Zobraziť přihlasovací formulár

Maličkosti, ktoré vám zmenia život

  • Publikované:
Maličkosti, ktoré vám zmenia život

Každý má v živote nejaké ciele. Čím sú ale menej konkrétne, tým horšie sa dosahujú. Byť zdravší, šťastnejší, mať viac energie, lepšie spať, tešiť sa z ľudí a vzťahov okolo seba... to znie krásne, ale ako to dosiahnuť? Pomaly a po malých krôčikoch. Máme pre vás zoznam maličkých zmien, ktoré si nijako nenárokujú čas, energiu ani peniaze, ale mnohé prinášajú.

Pre svoje psychické i fyzické zdravie nemusíte nutne zmeniť jedálniček, zariadiť si terapiu a päťkrát týždenne cvičiť (nie, že by to boli zlé veci, naopak). Všetko je otázkou času, peňazí, ale tiež odhodlania, sebaovládania a pevného rozhodnutia. Čo tak skúsiť meniť život pomalinky? A na skúšku? Máme pre vás 18 tipov na to, ako sa cítiť po všetkých stránkach lepšie.

Fyzické zdravie

  • Vypite každé ráno pohár vody. Hneď po prebudení, aspoň pol litra. Pitný režim často zanedbávame, buď máme málo vody, alebo spoločne s ňou prijímame aj veľa vecí, ktoré nepotrebujeme (malinovky, džúsy, ale aj čaj, káva...). Pohár vody ráno, naštartuje váš metabolizmus a doplní tekutiny, ktoré sme po zhruba ôsmich hodinách spánku stratili.

  • Choďte. Zaparkujte auto čo najďalej od domu, choďte na električku o zastávku ďalej. Nie je nič zdravšie, než začať deň chvíľkou ostrej chôdze. Malá ranná prechádzka môže byť efektívnejšia než popoludňajšie cvičenie v posilňovni - naštartuje vás totiž hneď skraja dňa a celý deň máte rýchlejšie spaľovanie.

  • Jedzte surové ovocie alebo zeleninu ku každému jedlu. Nie len kvôli tomu, že budete mať v tele viac vitamínov, ale predovšetkým kvôli vláknine. A to obzvlášť, ak máte nedostatok pohybu, vláknina je dôležitá na trávenie a správnu funkciu zažívacieho systému. A budete sa dlhšie cítiť sýti.

  • Každú hodinu sa ponaťahujte. V práci, doma, ak viac sedíte než sa hýbete, nastavte si budík a každú hodinu vstaňte, natiahnite sa, predkloňte, dotknite sa zeme a urobte niekoľko hlbokých nádychov a výdychov. Rozproudíte si krv, čo je dobré pre kardiovaskulárny systém, svaly i hlavu.

  • Noste so sebou vrecúško orechov. Všade, kamkoľvek a kedykoľvek. Orechy sú skvelým a hlavne zdravým zdrojom energie, ktorú občas potrebujeme doplniť akútne. V takých chvíľach síce máme predovšetkým chuť na sladké, ale skúste sa premôcť a zjesť hrsť (takmer akýchkoľvek) orechov. Dodáte si do tela zdravé tuky a bielkoviny, veľa minerálov a úžitok bude oveľa väčší ako z pol tabuľky čokolády.

Psychické zdravie

  • Klaďte otvorené otázky. Ako kolegom, tak partnerovi, deťom. Oveľa viac sa dozviete a ľudia budú presvedčení, že o nich máte úprimný záujem. Skúste formulovať otázky inak, než aby sa na ne dalo odpovedať len Áno/Nie. Napríklad - ... a ako by si to riešil ty? Čo si myslíš o...? Akú máš skúsenosť s...? Kultivujete tak vlastnú empatiu, získate nové perspektívy, vaša hlava bude viac otvorená.

  • Majte po ruke vlastnú kreativitu. Niekedy človek zanedbáva svoju potrebu tvoriť. Tá neprichádza pravidelne, jedenkrát za deň alebo týždeň, ale občas sa o slovo prihlási. Skúste mať pripravený blok a ceruzku, plastelínu, hudobný nástroj, pletacie ihlice, vodové farby, tuš, uhoľ... proste čokoľvek, čo máte radi.

  • Skúste si pre seba nájsť každý deň pár minút v tichu. Nemusíme tomu hovoriť meditácia, netreba sedieť so skríženými nohami a mručať so zavretými očami. Len sa posaďte, nič nerobte a buďte chvíľu sami s myšlienkami. Naozaj stačí pár minút, ani to nemusí byť desať. Dokonca ani päť. Ale zato každý deň.

  • Zapíšte si deň. Tým nemáme na mysli písať si denník, ale napísať pokojne v bodoch pred spaním, čo sa za deň stalo, čo sa podarilo, čo nie, kto vám urobil radosť, komu vy, kto vám ublížil, komu možno vy. Takýto druh systematizovaného písania a „vyčistenie hlavy“ preukázateľne redukuje úzkosti a depresie, pozitívne ovplyvňuje aj kvalitu spánku. A ak sa vám nechce písať, nahrajte sa na diktafón alebo do mobilu. Ďalej už nie je potrebné to ani počúvať, ani čítať, ani editovať. Ide iba o proces, ten samotný je výsledok.

Produktivita

  • Zahrajte si na svojho hrdinu. Skúste si predstaviť vlastný vzor, určite ho máte. Keď sa dostanete do ťažkej situácie, buďte on/ona. Povedzte si, ako by asi reagovali, aká by bola reakcia hodná vášho obdivu? A pokúste sa ju nasimulovať, vezmite rolu, hrajte. Vedomie, že vlastne nevystupujete sami za seba, vám dodá neskutočnú sebaistotu.

  • Než odídete z práce, skúste si napísať, čo ste urobili a čo treba urobiť zajtra. Päť minút, ktoré budete venovať systematizácii práce, vám extrémne uľaví od nervozity, ktorá môže prameniť práve z neistoty, čo prinesie ďalší deň.

  • Vypnite si v práci všetky notifikácie. Ak je to možné. Odvádzanie pozornosti od práce, či už preskakovaním z jednej úlohy na druhú, alebo riešením osobných vecí, môže vašu produktivitu znížiť až o polovicu.

  • Odpovedajte na pozvanie slovami „Skontrolujem si kalendár a dám vedieť“. Neunáhlite sa s prijatím ani odmietaním pozvaní, ktoré majú čo do činenia s vašimi pracovnými vzťahmi a kariérou. Dajte sami sebe čas na zváženie príležitostí, pre a proti, užitočnosti. Nezabudnite ale skontrolovať kalendár a dať vedieť.

Vzťahy

  • Každý deň zavolajte, napíšte správu alebo email jednému členovi rodiny alebo niekomu z priateľov. Kontakt s ľuďmi nebol nikdy jednoduchší, než je teraz, napriek tomu k odcudzeniu dochádza oveľa častejšie. Môže za to práve tá možnosť - keby chcel, tak sa ozve sám, veď má možnosť úplne rovnakú ako ja. Buďte to vy, kto sa ozve. Stačí pár minút a vaše vzťahy ožijú.

  • Nezabudnite hovoriť ďakujem. A písať to. Viete, akú radosť urobí ľuďom malinký lístoček, ktorý nájdu na stole, na posteli, na chladničke, pri desiate? Napíšte deťom, že ďakujete, že ste sa spolu mohli tak krásne zasmiať, partnerovi, že stál pri vás, kolegovi, že vás podporuje, priateľom, že sú s vami. Aspoň raz týždenne. A zďaleka nie len preto, aby ste niekomu urobili radosť. Píšte ďakujem predovšetkým preto, aby ste videli okolo seba veci, za ktoré je možné poďakovať.

  • Rovnako, ako v práci, doprajte si aj v medziľudských vzťahoch čas na odpoveď. Aj samotná päťsekundová pauza môže byť rozdielom medzi dobrým a zlým koncom. Odpovedajte, až keď druhý svoju výpoveď dokončí, neskáčte do reči, premýšľajte. Trénujte pravidlo piatich sekúnd, aj keď sa vám bude zdať, že vyzeráte divne, keď mlčíte. Stojí to za to.

  • Skúste na konci dňa, namiesto aby ste ležali v posteli a hlavou vám utekali myšlienky ako splašené, myslieť na všetko, čo sa cez deň stalo, a za čo ste vďační. Táto formulácia je celkom šalamúnska, pretože to nemusia byť vždy nutne pozitívne veci. Uvidíte, ako je zozačiatku ťažké prísť na päť vecí. Ale postupne sa ich naučíte všímať už počas dňa. A večer to bude nielen jednoduchšie, ale päť vám ich nebude stačiť.

  • Darujte. Ideálne priamo. Kúpte sem tam bezdomovcovi jedlo, doneste staré šaty do zberných kontajnerov, dajte k odpadkovým kontajnerom do dôstojných škatuliek jedlo, ktoré nespotrebujete s odkazom pre niekoho, kto by si ho chcel vziať, kúpiť vrece granúl pre psí útulok. Darovať nezištne je niečo, na čo ľudia u nás ešte nie sú moc zvyknutí, racionálny prístup hrá veľkú úlohu. Ale stačí to vyskúšať, dobre si vybrať účel, a maličká suma alebo skutok prinesú veľké uspokojenie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku