Zobraziť přihlasovací formulár

Odkazy rodičov z prázdneho hniezda

  • Publikované:
Odkazy rodičov z prázdneho hniezda

Všetci rodičia veria, že si zapamätajú každý z kľúčových momentov v živote svojich detí. Že spoločné prežívanie, zážitky a udalosti sú poklad, ktorý im nikdy nikto nevezme. Aké sú ale skúsenosti rodičov, ktorí už žijú v takzvanom prázdnom hniezde? Čo by oni poradili mladým rodinám, u ktorých je odchod detí z domu ešte hudbou budúcnosti?

Skúsenosti sú neprenosné, aby sa človek poučil, musí si všetko odžiť sám. Vo výchove detí a trávení času s nimi by ale bolo dobré urobiť výnimku, zastaviť sa a započúvať sa do rád a postrehov, ktoré prinášajú rodičia detí, ktoré už dávno deťmi nie sú. Zato sú ale preč z domu, zostali po nich prázdne postele, občasné telefonáty a ešte občasnejšie návštevy. Čo by robili, urobil inak alebo nerobili vôbec? Ako by sa im s „prázdnym hniezdom“ vyrovnávalo lepšie?

Čím sú deti staršie, tým viac si uvedomujete, aký je čas s nimi vzácny. Malé dieťa máte stále „na krku“ a tešíte sa, až vám od nich niekto pomôže? Čím sú deti staršie, tým viac majú vlastný život. Hranice 18 rokov a formulácia „kým si pod mojou strechou“ jednoducho nebudú platiť navždy.

Spoznajte ich priateľov. Povzbudzujte svoje deti, aby si vodili kamarátov domov. Vďaka ich priateľom sa o svojich deťoch dozviete viac, než by ste si mysleli. Vypočujete si ich názory, keď vedia, že nie sú ničím limitovaní, uvidíte, ako sa správajú, ako veľmi sú empatickí a aký je ich humor.

Jedzte spoločne. Urobte z jedla spoločnú udalosť, kde si všetci vypočujete o tom, aký deň mali ostatní. Skúste nedopustiť, aby sa z vášho rodinného života vytratili spoločné stretnutia. Jedlo je pre to skvelá príležitosť.

Zúčastnite sa všetkého. Športového zápasu, odovzdávanie cien, tanečných, osláv narodenín. Je možné, že si potom uvedomíte, že vaše dieťa vás nemalo ako chápať a ako si vašu neprítomnosť ospravedlniť. Aj keď neskôr možno áno, vo chvíli prázdneho sedadla možno ešte taký aparát nemá. A vás to bude mrzieť. Nie preto, že ste predohry nevideli, ale preto, že vaše dieťa na nich nevidelo vás.

Ak vám dieťa povie tajomstvo, nikomu ho nehovorte. To sklamanie si neviete predstaviť. Pretože ono sa to k nim dostane späť, to sa v živote moc nemení. Aj keď z vašej perspektívy o nič nejde, vaše dieťa ešte to porovnanie nemá. A zrada od najbližšieho človeka ho nenaučí nič iné, než pred vami držať tajomstvo.

Odpojte sa, keď ste spolu. Práca, práca, práca. Online vek je pre všetkých, ktorí vychovali deti ešte v minulom tisícročí, stelesnenou nočnou morou. Je ťažké vybalansovať prácu, partnerský vzťah, rodinu, koníčky a deti. Ale je veľmi nepravdepodobné, že by bol akýkoľvek pracovný mail dôležitejší než uspávanie vášho dieťaťa.

Pomáhajte deťom s objavovaním seba samého. Talenty, záujmy, zameranie, nič nie je zle. Ak vaše dieťa rado kreslí, ale vy z neho chcete mať volejbalistu, skúste to vyriešiť. Zdravý a sebavedomý človek vie vyvážiť požiadavky okolia a vlastnú sebarealizáciu, a je práve na rodičoch, aby dali deťom najavo, že nadchnúť sa pre niečo je v poriadku, ale že každá dráha stojí aj úsilie.

Buďte láskaví. Ak vás vaše dieťa objíme, nikdy ho nepúšťajte ako prvý.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku