Zobraziť přihlasovací formulár

Horkosladké tajomstvo grepfruitu

  • Publikované:
Horkosladké tajomstvo grepfruitu

Vitamínová bomba, prevencia rakoviny, liek na množstvo chorôb, dokonca prírodné antibiotikum ukryté v jeho semienkach? Áno, grepom je pripisovaných veľa liečivých vlastností, mnoho z nich je preukázaných. Ale aj keď jeho horkú chuť milujete pre osvieženie, dávku vitamínov a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok, je potrebné vedieť aj o tienistých stránkach konzumácie tohto pôvodne subtropického ovocia.

Troška z histórie

Grep je vlastne kríženec. A to pôvodne pomaranča a pomela, z ktorých oni cestou niekde postrácali cukor. Dneska máme štyri, respektíve päť druhov - biely, žltý, ružový a červený, avšak sa začínajú objavovať varianty sweet, ktoré sú oveľa sladšie než ich horkí a kyslí predchodcovia. Od 19. storočia sme grapefruit privítali v našich jedálničkoch, do tej doby bol pestovaný len ako okrasná drevina.

Čo máme z grepu

Veľa užitočných vecí. Predovšetkým ide o vitamín C a z minerálov o vápnik, horčík a draslík, pričom sodík chýba úplne (a to je dobre). Avšak v obsahu týchto látok je grep porovnateľný s citrónmi a pomarančmi, tak kde je jeho sila?

Významnou látkou, ktorá je v grepe zastúpená v hojnom množstve, je
pektín. Táto vláknina má na telo antisklerotický účinok, bráni kôrnateniu ciev a pôsobí blahodárne na hladinu cholesterolu v krvi. Ďalšou látkou, ktorá nám pomáha v boji s rakovinou, je látka zo skupiny terpenoidov limonén. Okrem toho, že predchádza vzniku rakoviny, môže tiež za horkú chuť ovocia.

Vďaka kombinácii všetkých obsiahnutých látok pôsobia grepfruity na náš imunitný systém, pomáhajú detoxikácii tela, čistia krv, zabraňujú usadzovaniu vápnika v tele i činnosti mnohých látok, ktoré spôsobujú rakovinu.

Ako vynikajúci prostriedok na využitie všetkého dobrého, čo nám grepfruit poskytuje, sa odporúča vypiť pohár grepového džúsu (ideálne čerstvo vylisovanej šťavy) ráno nalačno. Lenže...

„...z úplne neznámych príčin ma minulé leto neustále bolel žalúdok. Uvažovala som, či nemám na niečo alergiu, bola som u lekára, na nič sme neprišli, často som cítila žalúdočné šťavy, no proste peklo. Potom som sa na nesúvisiacu tému bavila so známou, lekárkou. Vykladala som jej, ako milujem grepový džús, že som si ho kúpila do zásoby, riedim ho s vodou a dám si tak pol litra denne. Na leto nepoznám nič lepšie. 'A ty sa čuduješ, že ťa bolí žalúdok, vieš, ako sú grepy agresívne? Berieš nejaké lieky? 'A tak som sa dozvedela, že grep nalačno zďaleka nemusí byť dobrý nápad, ale ešte aj to, že vraj znižuje účinky hormonálnej antikoncepcie. Možno mám len nejakú zníženú toleranciu, ale akonáhle som džús piť prestala, bolesť žalúdka je preč.“

Jana, 29

Vykladanie pani Jany je dobrou ilustráciou toho, že nie každému musí taký grep robiť dobre. Ale to, ako grep znášame „na žalúdok“ je jedna vec, objektívne vlastnosti grepu, ktoré pôsobia na telo potenciálne škodlivo, sú vec druhá.

Odvrátená strana grepu

Prvou nepríjemnou, ale nijako vážnou prekážkou ich konzumácie je to, že v kombinácii s cukrom (ku ktorej to vyložene zvádza) v žalúdku kvasí. To produkuje jednak väčšie množstvo plynov, ale tiež sa vám môže stať, že „nadýchate“.

Ovšem tou skutočne škodlivou vlastnosťou sú flavonoidy a furanokumariny. Tie pôsobia na črevný enzým CYP3A4, a ovplyvňujú tak vstrebávanie niektorých liekov. Pitím grapefruitového džúsu môžete spôsobiť stav, kedy lieky svoje účinné látky neuvoľňujú postupne, ale naraz, takže si môžete privodiť stav „predávkovania"“ Zároveň tiež môže grep umocňovať niektoré nežiaduce účinky. Grepovým džúsom, šťavám, freshom a grepom všeobecne by ste sa mali vyhnúť oblúkom, ak užívate:

  • Blokátory kalciových kanálov (lieky napr. na vysoký tlak)

  • Anxiolytiká (lieky na úzosti, napätie a fóbie)

  • Imunosupresíva (tlmenie imunitných reakcií)

  • Antihistaminiká (lieky na alergie)

  • Statíny (lieky napr. na vysoký cholesterol)

  • Antidepresíva (liek na psychické ťažkosti a poruchy)

Ak máte pochybnosti o vašich liekoch a konzumácie grepfruitov, spýtajte sa svojho lekára. Vzájomnú interakciu by ste mali spoločne vyriešiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku