Zobraziť přihlasovací formulár

6 znamení, že je na čase zmeniť život

  • Publikované:
6 znamení, že je na čase zmeniť život

Myslíte si, že šomrať na svoj život, ktorý je vlastne objektívne v poriadku, je skoro až rúhanie? Ale dostali ste sa do štádia, kedy slovo „naplnenie“ prestávate vnímať ako klišé? Práca, osobný život, životný štýl, rodina, jedlo... To všetko tvorí obrovský živý komplex, a každá jeho súčasť je zodpovedná za kúsok vašej spokojnosti. Ako poznáme, že by sme o životnej zmene mohli uvažovať? Napríklad podľa nasledujúcich šiestich oblastí.

Nemôžete sa dočkať piatku

Samozrejme obrazne povedané. Jednoducho žijete „až“ sa niečo stane, niečo príde. Samo. Piatky, leto ani žiadne iné „až“ nie sú to, čo robia život životom, piatok si len požičiavate spokojnosť z víkendu, vraciate ju celý nasledujúci týždeň. A prečo? Šťastie nespočíva v čakaní na dovolenku ani v šetrení na lepšie auto. Je skvelé mať plány, nemali by sme si schovávať žitie len na ich realizáciu. Je to ťažké, ale fajn veci sa dajú nájsť aj v pondelok.

Žijete pre dovolenky

Každý by sme chceli život, od ktorého si nebudeme chcieť ani potrebovať brať dovolenku. A na tom sa dá pracovať. Dovolenky by mali byť o poznávaní, nie o úteku od zvyšku roka. Na dovolenke dostanete priestor rozširovať si obzory, nie len miesto, kde sa budete snažiť zabudnúť na to, čo bolo, a nemyslieť na to, čo bude.

Nesústredíte sa na svoje priority

Keď sa zastavíte a na chvíľu sa zamyslíte. Aké sú napríklad tri veci, ktoré sú pre vás v živote najdôležitejšie? A aké sú tri veci, ktorým venujete najviac energie (zámerne nepoužívame slovo „čas“). Ak sú vaše priority rodina, zdravie a trebárs peniaze, skúste porovnať, koľko energie investujete do trávenia času s rodinou, rozprávaniu sa s deťmi, príbuznými, koľko jej venujete cvičeniu a zdravému jedlu a koľko práci, ktorá vám peniaze prináša. Alebo koľko práci, ktorá vám ich neprináša dosť. Tento nepomer plodí frustrácie.

Neviete, čo vás baví. A nemáte priestor to zistiť

Zatiaľ ste nenašli nič, pre čo by ste jednoducho zahoreli. Prácu, človeka, koníček. A hľadanie nepripadá do úvahy, pretože ho zabíja každodenná rutina. Denne sa stretávate s náložou toho samého, čo vlastne nie je tak úplne zle, ale ani dobre. Pripadá vám veta „zistiť, kto som“ ako najväčší seriálový prepadák? Ale bez toho neviete, čo chcete, a chcete po ostatných, aby to plnili bez zadania. Je potrebné poznať svoje slabiny aj silné stránky, experimentovať, spoznávať nové veci, naučiť sa orientovať.

Často žiarlite

Ak sami seba pristihujete pri tom, že na ostatných žiarlite až nezdravo často, možno:

  • ...by bolo dobré sa sústrediť na to, akým spôsobom to, čo im závidíte, dosiahli.

  • ...niekedy môžete ostatným závidieť to, čomu vy sami nie ste ochotní dať dostatok času a energie. V tom prípade si taký človek nezaslúži závisť, ale povzbudenie.

  • ...skúste sa nechať inšpirovať.

Žiarlivosť je škaredý pocit, jedovato vás zvnútra zožiera. Každý má svoje vlastné motivácie a kontext, podmienky aj prostriedky na dosiahnutie cieľov. Skôr než na výsledný stav vecí je dobré sa zamerať na to, čo ostatných k úspechu (na akomkoľvek poli) doviedlo. Je možné nejaký princíp ich cesty využiť aj na dosiahnutie vlastných cieľov?

Nepamätáte si, kedy ste naposledy boli mimo svoju komfortnú zónu

Ono je to príjemné, ba dokonca dôležité - mať svoju komfortnú zónu a vedieť sa do nej vracať. Vracať! Odkiaľ? Z miest, kde sa môže stať čokoľvek. Nemusíte byť extrémista a dobrodruh, ale opustenie komfortnej zóny prebieha aj v úplne malých veciach. Dáte sa do reči s cudzím človekom, vymeníte večerný seriál za návštevu partnerových priateľov, ktorých ste doteraz nepoznali, nepôjdete na dovolenku na staré známe miesto, ale rozhodnete sa až dva dni pred odchodom, urobíte proste niečo inak. Až keď sú veci inak, než ich poznáme, môžeme začať objavovať.

Život je cesta, odkiaľ a kam, to nikto nevie, respektíve každý má svoje. Rozhodne to nie je prešľapovanie na mieste. Ak ste nespokojní, máte možnosť pohnúť takmer so všetkým. Vo vašich rukách je aj to, čo je extrémne ťažké. Máloktorá zmena je nemožná a je škoda nevyužívať potenciál, ktorý vo svojom živote cítite.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku