Zobraziť přihlasovací formulár

18 znamení, že máte doma spriaznenú dušu

  • Publikované:
18 znamení, že máte doma spriaznenú dušu

Môžeme veriť tomu, že nám bol pre život proste niekto určený, že máme druhú polovičku, ktorá k nám pasuje, a bez ktorej náš životný príbeh nemôže mať šťastný koniec. Ale aj s menej fatálnym prístupom to poznáme, s niektorými ľuďmi je nám proste dobre, v ich spoločnosti zapadnú všetky kolieska tam, kde majú byť, a otáčajú sa bez problémov. Ideálne celý život.

Skvelý partner je ten, ktorý nás dopĺňa. A ideálny partner je taký, ktorý z nás svojou prítomnosťou a láskou robí lepšieho človeka. Aj keď to tak zozačiatku vôbec nemusí vyzerať. Začiatky vzťahov dvoch dokonale kompatibilných ľudí zďaleka nemusia byť jednoduché. Ale, ako dva kúsky skladačky, keď nájdete tú správnu polohu, dieliky zapadnú na miesto a snáď už sa nikdy nerozpoja.

Jednoducho to viete. Hlboko vnútri viete, že ste si súdení. Chcete realistickejšiu formuláciu? Viete, že o seba nechcete a nemôžete prísť. Hoci by každý potreboval racionálnejšie dôvody, také veci sú plne v moci intuície.

Stretli ste sa v pravý čas. Nielen kompatibilita osobností, ale aj životných dráh je podstatná. Stretnúť toho istého človeka inokedy, v nepriaznivejšej vzťahovej, psychickej alebo pracovnej situácii, k splynutiu by prípadne ani nedošlo. Správne načasovanie je pol šťastia.

Vaše cesty sa skrížili už skôr. Je to často schopnosť a možnosť pozrieť sa na druhého inými očami, vo svetle vlastných nových skúseností a veku, ktoré vám dajú priestor toho druhého vidieť naozaj. Uvedomiť si jeho kvality prostredníctvom kontrastu.

Viete spolu mlčať. A nikomu to nevadí. Keď si obaja čítate knihu, idete spoločne autom, alebo len tak ležíte v zime pod teplou dekou. Slová nie sú to hlavné, čo vás spája.

Počujete vzájomne svoje myšlienky. Nie, naozaj nehovoríme o niečom nadprirodzenom. Ale vedieť, na čo ten druhý myslí aj vo chvíli, keď nič nepovie, sa stáva. A je to práve sžitím a súznením, podobnými reakciami na situácie, vaše asociácie sú synchronizované, dochádzate k podobným výsledkom, všímate si rovnakých vecí.

Cítite bolesť toho druhého. Idete životnou cestou čiastočne v stopách toho druhého. Nielen, že partnerov stres, obavy a bolesť vidíte, ale cítite ho spoločne s ním. Ale platí to aj pre pozitívne emócie. Vedieť spoločne prežívať je veľká vec.

Poznáte partnerove chyby a uvedomujete si ich benefity. Hoci sa to zdá ako nezmysel, každá zlá vlastnosť má svoj pozitívny efekt. Je váš partner tvrdohlavý? Bude zároveň tiež rozhodný. Ak máte doma preorganizovaného priateľa, pravdepodobne sa vám nikdy nestane, že zabudnete napríklad zaplatiť nejaký účet. Pozerať sa na chyby druhého a vidieť zároveň ich prínosy je veľké znamenie harmónie.

Zdieľate životné ciele. Ste na rovnakej strane, ak ide o hodnoty, etiku, ciele a zámery. Vaše cesty, ako ich dosiahnuť, môžu byť rozdielne, ale ak ide o výsledok, chcete sa stretnúť.

Nebojíte sa o veciach hovoriť. Nemáte strach, že je niečo tak veľký a delikátny problém, že by ste ho spoločne nevyriešili. Preto sa ani samotnej argumentácie, hoci ju mnohí nazývajú hádkou, nebojíte.

Nemáte strach z nedostatku času na seba. Chodíte trikrát týždenne na tenis, chcete mať dámsku jazdu alebo stráviť víkend u rodičov, váš partner to rešpektuje a nijako vám to neznepríjemňuje. Čo samozrejme platí vzájomne. Priestor na využitie času podľa vlastných potrieb je jedna z najcennejších vecí, ktorú si vo vzťahu môžete dať. A so spriaznenou dušou to ide úplne samo.

Nemáte dôvod žiarliť. Ak niekto žiarlivosť vo vzťahu obhajuje ako zdravú vec, pravdepodobne nezažil pocit istoty, ktorá je vzájomná. Vedomie, že ani jeden nikoho iného nechce. Čo však samozrejme neznamená, že nemá príležitosť. Ale vedomie hodnoty toho, čo medzi vami existuje, nie je len záchranná brzda, je to úplná výluka z nevery.

Rešpektujete svoje odlišné názory. Spriaznené duše so sebou nemusia vždy súhlasiť, niekedy sú spriaznené duše svoje vzájomné opaky. A niekedy to môže byť náročné, najmä v prípadoch, keď ste nútení nechať druhého, aby vás doplnil. Stále máte vlastný názor aj presvedčenie, ale hlboký rešpekt k partnerovi vás donúti počúvať a pochopiť rozdiely.

Nenadávate, nekričíte, nevyhrážate. Samozrejme, že cítite zlosť, sem tam sa na seba jednoducho naštvete. Ale neubližujete. A nestrácate rešpekt.

Dávate, pretože chcete, aby bol váš partner šťastný. Nie preto, že chcete, aby vám to oplácal. Dávanie je vo vzťahoch veľmi delikátna vec, často vedie k závislosti, podriadenosti a zneužívaniu. U spriaznených duší nikdy.

Viete, ako sa ospravedlniť. Ospravedlniť sa nebýva jednoduché. Ale ešte ťažšie je priznať si, že sme (hoci treba nechtiac) ublížili niekomu, koho milujeme. Ale spriaznené duše vedia, čo ich slová alebo činy spôsobili. A vedia sa ospravedlniť - adekvátne a v správny čas.

Vzali by ste sa znova. Aj po ťažkých časoch, ktoré ste spolu prešli, by ste nemenili. A nielen, že by ste nemenili, ale aj teraz by ste si ho vybrali zas.

Spoločne sa dopĺňate. Nikto nie je dokonalý, každý má slabiny i silné stránky, dobré a zlé vlastnosti. Dôležité je, aby ste sa v nich vzájomne nielen chápali, ale aj doplňovali. Vašu slabinu vie nahradiť partnerova silná stránka. Protiklady sa priťahujú a znamená to len situáciu, kedy sa vám páči človek, ktorý má vaše chýbajúce kúsky.

Prinášate si pokoj. Nech už je váš deň akokoľvek náročný, neviete si predstaviť nič a nikoho, kto vás upokojí, uvoľní váš stres a v ktorého náručí budete vedieť, že je vlastne všetko v poriadku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku