Zobraziť přihlasovací formulár

Prekvapivé schopnosti „obyčajnej“ cibule

  • Publikované:
Prekvapivé schopnosti „obyčajnej“ cibule

Tiež beriete cibuľu ako základ všetkého varenia alebo ako niečo, čo vaše ratolesti vyberajú z omáčok a nátierok? Proste surovina, bodka? Nie je ale náhoda, že sa cibuľa v našich jedálničkoch drží už tisíce rokov (dokonca tvorila súčasť stravy staviteľov pyramíd!). Možno je načase sa na ňu pozrieť trošku bližšie. Okrem toho, že vie bojovať s kadejakým neduhom v domácnosti a pomáha v raste vlasom i napríklad obočiu, vie nám pomôcť v otázkach zdravia. A to zďaleka nie len trošku.

Cibuľa má schopnosť zvýrazňovať a dodávať chuť mnohých pokrmom, konkrétne v slovenskej kuchyni má miesto takmer nenahraditeľné. Ale keď sa pozrieme bližšie na to, čo obsahuje, zistíme, že ide o prekvapivý koktail extrémne podstatných vitamínov, minerálov a ďalších látok.
Obsahuje:

  • Vitamíny C, B6, B1, K a H

  • Kyselinu listovú

  • Vlákninu

  • Síru

  • Flavonoidy

  • Minerály, ako sú chróm, horčík, fosfor, draslík a vápnik

Cibuľa zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Obsahuje totiž flavonoid quercetin, čo je prírodný liek na riedenie krvi. Podobne pôsobí aj síra, ktorá je v cibuli v pomerne veľkom množstve.

Cibuľa môže znížiť hladinu „zlého“ a zvýšiť hladinu „dobrého“ cholesterolu.
A je to opäť quercetin, ktorý nepôsobí len proti zrážaniu krvi, ale reguluje aj hladinu cholesterolu. Pôsobí tak na zdravie nášho srdca, čo je jedna z najlepších vlastností cibule. Mimochodom, je pravdepodobné, že aj práve preto je cibuľa súčasťou inak tučných, tradičných českých jedál.

Cibuľa pomáha spomaliť rast nádorov. Cibuľa je bohatá na všemožné antioxidanty, ktoré sú známe svojimi protirakovinovými účinkami. Cibuľa je najviac spájaná s pomocou pri rakovine hrubého čreva, pažeráka, prostaty a žalúdka.

Cibuľa vylepší náladu a skvalitní spánok. Obsahuje totiž kyselinu listovú, ktorá mozgu pomáha prijímať dôležité živiny a tiež podporuje jeho prekrvenie. To má za následok vyššiu produkciu serotonínu a dopamínu, takže si vylepšíte náladu, spánok aj chuť k jedlu.

Cibuľa podporuje rast vlasov aj vlasovú pokožku. Je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje naše telo v produkcii kolagénu. Ale krásne pôsobí aj zvonka. O tom, ako, si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

Cibuľa odstraňuje z tela toxíny. Má v sebe množstvo aminokyselín, ktoré pomáhajú vyplavovať toxické látky z tela. Je extrémne prospešná na detoxikáciu pečene, pretože aminokyseliny, ktoré obsahuje, na seba viažu olovo, kadmium a arzén. Bráni tak ochoreniam vyplývajúcim z nahromadenia týchto toxínov v tele. Nie je to dobrý dôvod zaradiť ju do jedálnička?

Cibuľa sa stará o zdravie hrubého čreva. A nielen ako prevencia rakoviny. Je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje rast užitočných baktérií v črevách, slúži ako prevencia hnačky, ale aj ako prevencia závažných a bolestivých žalúdočných vredov.

Cibuľa znižuje hladinu krvného cukru. Čo je dobrá správa pre diabetikov. Chróm, minerál obsiahnutý v cibuli, podporuje produkciu inzulínu, a teda aj znižuje glykémiu. A v neposlednom rade tiež znižuje chuť na sladké!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku