Zobraziť přihlasovací formulár

Tajomstvo dokonalého grilovania? Čerstvé bylinky.

Keď sa tešíme na leto, tešíme sa predovšetkým na pár vecí. Na prvých miestach je samozrejme dovolenka, ale to zďaleka nie je všetko. Vedľa kúpania a dlhých večerov je to tiež vonkajšie posedenie s rodinou, priateľmi, kamarátmi... A čo k takému posedeniu patrí naprosto neodmysliteľne, je grilovanie. Môžete sa so susedmi predháňať, kto nachystá lepšiu marinádu, ale vaša tajná zbraň budú čerstvé bylinky.

Nič nie je zadarmo, a tak nachystať mäso na pohostenie návštevy stojí veľa energie vynaloženej vopred. Tiež poznáte tú situáciu, kedy deň až dva vopred nakladáte, nakupujete a staráte sa o pečivo, šaláty, zeleninu, dipy a omáčky, pitie a ostatné občerstvenie, ale chválu za grilovanie zožne ten, kto dá mäso na gril? Skúsenosť nám ukazuje, že to väčšinou nebýva jedna a tá istá osoba, ale s tým nič neurobíme.

Prečo vlastne grilujeme?

Ono by šlo predsa mäso len tak hodiť na panvicu alebo do rúry, no nie? Pri grilovaní ide (okrem niekým veľmi obľúbených vyložených spálenín od ohňa) o chuť dymu, ktorá je človeku u mäsa tak prirodzená. Všeobecný návrat kuchyne k jednoduchým jedlám a chutiam je preto pri grilovaní skvele využiteľný. Dokonalú kombináciu chutí nemusíte zďaleka naháňať zložitou marinádou a dlhým marinovaním, bude vám stačiť:

  • Dobrý kúsok mäsa

  • Soľ, korenie, troška oleja

  • Čerstvé byliny

Áno, to je všetko. A aké bylinky sú najlepšie, ako s nimi pracovať a s čím ich kombinovať?

  • Rozmarín. To je stálica všetkého grilovania. Je vynikajúci do zemiakov, na červené mäso aj hydinu, skvele sa hodí k rybám aj do mletého mäsa. Jednoducho nasekajte lístky nadrobno a s trochou oleja ich vmasírujte do mäsa alebo s trochou masla do zemiakov. Môžete použiť aj celé vetvičky ak robíte špízy. Ak máte rozmarínu veľa, krásne sa hodí na údenie alebo „záverečný dotyk dymu“. Proste predtým, než bude mäso hotové, vhoďte na uhlíky vetvičky rozmarínu a prikryte gril. To dodá mäsu len ľahučkú chuť po tejto úžasnej bylinke a môžu vyniknúť napríklad domáce omáčky alebo dipy. Rozmarín ale radšej moc s ďalšími bylinkami nekombinujte.

  • Oregano (pamajorán). Čerstvé oregano má trošku inú chuť ako to sušené, je pikantnejšie a osviežujúce. Hodí sa k rybám, všetkým druhom mäsa aj do šalátov. Len je potrebné dávať pozor na kombinácie chutí, mnoho ľudí má chuť oregana spojenú s talianskou kuchyňou a pizzou, tak ich môže prekvapiť.

  • Tymián, citrónový tymian. Táto drobnolistá bylinka je dokonalá na sladkovodné ryby, ku ktorým sa skvele hodí aj citrónová varianta. Tá tvorí skvelú kombináciu s jablkami a bravčovým mäsom, ak vám nevadí kombinácia sladkých a slaných chutí. Citrónový tymián je tiež skvelý na grilovanie špargle alebo cukety.

  • Pažítka. Okrem toho, že je plná vitamínov, je aj extrémne univerzálna. Vzhľadom na to, že chutí podobne ako cibuľa (len tak akosi letmo), je vynikajúca v kombinácii s pečenými zemiakmi, ale s nahrubo mletým čiernym korením je úžasná na hovädzie a bravčové mäso. Ale úplne univerzálne je jej použitie v dipoch a omáčkach, zvlášť v kombinácii s cesnakom, trochou majonézy a kyslej smotany stvoríte úplne dokonalý, osviežujúci a letný dip vhodný na zeleninu aj ku akémukoľvek mäsu.

  • Levanduľa. Áno, levanduľa. Je súčasťou provensálskeho korenia, takže je vhodné ju kombinovať ešte s ďalšími druhmi (napríklad oreganom). Skvelá je prekvapivo predovšetkým na ryby a hydinové mäso. Vie dodať pokrmu pokojnú exotiku, netradičnú chuť, pritom nijako rušivú.

  • Kôpor. Ten sa málinko vymyká, je lepší do marinád než len ako čerstvá bylinka. Ryby, hydina a bravčové chutia s kôprovou marinádou skvele. Rovnako tak napríklad grilované šampiňóny! Ku kôpru sa hodí chuť citróna, ale nevyhýbajte sa napríklad kombinácii s rôznymi chutney alebo čerstvou zeleninou (uhorka, cuketa, baklažán).

K dokonalému grilovaniu patrí aj...

K vonkajšiemu posedeniu patrí rovnako ako dobré jedlo, tiež dobré pitie. Či už chcete pripraviť osviežujúce alko, nealko alebo čaj, budete potrebovať
mätu. Domáce koktaily alebo aj obyčajná voda s mätou a ovocím premení vaše grilovanie v naozaj home-made zážitok. Naviac mäta (aj vo forme čaju) ochladzuje organizmus, takže na leto nič ideálnejšieho nenájdete. Ďalšou z byliniek, ktorú je zbytočné dávať na mäso, pretože sa jej chuť vypečie, je petržlen. Ten by nemal prechádzať tepelnou úpravou, ale za čerstva nám pomáha s chuťou do jedla i trávením. Dipy, omáčky, do šalátu alebo len tak ako „posyp“, ale pozor, na petržlen sa až prekvapivo často vyskytujú alergie! Bazalku by sme si mohli predstaviť ako súčasť samotného grilovania, pekne na mäse. Vypiecť bazalku by ale bola škoda - oveľa viac služby a chuti urobí čerstvá, len trebárs zľahka rozdrvená v prstoch alebo drevenou paličkou. Môžete ju dať na už hotové mäso, ale oveľa lepšie podčiarkuje chuť zeleniny a podporuje chuť do jedla (s paradajkami tvorí jednu z najklasickejších kombinácií. A šalát caprese je ideálne predjedlo!).

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku