Zobraziť přihlasovací formulár

Vysoký krvný cukor? Týchto 10 potravín vám ho pomôže znížiť.

  • Publikované:
Vysoký krvný cukor? Týchto 10 potravín vám ho pomôže znížiť.


Vysoký krvný cukor je tichý zabijak, ktorý ohrozuje veľkú časť modernej populácie. A pritom jeho hladinu máme vo väčšine prípadov doslova v rukách. Nikto z nás si nechce pripravovať podmienky pre cukrovku (dispozície pre ňu bývajú často dedičné), riziko vysokého krvného cukru často podceňujeme. Čo kolísanie krvného cukru spôsobuje? Ako funguje inzulín? A pomocou ktorých potravín môžeme s cukrom v krvi účinne bojovať?

Aby sme si uvedomili riziko, ktoré vysoký krvný cukor predstavuje, musíme trošku poodhaliť mýtus inzulínu. Napodiv, mnoho ľudí vníma inzulín ako niečo, čo telu škodí. Opak je pravdou - inzulín je hormón, ktorý transportuje živiny do našich buniek a zaisťuje, že hladina krvného cukru zostáva stabilná. Čo môže byť teda s inzulínom zle?

  • Telo môže mať poruchu samotnej tvorby inzulínu, nevie ho produkovať a vzniká cukrovka prvého typu. Vzhľadom na to, že toto je autoimunitné ochorenie, keď sa na neho včas nepríde, je pacient doživotne odkázaný na príjem inzulínu zvonku.

  • Cukrovka druhého typu, takzvaná cukrovka dospelých, vzniká rezistenciou voči inzulínu. Telo ho síce produkuje dosť (a niekedy až príliš), však nikto ho neberie vážne. A presne túto cukrovku si môžeme „vypestovať“ aj nevhodným životným štýlom.

Zlé stravovacie návyky, fajčenie, alkohol, nedostatok pohybu, to všetko sú rizikové faktory vzniku cukrovky. Máte vysoký krvný cukor? Nasledujúcich 10 potravín vám ho pomôže prirodzenou cestou znižovať. Všeobecne platí, že spoločným menovateľom potravín regulujúcich hladinu krvného cukru, sú bielkoviny, vláknina, minerály (vápnik, draslík, horčík a železo).

  • Špenát. Obsahuje veľmi prospešné aminokyseliny a na zeleninu tiež nebývalé množstvo bielkovín. Je bohatý na minerály, ako sú vápnik, horčík a draslík, znižuje krvný tlak, je veľmi bohatým zdrojom vlákniny. Vláknina, proteíny a minerály pomáhajú balansovať hladinu inzulínu, teda aj krvného cukru.

  • Avokádo. Nie je superpotravinou len tak pre nič za nič. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, aminokyseliny, vlákninu, z vitamínov predovšetkým B a minerály horčík a draslík. Vďaka obsahu tukov skvele nahrádza napríklad majonézu, maslo alebo syry, teda to, čomu by sa mali diabetici vyhýbať.,

  • Vajíčka. Vajíčka majú nezaslúžene ako potravina zlú povesť. Vedia byť ale veľmi dobrou potravinou pri rôznych typoch diét. Obsahujú množstvo proteínu, zdravých tukov, a predovšetkým vitamínov D a B12. Zároveň sú pre telo veľmi ľahko stráviteľné (predovšetkým v úprave natvrdo).

  • Brokolica. Brokolica je doslova napchatá zdravými vecami, ktoré krvný cukor znižujú. Predovšetkým ide o nálož vlákniny, ktorá vlastne znižuje glykemický index ostatných potravín. Jednoducho povedané, vláknina spomaľuje proces transformácie všetkého jedla na glukózu, ktorú telo využíva na energiu. Cítime sa dlhšie sýti a telo má viac času zužitkovať ostatné dobré látky.

  • Biely jogurt. Prírodný a tučný biely jogurt (gréckeho typu) je skvelým alternatívnym zdrojom bielkovín a laktobacilov, reguluje trávenie, pomáha procesovať ostatné jedlo. Tiež znižuje akútnu chuť na sladké alebo inak nezdravé potraviny.

  • Mandle. Okrem zdravých tukov obsahujú i na orechy a semienka nezvyklé množstvo bielkovín. Tiež ale draslík a horčík, minerály, ktoré prirodzene pomáhajú regulovať okrem iného aj hladinu krvného cukru.

  • Chia semienka. Vláknina, aminokyseliny, horčík, vápnik a železo. Chia semienka sú veľký zázrak v maličkom balení, nie nadarmo sa okolo nich v posledných rokoch vytvoril doslova kult. Majú nezastupiteľnú úlohu v zdravej výžive aj hydratácii a okrem iného pomáhajú regulovať krvný cukor.

  • Jačmeň. Určite už sa okolo vás vyskytlo mnoho ľudí, ktorí pravidelne užívajú a pijú mladý jačmeň. Hoci nie je úplne nejvábnější, je to jedna z najlepších vecí, ktorú môžete pre telo urobiť v rámci detoxikácie, ale tiež pre zdravú glykémiu. Aminokyseliny, vláknina, vitamíny a minerály, ale navyše aj chlorofyl, čo je jedna z najzanedbávanejších látok pri boji s vysokým krvným cukrom.

  • Losos, tuniak a ostatné morské ryby z chladných vôd. Prečo sú morské ryby zdravé, to už snáď vedia všetci. Zdravé tuky, bielkoviny, horčík a draslík, opäť dokola - funguje to aj na krvný cukor. Okrem iného, samozrejme!

  • Šošovica. Šošovica obsahuje látky nevyhnutné pre zdravú hladinu krvného cukru, a to v enormnom množstve. Navyše tým, že ju konzumujeme prakticky samotnú, dostane sa nám do tela veľa vlákniny, železa a draslíka. Šošovica je nečakane tiež výbornou potravinou na detoxikáciu organizmu, obsahuje veľa antioxidantov a, na rozdiel napríklad od kvalitných morských rýb, je veľmi dostupná.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

kačiatko 8. 7. 2016, 16:50
(Y)