Zobraziť přihlasovací formulár

6 dôvodov, prečo si začať s avokádovým olejom

  • Publikované:
6 dôvodov, prečo si začať s avokádovým olejom

Pomáha pri diéte, mierni celulitídu, prospieva zdraviu, udržuje čistú a vyživenú pleť, chráni pred voľnými radikálmi, ošetruje pleť a mnoho ďalšieho. O čom je reč? To všetko dokáže avokádový olej. V našich končinách ešte nie je úplne bežné používať exotické oleje pri varení alebo starostlivosti o telo, ale avokádový olej si pomaly nachádza cestu do našich domácností. A oprávnene.

Vybavíte si, čo nosil na svojej hlave rímsky cisár a čím bol odmeňovaný víťaz olympijských hier? Správne, vavrínovým vencom. Málokto však vie, že z rovnakej čeľade Lauraceae (Vavrínovité) spolu s bobkovým listom a škoricou pochádza ďalší užitočný príbuzný. Áno, avokádo.

Zvláštna a jedinečná chuť

Keď sa povie
avokádo (Persea Americana), určite sa nájde málokto, kto tento zdravý a výživný exotický plod aspoň raz neochutnal. Či už sú názory na jeho chuť akékoľvek, jeho prínosy na zdravie, krásu aj diéty sú nesporné.

Okrem jemnej a delikátnej chuti je avokádo hlavne užitočným pomocníkom v boji proti starnutiu. Tajomstvo spočíva v obsahu špeciálnych
olejov.

Zdroj mono nenasýtených mastných kyselín

Avokádový olej je zásobárňou mnohých účinných anti aging látok, ale najpozoruhodnejšia je jeho neškodná mastnota. Tuky, ktoré obsahuje, totiž znižujú obsah zlého cholesterolu v tele, a tým výrazne obmedzujú riziko srdcových chorôb. Avokádový olej obsahuje tiež vitamín A, C, E, D, B6, lecitín, kyselinu gama-linolénovú a celý rad minerálov -
horčík, draslík, síru, fosfor, zinok a železo.

Ďalšou dobrou správou je, že pri tepelnej úprave sa avokádový olej prepaľuje až pri teplote 249 ° C, teda všetky cenné látky zostávajú zachované. O chuti sme už hovorili, jeho jemnosť a lahodnosť sa v pokrmoch nepresadzuje, a tak dáva priestor na harmonický súlad s ostatnými zložkami pokrmov.

Priateľ v starostlivosti o zdravú pleť

Avokádový olej si obľúbili všetci, ktorí majú ako suchšiu a citlivejšiu, tak aj problematickú pleť. Ak preferujete starostlivosť prírodnou cestou pred použitím priemyselne vyrábaných preparátov, je avokádový olej veľmi kvalitnou voľbou.

Ošetrenie tváre i očného okolia vracia pôvodnú elasticitu, koža sa vypína a vyhladzujú sa drobné vrásky.

Vitamín E obsiahnutý v oleji totiž pomáha proti pôsobeniu voľných radikálov, čím spomaľuje starnutie.

Avokádový olej navyše pôsobí aj antialergicky, pomáha hojeniu drobných kožných poranení a celkovej regenerácii.

Liek na choroby kože

Spáleniny, zapálená pleť, akné... tu sa ponúka ďalšie zo širokej škály použitia avokádového oleja.

Avokádový olej totiž nezanáša póry, takže je veľmi vhodný na ošetrovanie mastnej a problematickej aknóznej pleti, ktorou trpí väčšina teenagerov, ale
aj veľké množstvo dospelých.

Pre čo najsilnejší účinok sa odporúča tvár starostlivo vyčistiť a na vlhkú pokožku nanášať olej, ktorý ste predtým rozohriali v dlaniach. Svojim pôsobením olej pomôže udržať hydratáciu pokožky a tvár potom zostáva hladká a vypnutá.

Preč s celulitídou

Áno, avokádový olej pomáha pri zmierňovaní prejavov celulitídy pri použití na masáže problematických partií. K tomuto účelu býva doporučované miešať ho s inými druhmi olejov, napríklad mandľovým. Nanáša sa opäť vopred ohriaty a býva veľmi dobre znášaný.

Krásne vlasy

Použitie avokádového oleja v starostlivosti o vlasy asi zaujme ženy všetkých vekových kategórií, ale ani muži neprídu skrátka!

Je to ideálny prostriedok na ošetrenie vlasovej pokožky, ktorú rovnako ako v predchádzajúcom prípade skvele hydratuje, navyše pôsobí ako účinný preventívny prostriedok proti vypadávaniu vlasov. Vykazuje tiež výborné výsledky pri liečbe prejavov lupienky, či už vo vlasovej časti hlavy alebo na ostatných miestach tela.
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku