Zobraziť přihlasovací formulár

Od flirtu k rozvodu. Čo všetko je nevera?

  • Publikované:
Od flirtu k rozvodu. Čo všetko je nevera?

Nech sa bránime, podvolíme alebo búrime, spoločnosť nám už pekných pár storočí významne odporúča byť si vo vzťahu (manželstve) verní. Aj to je dôkazom vyčlenenia ľudského druhu z ostatnej "prírody", pretože je to tradícia kultúrna, nie biologická. Ale ruku na srdce, čo pár, to iné pravidlá. A čo človek, to iné názory. Poďme sa pozrieť na to, čo všetko sa dá považovať za neveru.


Hriešna myšlienka

Áno, je to tak. Niektorí ľudia sa veľmi ťažko zmierujú s potenciálom, že ich partner po/myslí na niekoho iného. V tomto prípade je dokazovanie veľmi ťažké a tolerancia okolia veľmi malá.


Pastva pre oči

Nájdu sa aj ženy (muži o poznanie menej... ale možno len preto, že ženy sú celkovo v zatajovaní šikovnejšie), ktoré rozpáli do biela partnerovo obzeranie cudzích tváričiek. V tom lepšom prípade. Ale tu už narážame na polemiku - je rozdiel medzi relatívne nevinným obhliadnutím a nevkusným civením. Avšak v tomto prípade už je hodnotenie sporné.


Virtuálny svet
 

Virtuálna nevera je vlastne taká vsuvka posledných rokov. A tentokrát hrajú prim muži. Internet a ostatné mobilné technológie nám umožnili súkromnú a mnohokrát tiež anonymnú komunikáciu a to na akékoľvek témy. Sex po chatu, Skypu, sms? Nie je problém uskutočniť. A tu už je naozaj otázne, ako s odhalením takéhoto štýlu komunikácie partnera s niekým iným naložiť. Teoreticky o nič fyzického nešlo, ale formulované myšlienky, návrhy, nápady a opis realizácií sú skutočné až dosť.


Flirt naživo


Opäť sa dostávame k starému dobrému flirtovaniu. Komplimenty, pozvanie na drink, viac či menej vkusné narážky a možnosť kedykoľvek vycúvať. Flirt v doslovnom zmysle slova pohlavným aktom skončiť nemusí, mnohí si flirtovaním iba zvyšujú sebavedomie. Ponúka sa otázka: Prečo je nízke?


Sex na jednu noc

Akonáhle ide o reálny sex, ide o reálnu neveru. O čo ide pri sexe na jednu noc v skutočnosti je ale to, aká je miera tolerancie partnera. Boli by ste prekvapení, koľko z nás je ochotných sex na jednu noc tolerovať, zvlášť keď je hriešnikom muž. O ženskej motivácii k jednorazovým erotickým akciám sa stále vedú debaty. Kým u mužov môže naozaj ísť o akútne "odreagovanie", u žien to býva na rôznych úrovniach podvedomia inak.
 

Sex za peniaze

Prostitúcia je jednoduchšia, finančne väčšinou tiež menej náročný spôsob sexu na jednu noc. Lenže už sa nedá argumentovať tým, že „sa to jednoducho stalo“, pri sexe s prostitútkou je zámer jasný od začiatku a musí k nemu viesť vedomé rozhodnutie. V tejto situácii sa žena vyrovnáva s niekoľkými informáciami naraz, jej partner mal/má túžby, ktoré mu ona nechce/nemôže splniť, niekoho si na to zaplatil, a to ešte niekoho, o povolaní ktorého a súvisiacimi zdravotnými rizikami panujú isté predsudky. Ale išlo naozaj „len o sex“. Čo s tým?
 

Dobrodružstvo v rozprávke

Menej častou formou nevery sú dovolenkové romániky. Tie sú populárne najmä u žien, ktoré si napríklad vyrazia s kamarátkami na dámsku jazdu a prežijú nezabudnuteľné okamihy s nejakým domorodcom, prípadne iným turistom. Rizikové faktory sú predovšetkým jej spolucestujúci a ich sklon preberať horúcej kauzy s kdekým. Takéto avantúry končia väčšinou peknou spomienkou a po návrate priestorom pre snívanie „čo by keby“. Alebo tiež rozchodom.
 

Pomer

U pomerov mimomanželských (mimozväzkových) sme sa dostali na vyrovnanú pôdu. Vyhľadávajú ho a poddávajú sa mu ako muži, tak ženy. Ide vlastne o paralelný vzťah viac či menej naplnený. Prítomný je fyzický kontakt, často dlhodobé trávenie času (víkendy, dovolenky) a samozrejme tiež prísľuby do budúcnosti. V takýchto prípadoch už záleží len na kvalite, naplnení, morálke a spoločných záväzkoch. Rozhodnutia nebývajú jednoduché, ale paradoxne môžu byť „na prospech veci“ a ukončiť dlho nefungujúce vzťahy.
 

Trocha štatistiky na záver

Hoci sa to nemusí zdať pravdepodobné, nevera zapríčiňuje iba 10% rozvodov. Celých 40% potom nedostatok alebo absencia spoločných záujmov, priateľov a životných hodnôt. Otázka je, ako moc vedie jedno k druhému.

Zaujíma nás váš názor - ako veľmi ste tolerantní? Čo všetko ste schopní odpustiť, čo všetko nie a čo podľa vás vôbec nie je dôvodom ku znepokojovaniu? Podeľte sa!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku