Zobraziť přihlasovací formulár

Deti, ktoré (vás) počúvajú

  • Publikované:
Deti, ktoré (vás) počúvajú

Každý z nás si iste želá, aby jeho deti boli v budúcnosti úspešné. K tomu im môžu pomôcť dva veľmi dôležité návyky, a to zodpovednosť a spolupráca. Ak vaše deti pochopia a s vašou pomocou si osvoja tieto dve zručnosti, budú z nich čerpať celý život, ale nielen to. Veľmi vám to pomôže k upokojeniu a zlepšeniu vzťahov v celej rodine, vrátane toho partnerského. Pozitívna rodinná komunikácia bez kriku a zastrašovania totiž prospieva všetkým. Týchto 7 zamyslení vám k nej pomôže.

Buďte dobrým učiteľom. Dobrý učiteľ vezme za ruku, otvorí myseľ a dotkne sa srdca. Vy, ako rodič, ste najvplyvnejší a najbližší človek, ktorého vaše dieťa má. Ste ako zvodidlá na ceste a vašou úlohou je udržať auto - vaše dieťa - bezpečne na trati života. Nečakajte od neho dokonalosť a pripravte si zásobu trpezlivosti a pochopenia, zatiaľ čo dieťa získava skúsenosti. Buďte vnímaví a myslite na udržanie vášho vzájomného vzťahu za každých okolností.

Vytvorte domáce pravidlá... Napísané alebo nakreslené pravidlá vám život v rodine výrazne zjednodušia a už pri ich tvorbe sa deti naučia dôležitým zásadám komunikácie, ako napríklad nechať druhého dohovoriť, povedať svoj názor, pozorne počúvať a ďalšie.

Nezabudnite

  • tvoriť spoločne, napríklad metódou brainstormingu

  • obmedziť sa na 4 - 5 bodov

  • sami ich dodržiavať

  • na pozitívne formulácie

...a k nim jasné dôsledky. Súčasťou zdravého rodičovstva je stanoviť dôsledky porušenia pravidiel, ktoré by mali tiež vyplynúť zo spoločnej dohody. Nemusí to byť nutne trest, stačí odopretie nejakej výhody na určitú dobu. Spýtajte sa svojich detí vopred na ich návrhy, bývajú veľmi nápadité.

Počítajte do troch. Prečo? Táto technika je pre deti varovný signál, že ich správanie je nepríjemné alebo neprijateľné. Deti nie sú malí dospelí a našou úlohou je postupne ich zoznámiť s pravidlami spoločnosti. Ak si všimnete neprijateľného správania, pomalé počítanie spoločne s pevným tónom hlasu, očným kontaktom a ukazovanie na prstoch dieťaťu poskytne priestor na zmenu. Čo sa stane po vyslovení číslovky „tri“? No predsa pochvala za zmenu správania.

Prečistite ovzdušie. Každý rodič sa dostane do situácie, kedy by svoje dieťa najradšej reklamoval. Alebo roztrhol ako hada. Po každej hádke by mal nasledovať rozhovor, ktorý medzi vami a dieťaťom pomôže obnoviť vzťah.

Môžete mu vysvetliť, že človek v hneve hovorí veci, ktoré tak nemyslí. Tým, že sa sami dokážete ospravedlniť, ho zase naučíte, že úprimné ospravedlnenie je lepšie, než zvaľovať vinu na druhých. Učíte dieťa niesť zodpovednosť za svoje činy. Zmyslom rozhovoru je ukázať, že svoje dieťa milujete bezpodmienečne. Akonáhle ho uistíte o svojej láske, môžete v kľude pristúpiť k dohode o dôsledkoch.

Vychovávajte len niekedy. Aj pri výchove dávajte prednosť kvalite pred kvantitou. Nikto sa nevydrží sústrediť v jednom kuse a ani vy nemusíte byť stále v strehu. Učte vo chvíľach, keď vás dieťa viac vníma a dobu medzi tým využite pre seba a svojho partnera. Preberte s ním trebárs spôsoby, ako reagovať na neprijateľné správanie. Čím viac sú rodičia v jednote, tým sú vaše výchovné snahy úspešnejšie.

Ukážte im, že ich máte radi. Deti, ktoré sa cítia byť milované, majú neskôr schopnosť lepšie sa vyrovnávať s problémami a pomáhať ostatným. Majú vysoký pocit vlastnej hodnoty, ktorý im dodáva stabilitu a odvahu. S vlastnou sebaúctou nemávajú potrebu vyhľadávať potvrdenie svojej hodnoty u iných ľudí a môžu tak nadväzovať zdravé vzťahy. Láskavými slovami, objatím a záujmom o všetko, čo je pre neho dôležité, im takúto sebaúctu pomôžete vybudovať.  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

kajaBB 4. 9. 2016, 10:27
Presne takéto slová teraz potrebujem, niečo ako povzbudenie. Ďakujem (objimam)