Zobraziť přihlasovací formulár

Ako spriateliť deti so zeleninou

  • Publikované:
Ako spriateliť deti so zeleninou

Áno, všetci chceme svojim deťom pripravovať výdatné jedlá, radosť z toho, že im chutí, býva neopísateľná. Zároveň je potrebné vybalansovať pomer zdravých zložiek. Pretože zďaleka nie všetko, čo deťom chutí, je zdravé, a to, čo je zdravé, často deťom nechutí. Ako z toho von? Existuje pár malinkých trikov, ako dieťatko obalamutiť a prinútiť ho zjesť zeleninu, aj keď sa predtým stavalo na zadné.

Päť porcií ovocia a zeleniny denne? O takej odporúčanej dávke vitamínov sme už počuli. Ale to je pre väčšinu rodičov v kategórii scifi. Ako sa tomu čo najviac priblížiť?

Z jedla zábava. Nikto po vás nemôže chcieť, aby ste po upracovanom dni chystali z ovocia a zeleniny postavičky z obľúbených kreslených filmov. Ale „servírovanie“ zeleniny v zábavných formách prináša úžitok, vykrojené srdiečka, hviezdičky alebo poskladaná tvár vie urobiť divy.

Dajte možnosť voľby. Niekedy deti odmietajú jesť len z dôvodu potreby kontroly nad situáciou. Zmeňte teda parametre - dajte viac druhov zeleniny do misiek a nedávajte otázku Dáš si zeleninku?, ale Dáme si mrkvu, uhorku alebo kaleráb?

Varíme spolu. Keď deti pomáhajú s prípravou jedla, často majú väčšiu chuť ho aj zjesť. Vymyslite spôsob, ako sa môže vaša ratolesť zapojiť do prípravy zdravého jedla. Kúpte bezpečné detské nožíky a nechajte ju krájať mäkkú zeleninu, spoločne umývajte, mixujte, chystajte na tanier...

Odmena...? Nie každý je zástancom tejto metódy, vyslúžiť si za zjedenú zeleninu odmenu je trošku na hrane. Dieťa totiž získava dojem, že jesť zeleninu je niečo nepríjemné, čo treba kompenzovať. Ide to ale trošku poupraviť - čo takto odmena za vyskúšanie dvoch nových druhov zeleniny? Alebo „zeleninový týždeň“ - každý deň nový druh?

Nakupujte spolu. Je to podobné ako s chystaním jedla. Dajte si v obchode pravidlá - dnes ťa nechám vybrať si dva druhy ovocia a dva druhy zeleniny, ktoré potom zjeme. Akonáhle je dieťa súčasťou rozhodovacieho procesu, vezmete mu nástroj vzdoru.

Budeš ako *** (doplňte sami). Na súčasnú generáciu asi už nebude platiť príslovie o svaloch Pepka Námorníka, ale princíp zostal. Po vitamínoch krásne rastú vlásky, budeš ich mať ako Locika. Vďaka mrkve uvidíš rovnako dobre ako Superman. A tak ďalej.

Voľba je zábava. A to nielen v obchode. Recept, riad, pomoc s prípravou, servírovanie... Nechajte dieťa zapojiť sa do čo najviac procesov, majte radosť z výberu (ktorému ste samozrejme urobili predvýber). Aj to, že si dieťa bude môcť vybrať tanierik, z ktorého uhorku zje, má vplyv na to, s akou chuťou to bude robiť.

Všetky farby dúhy. A nielen farby, ale aj tvary, textúry a chute. Zelenina má veľkú výhodu, na výber je obrovské množstvo jej druhov. Hrajte si pri servírovaní aj s farbami. Skúste trebárs deň v jednej farbe, ideálne obľúbenej.

Pozvite kamarátov. Určite ste si všimli, že správanie detí sa extrémne mení, ak sú v spoločnosti svojich kamarátov (to naše napokon tak trochu tiež). Môžete to využiť vo svoj prospech. Má vaše dieťa kamaráta, ktorý je zeleninu? Pozvite ho na desiatu, nechajte ich spolu si hrať a servírujte toľko vitamínov, koľko sa len zmestí.

Prečo? Tak častá otázka, ktorá dokáže vytočiť dobiela každého rodiča. A Prečo jesť zeleninu? je otázka, ktorej sa asi nevyhneme. A odpoveď Pretože je zdravá, býva často neuspokojivá. Tak to poďme vziať konkrétne, niečo dodá silu, niečo zlepšuje zrak, po niečom rastú svaly, vlasy, po inom sa zase dobre spí. Troška pravdy, troška rozprávok.

Bláznivé mená. Deti milujú skomoleniny. A tu je priestor na vašu kreativitu, pomenujte spoločne jednotlivé druhy tak, aby sa vaše dieťa už len pri jeho vyslovovaní bavilo. Môžete zapojiť mená vitamínov alebo príbuzných, názov skomoliť alebo mu dodať prívlastok, predstavivosti sa medze nekladú.

Iná forma, iná chuť. Ak vášmu dieťaťu nechutí dusená mrkva, ešte to neznamená, že nemá rado mrkvu. Trebárs mu bude chutiť nastrúhaná, grilovaná alebo surová vcelku.

Jedlo nie je boj. A nemalo by sa ním ani stávať. Ak vidíte, že dieťatko jednoducho stonkový zeler jesť nebude, tak ho jesť nebude. Alternatív je veľa, ciest, ako sa k nim dopracovať, tiež. Každý má právo na vlastné chute a ako rodičia sami moc dobre poznáte, kedy ide o nezmyselný vzdor, a kedy o reálnu nechuť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku