Zobraziť přihlasovací formulár

Ako zahnať depresiu a úzkosť jedlom?

  • Publikované:
Ako zahnať depresiu a úzkosť jedlom?

Napadla vás čokoláda, zmrzlina a alkohol? Nie, to naozaj neodporúča nikto. Úzkosti a depresie, ktoré nie sú zapríčinené organickými poruchami, máme dosť vo vlastných rukách. Často vznikajú zo životného štýlu, z ťažkostí, s ktorými sa denne vyrovnávame, zo stresu, ktorému čelíme. Vonkajšie prostredie máva s našimi potrebami rôznych látok, ktoré nájdeme v niektorých potravinách, ale často sa nám ich nedostáva. A to depresiu a zlú náladu prehlbuje. Čo teda potrebujeme?

Pri úzkostných a depresívnych stavoch je rozbúrená predovšetkým naša hormonálna hladina. Potrebujeme ju upokojiť, dodať potrebné živiny nutné na správne fungovanie tela a pokrytie jeho zvýšených potrieb v období stresu a psychickej námahy.

Tip Mimibazara: Pri psychickej nepohode sa snažte vyhýbať potravinám s vysokým glykemickým indexom (sladkosti, fast food a pod.)

Celozrnné pečivo. A ďalšie potraviny s vysokým obsahom vlákniny a karbohydrátov. Pečivo aj cestoviny obsahujú veľa škrobu, ktorý stimuluje produkciu serotonínu, hormónu dobrej nálady, relaxuje váš mozog i svaly. Navyše rýchlo a výdatne utíšia hlad, ktorý býva často príčinou zlej nálady, navyše majú relatívne nízky glykemický index. Máte zlú náladu? A neškvŕka vám v bruchu?

Tmavá čokoláda. Aj keď mliečna čokoláda môže prispieť k stavom depresie (práve kvôli vysokému glykemickému indexu, telo dostane príval energie, ktorý rýchlo opadne, čo je stres), tá horká naopak. Obsahuje veľa antioxidantov, ktoré stimulujú produkciu endorfínov a serotonínu.

Bobule. Opäť - antioxidantová bomba. Čučoriedky, ríbezle, maliny, jahody... na čo si spomeniete. Nielen, že bojujú proti voľným radikálom a napríklad vzniku rakoviny, ale pomôžu vám tiež od zlej nálady, depresií i úzkosti.

Vlašské orechy. Sú potravou pre mozog. A mozog je psychickou záťažou maximálne vyčerpaný. Bielkoviny, vláknina, vitamíny a minerály sú jedna vec, ale nenasýtené mastné kyseliny sú to, prečo vlašské orechy nasadzujeme do boja proti depresiám.

Morské ryby. A to z rovnakého dôvodu ako vlašské orechy. Potrava pre mozog, ale vďaka obsahu horčíka tiež relaxácia pre telo, svaly, spánok... Ryby vedia pomáhať s cirkuláciou krvi, miernia zápaly a celkovo prospievajú organizmu. A v zdravom tele zdravý duch, že?

Listová zelenina. Zelené šaláty, špenát, kel kučeravý, ľadový šalát... všetko z tohto druhu potravín, je pravdepodobne to najzdravšie, čo sa v našom okolí vyskytuje. Zložky v nich obsiahnuté extrémne podporujú imunitný systém, ale prejavujú sa aj na psychickom stave.

Semienka všetkého druhu. Tekvicové, Chia, slnečnicové... aké len máte radi. Ich najväčšia výhoda v boji proti depresívnym stavom sú nenasýtené mastné kyseliny, ale napríklad tie tekvicové obsahujú navyše l-tryptofán, ktorý je prekurzorom melatonínu, ktorý potrebujeme na kvalitný spánok, a zároveň podporujú zvýšenie hladiny serotonínu.

Fazuľa. Vieme, že strukoviny všeobecne sú veľmi zdravé, fazuľa má vysoký obsah bielkovín, železa, správnych sacharidov, vlákniny a to všetko s minimom cholesterolu. A ako prospieva nálade? Je to predovšetkým vďaka obsahu selénu a kyseliny listovej.

Avokádo. Avokádo sa vyskytuje medzi potravinami, ktoré tak nejako pomáhajú na všetko. K dobrej nálade avokádo prispieva svojim obsahom nenasýtených mastných kyselín, potrave pre mozog, ale aj spomínaného tryptofánu a folátu, prírodnej kyseliny listovej.

Šampiňóny. Hoci nemusia byť vaše najobľúbenejšie, šampiňóny dodávajú telu veľmi zdravé baktérie, ktoré pôsobia v zažívacom trakte. Zaujímavosťou hormónu dobrej nálady sérotonínu je to, že sa vyskytuje aj v tráviacej sústave, ktorej činnosť reguluje (preto jeho nedostatok pri stresoch a úzkostiach môže spôsobovať žalúdočné problémy). Šampiňóny a hríby sa pekne starajú o správnu funkciu nášho tráviaceho traktu a môžu tak mierniť prejavy nedostatku serotonínu v tele.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku