Zobraziť přihlasovací formulár

Stévia - áno či nie?

  • Publikované:
Stévia - áno či nie?

300x väčšia sladivosť než repný cukor, nulová kalorická hodnota, zníženie hladiny cukru v krvi, zázrak pre diabetikov, stop kazivosti zubov! Toto všetko a ešte viac sľubuje skromná zelená rastlina stévia sladká, zvaná tiež stévia cukrová alebo medové lístky. Môžete si ju vypestovať sami na záhradke alebo si kúpiť produkty z nej vyrobené, napriek tomu o nej stále koluje plno nejasností a hmlistých informácií. Na jednej strane stoja zástancovia tejto rastliny, zdôrazňujúci jej prednosti, naproti tomu občas v tlači prebleskne informácia o jej škodlivosti. Kde je teda pravda? Máte sa stévie báť alebo ju s kľudom môžete zaradiť do svojho jedálnička?

Zoznámte sa, prosím

Stévia sladká (Stevia rebaudiana) je zelená trvalka pôvodom z južnej a strednej Ameriky, ktorá dorastá do výšky 50 až 100 cm. Je možné ju pestovať aj v našich podmienkach a dokonca aj množiť odrezkami, avšak pozor, obsah cukru v rastline záleží na teplotných a svetelných podmienkach. To znamená, že čím viac má rastlina slnečného svetla a tepla, tým sú jej lístky sladšie. Je možné ju tvarovať rezom, vetvičky znovu rýchlo obrazia. V slovenských podmienkach je výnos z jednej rastliny asi 500 g listov.

Za typicky sladkú chuť rastliny môžu dve chemické látky, steviocid a rebaudiozid. Sú to prírodné glykozidy, ktoré sa nemenia teplom, nepodliehajú kvaseniu ani zmenám pH. Steviou teda môžete sladiť aj pri kuchynskej úprave jedál, jej chuť ani vlastnosti sa nezmenia.

Použitie v minulosti a dnes

Prvé skúsenosti s využívaním stévie mali domorodé kmene indiánov v Paraguaji a Brazílii. Rastlinu používali na liečbu cukrovky, pálenie záhy aj ako ústnu vodu, podľa niektorých prameňov sa u príslušníkov kmeňa vôbec nevyskytoval zubný kaz. V 70. a 80. rokoch minulého storočia sa robili pokusy s pestovaním tejto rastliny vo veľkom rozsahu. Niekoľko desaťročí sa kultivuje a tiež používa v krajinách východnej Ázie vrátane Japonska, v Izraeli a v strednej Amerike. V USA je predávaná ako potravinový doplnok.

Prínosy pre vaše zdravie:

  • má nulovú kalorickú hodnotu

  • znižuje chuť na sladkosti, tabakové výrobky a alkohol

  • je to prírodný produkt bez konzervačných látok a farbív

  • znižuje riziko tvorby zubného kazu

  • zvyšuje citlivosť na inzulín, tým pomáha liečeniu cukrovky

  • pomáha pri chudnutí, cukrovke a ľuďom s kardiovaskulárnymi ťažkosťami

  • odoláva vysokým teplotám, môžete ju použiť pri varení aj pečení

Ak si uvedomíte, aké veľké percento populácie trpí obezitou a inými chorobami z prebytku, ponúka sa otázka, prečo stévia dávno nenahradila cukor. Po vlne popularity v 80. rokoch došlo v roku 1991 v USA k pozastaveniu používania stévie ako sladidla a rozpútaniu diskusií o bezpečnosti pre ľudské zdravie. Má sa za to, že za týmto rozhodnutím stoja záujmy výrobcov umelých sladidiel, zvlášť keď dlhodobé využívanie rastliny v histórii nepreukázalo možné negatívne pôsobenie. V roku 1995 Spojené štáty povolili použitie rastliny, ak bude označená ako potravinový doplnok.

V Slovenskej republike môžeme zohnať predpestovanú rastlinu alebo extrakty vo forme tabletiek, prášku alebo tekutiny.

Ako vlastne chutí?

Názory na obľubu stévie sa rôznia. Kým niektorí si bylinku obľúbili a pochutnávajú si na nej, iným prekáža práve jej špecifická príchuť, akýsi chuťový chvostík. Niekomu pripomína chuť sladkého drievka alebo umelého sladidla. Možno už ste sa s touto chuťou stretli, niektorí výrobcovia potravín ju používajú ako alternatívne sladidlo bežne. Možnosti použitia stévie sú rozsiahle, a keby vám chýbala inšpirácia, na trhu sa objavila aj tematicky zameraná kuchárska kniha.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku