Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo chodiť do sauny

  • Publikované:
Prečo chodiť do sauny

Príjemná relaxácia zďaleka nie je to jediné, čo človeku prináša pobyt v rozpálenej saune. Nie nadarmo sa sauny rozšírili zo severnej Európy do celého sveta, ich účinky využívajú ľudia už viac ako tisíc rokov. Kým napríklad vo Fínsku má saunu takmer každý byt aj v panelákových domoch, zvyšok sveta sa musí zatiaľ väčšinou uspokojiť so saunovaním vo verejných saunách. Prečo by sme si ju mali dopriať čo najčastejšie?

Existuje veľa druhov sáun, každá pôsobí na telo trošku inak. Tá klasická, fínska, ale telo a myseľ ovplyvňuje tými najbanálnejšími metódami. Teplotou, parou a drevom, ktoré pôsobia na myseľ človeka ako balzam. Okrem prehriatia celého tela - čo saunovaním získavame?

  • Zbavujeme sa toxínov. Potom vyplavujeme z tela veľké množstvo škodlivých látok, a tým viac sa potíme, čím viac sa zahrievame. A v saune, kde sa teploty môžu pohybovať v niektorých extrémoch až do 140 stupňov, sa potíme veľa. S potom sa ale z tela vyplavuje tiež veľké množstvo minerálov, preto je vhodné počas saunovania piť nechladenú a neperlivú minerálnu vodu.

  • Strácame váhu. A to nielen vylučovaním vody, ale aj zrýchlením metabolizmu. Všetko, čo je zahriate, pohybuje sa rýchlejšie, aj naše telesné procesy. Saunovanie v skutočnosti reálne spaľuje kalórie, na dvadsiatich minútach môžeme spáliť až 500 kcal. Samozrejme, keď ich nespalujeme svalovou námahou, nemôžeme čakať ich modeláciu, ale metabolizmu pomôžeme. Zároveň zvyšujeme prekrvenie, pretože srdce bije rýchlejšie. Krv aj lymfa sa rozprúdia aj v podkoží, takže máme prekrvené aj tukové tkanivo (v rámci možností), ktoré sa potom ľahšie odbúrava.

  • Sauna pomáha imunite. Čas strávený v saune pomáha nášmu telu vytvárať nové biele krvinky. Tie sú prostriedkom, ako sa naše telo vysporiadava s takmer každým ohrozením, čím viac ich máme, tým je náš imunitný systém odolnejší.

  • Zlepšujeme výkony pri vytrvalostných športoch. Každé telo má istú toleranciu k teplu. Akonáhle sa začne prehrievať, potí sa, a keď prestane stačiť tento prostriedok, proste už nemôžeme. V saunách si zvyšujeme svoju toleranciu k telesnej teplote, naša termoregulácia je odolnejšia väčším výkyvom teplôt. Takže aj náš výkon pri neustálom zahrievaní tela (vytrvalostných aktivitách) bude o poznanie lepší a komfortnejší.

  • Saunovanie pomáha vlasom vyzerať skvele. Znie to paradoxne, ale je to vďaka tomu, že v saune aktivujeme (teplom, ako inak) mazové žľazy pri vlasových korienkoch. Vďaka tomu, že sa vlasy v saune „mastia“, sú hydratovanejšie a vyživenejšie. Je dobré si po saunovaní opláchnuť hlavu iba vodou, šampón nechať na druhý deň, čim sa prospešné premazanie stačí vstrebať.

  • Sauna pomôže s regeneráciou svalov. Každá fyzická aktivita produkuje metabolický odpad, ktorý vzniká spaľovaním. A presne tento odpad vám sauna pomôže vyplaviť. Rovnako tak zrýchlený krvný obeh pomáha s intenzívnejším zásobením svalov potrebnými živinami, takže svaly rýchlejšie získajú to, čo sa z nich cvičením vyčerpalo.

  • Sauna drží v kondícii kožu - a vyzeráme mladšie. Koža, ako najväčší orgán ľudského tela, potrebuje regeneráciu. Ako starneme, viac a viac odumretých kožných buniek sa hromadí na povrchu a koža stráca elasticitu. Pár návštev sauny zlepšuje krvný obeh a teda aj tvorbu kože novej. Zároveň, rovnako ako u vlasov, aj mazové žľazy na celom tele sa prebúdzajú k činnosti. A to nesmieme chápať zle, to, čo mazové žľazy našej pokožke dodávajú, ju chráni a vyživuje!

Na čo pozor!

Všetkého veľa škodí, ale niekomu môže niečo škodiť aj v malom množstve. Aj keď neexistujú univerzálne pravidlá saunovania, ide pri ňom o princíp intenzívneho zahriatia, prudkého ochladenia a odpočinku. To však nemusí robiť dobre pri niektorých zdravotných stavoch.

  • Sauna má veľký vplyv na prúdenie krvi, takže problémy kardiovaskulárneho charakteru sú kontraindikáciou saunovaniu, resp. je potrebné veľmi opatrne. Osoby so srdcovým ochorením a/alebo osoby s vysokým tlakom by sa saunám mali vyhýbať.

  • Rovnako tak rôzne kožné ochorenia by mali byť pomyselnou stopkou pred saunou. Môže dôjsť k ich zhoršeniu, ale spoľahlivo vám poradí lekár.

  • Deti by sa mali saunovať veľmi opatrne, termoregulácia ešte nie je úplne vyvinutá a sú citlivejšie na zmeny teplôt. Takže áno, ale rozhodne nie do moc horúcich sáun.

  • Z ohľaduplnosti aj s ohľadom na vlastné zdravie by saunu nemali navštevovať ľudia s teplotou, prechladnutí alebo s inou infekčnou chorobou - infekcie a zápaly sa teplom zhoršujú, navyše je možné riziko nakazenia ostatných.

  • Veľmi opatrní by sme mali byť s požívaním alkoholických nápojov počas saunovania. Síce severskí matadori v saunách alkohol pokojne popíjajú, jeho vplyv na cievy a krvný obeh neradno podceňovať. Navyše v teple sa človek opije oveľa rýchlejšie!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku