť, ale napriek tomu ste unavení?

Únava sa stala synonymom modernej doby. Je možné, že spíte odporúčaných 8 hodín denne, a napriek tomu vstávate s pocitom nedostatku energie, ktorú nedobijete ani cez deň? Dĺžka spánku totiž nie je všetko, dôležitá je predovšetkým jeho kvalita. A na kvalitu spánku má vplyv toľko vecí, koľko ich má vplyv na naše zdravie. Teda viac než veľa.

Cítenie neustálej únavy môže významne ovplyvniť kvalitu života, vzťahov, chuť venovať sa koníčkom. Energiu, ktorú by ste chceli venovať sebe a ostatným, proste nemáte. Navyše ste podráždení a „prehovoriť“ vás k hádke alebo neadekvátnym reakciám nie je ťažké. Čo všetko môže zapríčiňovať spánok, ktorý neprináša želaný odpočinok?

Nedostatok pohybu

Mohlo by sa to zdať nelogické, veď predsa cvičenie by našu únavu len umocnilo? Kontext je ale trošku širší. Za nekvalitným spánkom môže byť fakt, že naše telo nevyprodukovalo cez deň toľko energie, aby si potrebovalo odpočinúť, aby boli všetky systémy unavené zdravo natoľko, aby cez noc energiu dočerpávali. Sedavý životný štýl ovplyvňuje náš výdaj energie, ale paradoxne tak, že ju nevydávame, a preto sme viac unavení. Pretože sa nevyspíme.

Dehydratácia

Veľa ľudí si ani neuvedomuje, ako málo pije. Pretože hydratácia je vodou, nie kávou alebo sladenými nápojmi, ktoré do pitného režimu môžeme počítať len čiastočne. S nedostatkom vody naša krv „hustne“ a jej prúdenie sa spomaľuje. Tým pádom je nedostatočná distribúcia nielen živín, ale aj kyslíka po tele. A bez dostatočného zásobenia kyslíkom? Sme unavení.

Nesprávne stravovanie

...zdravá strava je tak nejako základom všetkého. Je potrebné udržiavať stravu vyváženú a pestrú, iba tak bude telo fungovať tak, ako by malo. Veľa potravín ovplyvňuje kvalitu spánku, či už je to červené mäso, zelená listová zelenina, sušené ovocie, rôzne semienka a orechy alebo bylinky. Pri únave sú nevyhnutné kvalitné raňajky. Bez nich telesné procesy štartujú oveľa pomalšie. Rovnako tak prispieva k stabilnému príjmu a výdaju energie pravidelnosť stravovania... Ale to všetko vieme, že?

Depresie, stres, úzkosť

Tlak, pod ktorým žijeme, na nás pôsobí, aj keď sme sa ho naučili nevnímať. Únava, nedostatočná motivácia k veciam, činnostiam aj rozhovorom môžu byť znaky, ktorých si všimneme najskôr. Ak takéto stavy pretrvávajú a ste si istí, že za únavou nestojí nič iné, možno by nebolo od veci zanalyzovať si veci, ktorým musíte čeliť dlhodobo aj na každodennej báze, a zvážiť, či by nestálo za to zveriť sa odborníkovi.

Kolísanie hladiny cukru v krvi

Samozrejme, že ide o to, akým spôsobom sa stravujeme. Ale aj o to, v akých intervaloch. Nedostatok cukru spôsobuje únavu, jeho nadbytok zase iné zdravotné ťažkosti, ale tiež jeho interval príjmu rozhoduje o tom, ako veľa energie budeme mať. V prípade, že konzumujeme jedlo (nie len cukor) nárazovo, telo sa musí vysporiadať s obdobím obrovskej záťaže pri spracovávaní živín, a zároveň s obdobím záťaže, keď mu živiny chýbajú. Najesť do zásoby sa bohužiaľ nedá, preto, ak jete trebárs raz alebo dvakrát denne, telo všetko spracovať jednoducho nestihne. A je z tej práce vyčerpané.

Neodhalené zdravotné problémy

Stravujete sa kvalitne, máte dostatok pohybu, nie ste v nijako enormnom strese, a napriek tomu je únava bežnou súčasťou vášho života? V tom prípade môže byť príčinou nejaká zatiaľ nediagnostikovaná choroba. Či už chudokrvnosť, chronický únavový syndróm, problémy so štítnou žľazou, mononukleóza... možností je veľa. Problémy so spánkom sú veľký varovný signál, ktorý nie je dobré prehliadať.

Máločo je toľko nepríjemné, ako nemať energiu. Nie je to len o počte naspaných hodín, ale o celkovom stave organizmu. Únava je vždy následok nejakej chyby, ktorá sa v našom živote vyskytuje. Stojí za to ju vypátrať!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku