Zobraziť přihlasovací formulár

Ako pomôcť deťom prekonať závislosť na technológiách

  • Publikované:
Ako pomôcť deťom prekonať závislosť na technológiách

Moderné technológie nie sú zlé. Smartphony, tablety, počítače, ale ani hry, herné konzoly alebo sociálne siete. Zlé na nich je to, že sa často uspokojujeme s realitou, ktorú nám ponúkajú, a ako nám ju ponúkajú. Pre mnohé deti nie sú moderné technológie len spestrením dňa, ale tvoria deň celý. Ako im z takejto „nelátkovej“ závislosti pomôcť von? V rukáve máme nejedno eso.

Spoznajte nepriateľa

Môžete sa ako rodič potýkať s mnohým, neustálym si vypisovaním s kamarátmi cez sociálne siete, posielaním fotiek a videí, hraním hier. Telefón, tablet, počítač, konzoly. Ak máte len hmlistú predstavu o tom, čo na nich vaše dieťa robí, je potrebné infiltrovať nepriateľský tábor. Ono to môže byť celkom zábava. Dôležité je, poznať funkcionality zariadení, aby vám dieťa nevešalo bulíky na nos. Druhou vecou, ktorá ale môže byť veľká zábava... zahrajte si s potomkom spolu. Strávite tak nejaký čas spoločne, vy budete lepšie vedieť, čo sa vášmu dieťaťu napríklad na hraní hier toľko páči.

Plánujte spoločné akcie

Ťažké na celej veci je predovšetkým to, že dieťa sa technológiami proste baví. Takže keď mu ich zakážete, vezmete im zábavu, ktorú považujú za najlepšiu. Môžete sa rozčuľovať, zakazovať alebo trestať, ale kým neponúknete alternatívu, je každé riešenie len dočasné. Ako z toho von? Budeme sa stretávať s dvoma problémami. Tým prvým je, či dokážete nájsť alternatívu podobne lákavú. To zostáva plne v rukách každého rodiča, pozná svoje deti najlepšie. Tým druhým je zistenie, prečo sa vlastne dieťa k virtuálnej realite uchyľuje. Pripravte sa na to, že akonáhle sa začne závažne riešiť doba strávená „neproduktívne“ na počítači, môžeme prísť na to, že dieťa pred niečím uteká, skrýva sa, chce odpútať pozornosť. Možno má problémy v škole, možno ho trápi niečo iné. V každom prípade ale robíme dobrú vec.

Dôležité je si uvedomiť, ako veľmi izolované trávenie času na sociálnych sieťach alebo hraním hier ovplyvňuje ten reálny život. Mladí ľudia dnes strácajú schopnosti komunikovať, sociálna inteligencia upadá rovnako tak, ako fyzický stav. Technológie držia ľudí ďaleko od ostatných, hoci by mali zbližovať, a od pohybu a zdravého životného štýlu, aj keď o nich informujú vlastne najviac.

Nastavte si pravidlá

Spoločne si sadnite, ideálne celá rodina, a nastavte si pravidlá, ktoré sa budú dodržiavať, aj sankcie, ktoré budú platiť za ich porušenie. Tieto pravidlá sa môžu týkať času stráveného na internete, po jeho uplynutí môžete napríklad vypnúť wifi. Môžu sa týkať aj doby strávenej pri televízii, hraním hier a podobne. Do pravidiel si môžete dať tiež miesto na domáce úlohy atď.

Dobrou pomôckou v nastavovaní pravidiel je nezakázať, ale obmedziť. Napríklad prehliadanie sociálnych sietí a písanie si s kamarátmi obmedziť na stolný počítač alebo notebook, nie na telefóne alebo tablete.

Dôležité však je, nenechať čas, ktorý bol predtým zaplnený technológiami, prázdny. Čo s tým?

  • Plánujte rodinné cvičenia. Skúste vymyslieť fyzickú aktivitu, do ktorej by sa zapojila celá rodina a bola zároveň prospešná aj zábavná. Pre dieťa je skvelou motiváciou dobrý príklad, tak prečo to neskúsiť?

  • Cez víkendy chodievajte von. Jar, leto, jeseň a nakoniec i zima, sú príležitosti k vonkajším aktivitám. Je niekde vo vašom okolí miesto bez pokrytia signálom alebo mobilnými dátami? To je teraz vaše nové obľúbené. Skúste naplánovať „odvykačku“, kedy nie, že deťom internet a zariadenia zakážete, ale ani nebudú fungovať. Možno budete prekvapení, ako rýchlo si odvyknú.

  • Čítanie... áno, áno. Skvelou alternatívou k pasívnemu prijímaniu nič nehovoriacich informácií na facebookovej stene sú staré dobré knihy. Ale aj tie môžete „povýšiť“ na hi-tech hračku. Ak vaše deti bavia prístroje, skúste im zaobstarať elektronickú čítačku kníh a urobte z čítania znova zábavu (kedy sa do povedomia mladých ľudí dostala informácia, že čítanie je nudné, to je všetkým stále záhadou). Skúste s deťmi prediskutovať prínos knihy oproti pominuteľným mikropríbehom kamarátov zo sociálnych sietí, naplánujte zábavné kvízy a odmeny za každú prečítanú knihu.

  • Rozprávajte sa. Zdá sa vám to ako maličkosť? Ako alternatíva, ktorá by vaše dieťa možno ani nenalákala od počítača? Už ste deťom niekedy rozprávali historky zo svojej mladosti, o kamarátoch a príbuzných, ktorých poznajú, aj o tých, ktorých nepoznajú? Deti spravidla hltajú každú novinku, ktorú sa o svojich rodičoch môžu dozvedieť, nemusíte sa obmedzovať len na otázky „Ako bolo v škole?“ a „Ako bolo v práci?“ To, že váš partner všetky tie historky pozná alebo ich s vami prežil, neznamená, že nebudú baviť vaše deti. A počúvajte aj druhú stranu. Skúste sa spýtať na kamarátov, lásky, učiteľov, obľúbené predmety, činnosti, aktivity... Čo robia s kamarátmi po škole? O čom sa bavia? Už majú predstavu, aká práca by sa im páčila? Prostým rozprávaním môžete naučiť svoje deti vnímať svet komplexnejšie, v súvislostiach, na príkladoch zo svojho života ukázať, ako sa dajú situácie riešiť atď.

  • Nechajte deti naplánovať aktivity samotné. Dajte pár podmienok - môžete niekam ísť, niečo robiť popoludní atď., aktivita ale nesmie zahŕňať mobilné telefóny, tablety, počítače alebo internet všeobecne. Trebárs vďaka tomu spoločne zažijete nejedno dobrodružstvo, objavíte kreativitu a priania svojich detí, stanete sa ešte lepšími kamarátmi.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku